Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνοαλβανικός διάλογος: Σιωπή από την Αθήνα - Διαρροές από τα Τίρανα για θέμα Τσάμηδων


Σιγή ασυρμάτου έχει επιβάλλει ο Νίκος Κοτζιάς για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε κεκλεισμένων των θυρών στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο με τον Αλβανό ομόλογο του Ditmir Bushati σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία επιδίωξης επίλυσης όλων των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις υπό μορφή πακέτου, με τα Αλβανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ένταξη και του θέματος των Τσάμηδων στην ατζέντα.

Κρίνοντας πάντως από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία (που είναι παράδοξη, καθώς ουδείς γνωρίζει και πάντως ούτε οι δυο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν για το ποια είναι τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις), επινοήθηκε με σκοπό να βρεθεί σύντομα διέξοδος ώστε να μην προκύψει ελληνικό βέτο στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο χρόνος είναι μάλλον αντίπαλος μια και οι αποφάσεις για την Αλβανία θα ληφθούν μέχρι την Άνοιξη.

Η καθυστερημένη προειδοποίηση για ελληνικό βέτο δεν φαίνεται να «φοβίζει» τον Edi Rama, που εκτιμά ότι το κόστος για την Ελλάδα με ένα δεύτερο βέτο (μετά από εκείνο στην ΠΓΔΜ) θα είναι δυσβάσταχτο, ενώ η διαδικασία ενός αέναου και χαοτικού διαλόγου με «ανοικτό» τον κατάλογο των θεμάτων, μάλλον εξυπηρετεί την εικόνα της Αλβανίας, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χθες (όπως μεταδόθηκαν από τον tachydromo.org) φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και ότι παρά τα εμπόδια θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ώστε να γραφτεί από την αρχή η στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών.

Στην Αλβανία η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον κ. Bushati για το περιεχόμενο των συνομιλιών καθώς υπήρξαν οι πρώτες διαρροές.

Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν σε αλβανικά ΜΜΕ είναι όμως προβληματικές.

Σύμφωνα με το Top Channel, η Αθήνα αποδέχθηκε νέα διαπραγμάτευση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ώστε να μην αδικείται η Αλβανία. Η ελληνική πλευρά επανέφερε το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων, ενώ σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό το «θέμα των Τσάμηδων μπήκε στην ημερήσια διάταξη και η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο» και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει «λιγότερη αρνητική φόρτιση και έτσι το ζήτημα να είναι πιο αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη»

Στην συνάντηση τέθηκε και το θέμα των σχολικών βιβλίων και κατάργηση βιβλίων με χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας να φθάνει μέχρι την Πρέβεζα, ενώ στα θέματα που ήγειρε η Αθήνα για την ελληνική μειονότητα ο κ. Bushati έθεσε «το θέμα της κατάργησης της εμπόλεμης κατάστασης, με την οποία έχουν κατασχεθεί ιδιοκτησίες των Αλβανών και των μειονοτικών πολιτών αλβανικής υπηκοότητας σε ελληνικό έδαφος».

N.M.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Σιωπη απο την Αθηνα για να υπαρχουν διαρροες απο τα Τιρανα!

    Αφου ετεθη και θεμα "τσαμηδων", υπαρχει απλως το προβλημα του χρονου που θα

    επιλεχτει, ωστε να το αποδεχτει,ως υπαρκτο θεμα, η ελληνικη κοινη γνωμη!

    Ωραιο "διαλογο" κανετε κ. Κοτζια!!

    Φανταστειτε απλως τι μηνυματα δινετε στους αβαπτιστους απεναντι απο το

    Αιγαιο!

    Ευκαιρια για "διαλογισμο", κ.Κοτζια!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «θέμα των Τσάμηδων μπήκε στην ημερήσια διάταξη και η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο» .......

    Δεν πάτε καθόλου καλά εσείς στην κυβέρνηση, δεχθήκατε θέμα τσάμηδων; ποιος σας πιέζει; ο τούρκος; οι φίλοι σας γερμανοί; ποιος;;;
    Ντροπή σας! ιστορία ξέρετε;με ποιους έχουμε μπλέξει;με Έλληνες; ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ!
    ΒΙΚΙ:
    Κατά την Τουρκοκρατία οι Τσάμηδες μουσουλμάνοι αγάδες συμμετείχαν για πολλά χρόνια στο ασκέρι του Αλή Πασά. Και αργότερα ακολούθησαν αρκετοί απ΄ αυτούς το οθωμανικό στράτευμα του Ομέρ Βρυώνη[4] στην Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, εναντίον της Επανάστασης του 1821.

    Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η περιοχή, όπως και η υπόλοιπη περιφέρεια της Ηπείρου ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα.[5] Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες εξαιρέθηκαν από αυτή.
    ...Τον Σεπτέμβριο του ’44, μετά την αποχώρηση των Γερμανών, οι αντάρτες του ΕΔΕΣ που κυριαρχούσαν στην περιοχή, προχώρησαν στη μαζική εκδίωξη των Τσάμηδων στην Αλβανία.
    Στις 23 Μαΐου του 1945, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην σε θάνατο 1.930 Τσάμηδες οι οποίοι βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
    Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ελληνική κυβέρνηση απαλλοτρίωσε τις περιουσίες τους και τις απέδωσε σε ντόπιους και έποικους.
    Σήμερα οι Τσάμηδες αρνούνται ότι υπήρξαν συνεργάτες των Γερμανών και ζητούν να αποζημιωθούν. Η στάση τους αποτελεί παράμετρο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και συχνά «δηλητηριάζει» τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Αλβανία...
    mixanitouxronou.gr/pii-itan-i-tsamides-pou-sinergastikan-stin-katochi-me-tous-germanous-gia-na-exontosoun-ton-christianiko-plithismo-stin-ipiro-o-archigos-tous-onirevotan-ti-megali-alvania-vinteo-me-martiries/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]