Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεθοδεύουν, με τροπολογία, να αναγνωρίσουν τουρκική μειονότητα


Η κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου, εξοφλώντας πολιτικά γραμμάτια και προσπαθώντας να διατηρηθεί στην εξουσία, δεν διστάζει να ικανοποιήσει αιτήματα των τουρκοφρόνων (και φυσικά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής), οι οποίοι μέσω των τριών (3) μειονοτικών βουλευτών (εκλεκτών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής) εκβιάζουν την διατήρηση του Αλέξη Τσίπρα στον θώκο του πρωθυπουργού. Κι αυτό επειδή η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της στηρίζεται στις ψήφους των συγκεκριμένων μουσουλμάνων βουλευτών.

Με τροπολογία-κερκόπορτα του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία παραβιάζει και την συνθήκη της Λοζάνης που αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Η επίμαχη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις, τροποποιεί τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (συγκεκριμένα το άρθρο 758), με αποτέλεσμα να ανοίγει νομικά ο δρόμος για τα σχέδια της Άγκυρας αναφορικά με τη νομιμοποίηση σωματείων με τον προσδιορισμό «τουρκικός» ή «τουρκική».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του inkomotini.gr μετά από δύο απορριπτικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» με τον συγκεκριμένο προσδιορισμό, η διοίκηση του συλλόγου είχε καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από όπου εκδόθηκε απόφαση για την οριστική αναγνώριση του εν λόγω συλλόγου, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση όμως αυτή έκτοτε, ουδέποτε κατέστη εκτελεστή από την ελληνική έννομη τάξη, αφήνοντας μετέωρο το θέμα, καθώς υπήρχαν πολλές και έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, για τη σκοπιμότητα υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης.

Η κυβέρνηση έρχεται τώρα ουσιαστικά με φωτογραφική τροπολογία να δώσει τη δικονομική δυνατότητα στους νομικούς παραστάτες της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», να καταθέσουν εκ νέου προσφυγή για την οριστική αναγνώριση της απόφασης του ΕΔΑΔ.Αυτό το γεγονός, και εάν περάσει αυτή η τροπολογία την άλλη Τρίτη από τη Βουλή, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την νομική αναγνώριση όλων των παράνομων μέχρι σήμερα μειονοτικών συλλόγων στη Θράκη που φέρουν την επωνυμία «τουρκική – τουρκικός», παρακάμπτοντας τα εμπόδια που εγείρονται από τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Ειδικότερα, στην παρ. 1 του άρθρου 758 ΚΠολΔ, προστίθενται εδάφιο ως εξής:
«Η αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η δικαστική απόφαση που δέχθηκε ή απέρριψε την αρχική αίτηση εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος που αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση ασκείται μέσα σε προθεσμία ενενήντα ημερών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Η μεταβατική διάταξη που συνοδεύει την τροποποίηση, «καταλαμβάνει και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχει καταστεί οριστική σύμφωνα με το άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πριν από τη δημοσίευση του νόμου. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία άσκησης της αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης είναι ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου».

Φυσικά, η οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης της Λοζάνης εκ μέρους της Ελλάδας, θα δημιουργήσει προηγούμενο στο οποίο θα στηριχθεί η Άγκυρα για να προχωρήσει σε θέματα αμφισβήτησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας τόσο στη Θράκη όσο και στο Αιγαίο. Κάποιοι στην κυβέρνηση δεν μπορούν να καταλάβουν πως η οποιαδήποτε υποχώρηση από τις εθνικές θέσεις αποτελεί κίνηση που στο άμεσο μέλλον θα φέρει ενώπιον την Δικαιοσύνης τους πρωταγωνιστές της και δεν μπορεί να αιτιολογείται από εξωτερικές παρεμβάσεις ή πολιτικές - κομματικές σκοπιμότητες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]