Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κινδυνεύουν οι Τουρκικές Τράπεζες από κυρώσεις των ΗΠΑ;


Ο Τουρκικός λαός θα πρέπει να απορρίψει φήμες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προέτρεψε το Σάββατο, ο τραπεζικός ρυθμιστικός φορέας της χώρας , μετά από αναφορές που υποδεικνύουν ότι ορισμένες τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολολαρίων για εικαζόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Ας προσέξει το κοινό ότι ιστορίες, οι οποίες είναι φήμες στην πραγματικότητα, σχετικά με τις τράπεζές μας, δεν βασίζονται σε έγγραφα ή γεγονότα και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη», ανέφερε σε δήλωσή του η ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού συστήματος της BDDK, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες της Τουρκίας λειτουργούν καλά.

Τα σχόλια ήρθαν μετά από μια έκθεση της εφημερίδας Haberturk το Σάββατο, σύμφωνα με την οποία έξι τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικά πρόστιμα, παραπέμποντας σε μια έκθεση που στηρίζεται στις «σοβαρότρες τραπεζικές πηγές».

Δεν αναφέρθηκαν ονόματα τραπεζών, ωστόσο η έκθεση ανέφερε ότι μία τράπεζα αντιμετωπίζει ποινή άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το «υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παρόμοιες προθέσεις ή προοπτικές».

Εν τω μεταξύ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής οικονομίας, ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη καμία ειδοποίηση από την Ουάσινγκτον για τέτοιες κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Η φήμες κυκλοφόρησαν καθώς μια σειρά από μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, για παραβιάσεις κυρώσεων με το Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ υιοθέτησε μια πιο επιθετική γραμμή προς το καθεστώς της Τεχεράνης, συμπεριλαμβάνοντας αυστηρές νέες κυρώσεις κατά της παραστρατιωτικής δύναμης του Ιρανικού Ρεπουμπλικανικού Σώματος (Φρουροί της Επανάστασης).

Επίσης, αρνήθηκε να αποδεχθεί τη συμμόρφωσή του, με μια συμφωνία πυρηνικής ενέργειας που μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πέντε δυνάμεις, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υπό τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Η έκθεση Haberturk έρχεται, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, που είναι συμμάχοι του ΝΑΤΟ, έχουν δοκιμαστεί από μια σειρά διπλωματικών κρίσεων,οδηγώντας και τις δύο χώρες να περιορίσουν την έκδοση θεωρήσεων στους πολίτες τής άλλης.

Τον περασμένο μήνα οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν έναν πρώην υπουργό οικονομίας της Τουρκίας και τον πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας για συνωμοσία προκειμένου να παραβιάσουν τις κυρώσεις του Ιράν μεταφέροντας παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, για λογαριασμό της Τεχεράνης.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες,χαρακτηρίζοντάς τες πολιτικά παρακινημένες και πως ισοδυναμούσαν με επίθεση κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι κατηγορίες απορρέουν από την υπόθεση εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ, ενός πλούσιου Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού και στενού φίλου του υιού Ερντογάν, ο οποίος συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραβίση των κυρώσεων κατά του Ιράν, τον περασμένο χρόνο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν «δευτερεύοντα κίνητρα» να χρεώσουν τον Ζαράμπ, ο οποίος δενπαραδέχθηκε ότι είναι ένοχος.

Οι χθεσινές φήμες προκάλεσαν ανησυχία κι εκνευριμό στην Τουρκία, η οποία εν μέσω κρίσης έχει δει να μειόνονται εκ νέου οι καταθέσεις στις τράπεζες περιορίζοντας σημαντικά τις κινήσεις τους.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]