Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμοιβαιότητα στις κινήσεις άρσης αλυτρωτισμού ζητά ο σκοπιανός ΥΠΕΞ


Χωρίς φόβο και με καλή πίστη θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, δηλώνει ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ N. Dimitrov, όμως αναφορές του σε κινήσεις υπό τον όρο της αμοιβαιότητας δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία, για το τι ακριβώς επιδιώκει η σκοπιανή ηγεσία.

Σε συνέντευξη του στο Radio Free Europe ο Ν. Dimitrov δηλώνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες κινήσεις και δεν θα πάρουν και οι δυο πλευρές αυτό που επιζητούν, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να βγουν και οι δύο πλευρές με ψηλά το κεφάλι από τον συμβιβασμό αυτό.

Ο N. Dimitrov ο οποίος φαίνεται ότι είναι αυτός που προωθεί την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων προκειμένου αυτό να προβληθεί ως κίνηση καλής θέλησης, δήλωσε ότι όταν ήταν διαπραγματευτής κάποιος πρέσβης νατοϊκής χώρας είχε αναφερθεί στο θέμα του αεροδρομίου και ο ίδιος τότε αντιλήφθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει την πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ.

Όταν όμως ο Dimitrov ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει αμοιβαιότητα σε ενδεχομένη αλλαγή ονομάτων αυτοκινητοδρόμων, μνημείων και στην αναθεώρηση σχολικών βιβλίων, απάντησε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τα θέματα αυτά στην κυβέρνηση αλλά παρατήρησε ότι ο Ν. Κοτζιάς έχει τουλάχιστον υπαινιχθεί ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία αμφίδρομη, υπονοώντας ότι θα απαιτηθούν αντίστοιχες κινήσεις και από ελληνικής πλευράς.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «πατριωτισμός σημαίνει μέριμνα για την κρατική υπόσταση της χώρας, και θα πρέπει να «αφαιρεθούν τα επιχειρήματα των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας που έχουν συμφέρον στην διατήρηση του αποκλεισμού της χώρας».

Ο κ. Dimitrov δήλωσε ότι με έναν τέτοιο συμβιβασμό θα πρέπει να καλυφθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο θα είναι οδυνηρός ο συμβιβασμός αυτός, παρατήρησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και το που θα οδηγηθεί μετά από 10-15 χρόνια.

Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται η σκοπιανή πλευρά, ο ο κ. Dimitrov δήλωσε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νικητής και ηττημένος γιατί αυτό θα τροφοδοτήσει τον εθνικισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να δίνει την αίσθηση και στις δυο πλευρές ότι έχει ικανοποιηθεί το πιο σημαντικό κομμάτι των θέσεων τους.

Σε ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών ο κ. Dimitrov δήλωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις του κ. Nimetz, τις εκθέσεις και τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ καθώς και από τους εκλογικούς κύκλους στην «Μακεδονία» και στην Ελλάδα.

Πηγή: πρακτορείο Meta/mk
Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]