Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για να σταματήσει η Κίνα τον Kim Jong-un, θέλει ένα μεγάλο "έπαθλο": Τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας


Του Panos Mourdoukoutas
Forbes

Χωρίς αμφιβολία, η Κίνα μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων του Kim Jong-un. Μια για πάντα, και να βάλει ένα τέλος σε πολλά προβλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - και των επενδυτών στην Ασία.

Αλλά για να το κάνει αυτό, η Κίνα χρειάζεται ένα μεγάλο "έπαθλο”, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ολόκληρη, έτσι ώστε το Πεκίνο να γράψει τους δικούς του κανόνες πλοήγησης, να εκμεταλλευτεί όλα τα πλούτη που είναι κρυμμένα από κάτω της και να ικανοποιήσει το εθνικιστικό συναίσθημα που έχει καλλιεργήσει.

Η κορεατική χερσόνησος είναι πολύ μακριά από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κρίση στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι ανεξάρτητη από ό,τι συμβαίνει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς υπάρχει μία χώρα που έχει ρόλο-κλειδί σε κάθε διαμάχη: η Κίνα.

Στην πραγματικότητα, ο Kim Jong-un έχει αναδειχτεί ως το "δόλωμα” της Κίνας στις διαμάχες που αφορούν τη Θάλασσα της Νότια Κίνας. Καθώς ο κόσμος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τις πυρηνικές δοκιμές και τους πυραύλους του Kim, η Κίνα συνεχίζει να κατασκευάζει τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εκφοβίζοντας κάθε γειτονική χώρα που τολμά να αμφισβητήσει τις φιλοδοξίες της να κυριαρχήσει στην περιοχή. Όπως απείλησε τις Φιλιππίνες με πόλεμο, εάν έθετε σε εφαρμογή μια διεθνή διαιτητική απόφαση, η οποία επιβεβαίωνε ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικό τίτλο” επί των υδάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα ζήτησε επίσης από το Βιετνάμ και την Ινδία να σταματήσουν να ψάχνουν για πετρέλαιο στην περιοχή, ή αλλιώς θα κινδύνευαν από μια επίθεση στις βάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και απαίτησε από την Ινδονησία να ακυρώσει την απόφασή της να μετονομάσει τη θαλάσσια περιοχή της νοτιοδυτικό τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως "Βόρεια Θάλασσα της Natuna", υποστηρίζοντας την κυριαρχία της στην περιοχή.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ζήτησε ακόμη ο στενός σύμμαχος της Αμερικής, η Ιαπωνία, να παραμείνει μακριά από τη "δική της" Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εν τω μεταξύ, το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% πέρυσι, όπως σημειώνει ο Apostolos Pittas, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Long Island University Post.

Μέχρι στιγμής, οι ασιατικές αγορές επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση της κορεατικής χερσονήσου, χάνοντας μερικές ποσοστιαίες μονάδες κάθε φορά που ο Kim εκτοξεύει έναν πύραυλο και λιγότερες όταν η Κίνα εκφοβίζει τις χώρες για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τις φιλοδοξίες του Kim - εκτός αν η Αμερική και οι σύμμαχοί της είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το Πεκίνο να πάρει τον έλεγχο σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να εντείνει τις τακτικές του εκφοβισμού.

Είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτή τη μεγάλη "αμοιβή”;

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]