Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβλήματα οριοθέτησης της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο


Αν η καθυστέρηση ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ με Αλβανία και Τουρκία οφείλεται στην κακοβουλία των γειτόνων, με την Ιταλία ποιο είναι το εμπόδιο;

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός, ότι έχουμε ανοικτά μέτωπα παντού, ακόμη και με φιλικές χώρες, ακόμη και σε δευτερεύοντα θέματα, που μπορούν να επιλυθούν χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Αφήνουμε τα προβλήματα να χρονίζουν, με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα επίλυσης, να μας βρίσκουν σε δυσχερή θέση.

Το ερώτημα πλανάται επί χρόνια: Αν η καθυστέρηση ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ με Αλβανία και Τουρκία οφείλεται στην κακοβουλία των γειτόνων, με την Ιταλία ποιο είναι το εμπόδιο, δεδομένου ότι από το 1977 υπήρξε η οριοθέτηση με σύμφωνη γνώμη των δύο χωρών;

Προ πολλού καιρού είχα γράψει για την διαμαρτυρία των Ελλήνων ψαράδων του Ιουνίου, που βλέπουν τους Ιταλούς να ψαρεύουν λίγο έξω από τα έξη μίλια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και ζητούσαν την επίδειξη ενδιαφέροντος από πλευράς της ελληνικής πολιτείας για αντιμετώπιση της καταλήστευσης των ιχθυαλιευμάτων. Το εμπόδιο δηλαδή, για την ρύθμιση του θέματος της ΑΟΖ με την Ιταλία, είναι τα συμφέροντα των Ιταλών ψαράδων.

Είναι αυτό τόσο μεγάλο εμπόδιο; Φαίνεται πως είναι, και το αποκαλύπτει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, στην ιστοσελίδα του Μιχ. Ιγνατίου και δίνει πληροφορίες για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραχώρησε ελάχιστα οικόπεδα για εξερεύνηση στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ θα μπορούσε να δώσει οικόπεδα σε όλη την έκταση της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας της με την Ιταλία.

Η αντίδραση προέρχεται από το ιταλικό υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας που υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί ψαράδες έχουν, για δεκαετίες τώρα, παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και φτάνουν μέχρι τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι ο αρμόδιος Υπουργός αντιδρά και για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, ισχυριζόμενος ότι οι Ιταλοί έχουν, επίσης, παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα στην Ρόδο και την Κρήτη! Επιπλέον, φαίνεται ότι έχει βάλει το χεράκι του και στην οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, αναφέροντας ότι και σε εκείνη την περιοχή οι Ιταλοί έχουν παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά, ο νυν και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΑΟΖ, αφού το θέμα δεν δίνει άμεσα ψήφους, και δεν θέλουν στο κεφάλι τους "σκουτούρες". Άλλωστε, ούτε η εκάστοτε αντιπολίτευση ενοχλεί, ούτε ο λαός ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά του. Όλα καλά, επομένως.

Ως προς την Αίγυπτο, η οριοθέτηση είναι περισσότερο σημαντική, επειδή δίνει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη). Με αυτή την σωστή οριοθέτηση η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Η Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Φάνηκε ότι με την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο είχε ανοίξει ένας νέος δρόμος που έκανε την Ελλάδα αισιόδοξη για μια οριοθέτηση που θα ήταν χρήσιμη και για τα δύο κράτη και θα διευκόλυνε την συμμετοχή της Κύπρου όχι μόνο για να γίνει, επιτέλους, οριοθέτηση με την Ελλάδα αλλά και να συμπληρωθεί η οριοθέτηση της Κύπρου με την Αίγυπτο το 2003, όταν η κυβέρνηση Κληρίδη αποδέχτηκε την παρέμβαση της κυβέρνησης Σημίτη για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Θυμίζω, ότι συνεχώς επαναλαμβάνω να βιαστούν οι Έλληνες, όσο μας ευνοεί η παρούσα κατάσταση. Αλλά, ενώ η οριοθέτηση είναι από καιρό έτοιμη και περιμένει να πέσουν οι υπογραφές από τις δύο κυβερνήσεις κάποια στελέχη της αιγυπτιακής κυβέρνησης σαμποτάρουν αυτή την οριοθέτηση υποστηρίζοντας τις θέσεις της Τουρκίας!

Βεβαίως, μετά την τελευταία επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Κοτζιά στο Κάιρο για την Τριμερή Συνάντηση, με τη συμμετοχή και του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, φαίνεται ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση για λόγους και γεωστρατηγικούς, αλλά και αμιγώς οικονομικούς, ζήτησε από την Αθήνα να επιχειρηθεί σε πολιτικό επίπεδο η αναζήτηση λύσης στο θέμα των Θαλασσίων Ζωνών.

Η θέση αυτή, και μάλιστα με ιδιαίτερη σπουδή, εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ίδιο τον πρόεδρο Αλ Σίσι. Αυτή η σπουδή του Αιγύπτιου προέδρου ικανοποίησε μεν την Αθήνα, αλλά συγχρόνως προκάλεσε ιδιαίτερο "άγχος", λόγω της δεδομένης αντίδρασης της Τουρκίας, στο ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία των δυο χωρών για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία και με πρόσφατες ρηματικές διακοινώσεις της η Άγκυρα θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα…

Και τα εύκολα και τα δύσκολα, ο πολιτικός κόσμος δείχνει ανήμπορος αρχικώς να κατανοήσει την σπουδαιότητά τους, και εν συνεχεία να τα επιλύσει.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]