Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε


Ο Wolfgang Schaeuble φέρεται να έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ μετά από 8 χρόνια και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στη Bundestag. Τα καλά νέα για πολλούς στην Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται σήμερα ξένα μέσα, η Ελλάδα «ξεφορτώνεται» τον Wolfgang Schaeuble από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Τα κακά είναι ότι αν ο Δρ. Schaeuble μεταβεί στην προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου, η χώρα θα φορτωθεί έναν νέο υπουργό με ακόμη πιο σκληροπυρηνικές θέσεις για την ελληνική «διάσωση» εφόσον προχωρήσει τελικά η συνεργασία του CDU με τους Φιλελεύθερους του FDP.

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της καγκελαρίου Merkel. Όμως το σενάριο ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από το FDP έχει ισχυροποιηθεί από την επόμενη κιόλας ημέρα των γερμανικών εκλογών, και αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τη χώρα μας.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη αν όχι με μια νέα πραγματικότητα, σίγουρα με μια πιο σκληρή, καθώς επίκεινται εξαιρετικά κρίσιμες διαπραγματεύσεις τους επόμενους 11 μήνες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τον τρόπο «εξόδου» από το Μνημόνιο.

Οι γερμανοί Φιλελεύθεροι δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ελαστικοί με την Ελλάδα. Παρότι στην δεύτερη κυβέρνηση Merkel δεν δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, είχαν πάντα τη δική τους ξεχωριστή άποψη και δυσκολεύονταν πάντα να αποδεχτούν τόσο τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας μέσω προγραμμάτων στήριξης, όσο και μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρόσφατα ο επικεφαλής τους Christian Wolfgang Lindner δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί τη συνέχιση των ελληνικών προγραμμάτων μόνον υπό τον όρο πως θα παραμείνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ ώστε να εγγυάται την βιωσιμότητα του χρέους.

Οι θέσεις Schaeuble ήταν γνωστές και οι χειρισμοί του συγκεκριμένοι. Ακόμη και αν η γερμανική στάση δεν αλλάξει δραματικά, ένας νέος υπουργός Οικονομικών προερχόμενος από το FDP θα σηκώσει εκ των πραγμάτων πολύ πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Εκτός αν παρά τα όσα λέγονται, στο τέλος αποδειχθεί πως το FDP είναι διατεθειμένο να βάλει πολύ νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά στην χώρα μας.

Οι γερμανοί Φιλελεύθεροι είναι ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό κόμμα που, όμως, τους συνοδεύει η κακή φήμη των σκληρών ευρωσκεπτικιστών επειδή οι θέσεις τους υπέρ της ευρωζώνης των πολλών ταχυτήτων, αλλά και ειδικότερα οι απόψεις τους για το ελληνικό πρόγραμμα, ήταν πάντα πολύ πιο «προωθημένες» από εκείνες του Schaeuble. Το περιβόητο Σχέδιο Schaeuble για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απηχούσε σε μεγάλο βαθμό δικές τους προτάσεις τις οποίες αρκετοί πια ανησυχούν πως μπορεί και να τις ξαναβρούμε μπροστά μας αν τα πράγματα «στραβώσουν» στην πορεία.

Προφανώς και η ανάληψη της ιδιαίτερα κρίσιμης θέσης του υπουργού Οικονομικών από το FDP προϋποθέτει «προσαρμογές». Μένει να τις δούμε αν και σε τι βαθμό θα τις κάνουν.

Bild: Ο Schaeuble θα είναι ο νέος πρόεδρος της Bundestag

Ο Wolfgang Schaeuble πρόκειται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, εγκαταλείποντας μετά από 8 χρόνια τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, υπάρχει ήδη συμφωνία ανάμεσα στον ίδιο, την καγκελάριο Angela Merkel και την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και και των εταίρων τους βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, ενώ η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στις 17 Οκτωβρίου.

Το ρεπορτάζ, που επιβεβαιώνεται και από το πρακτορείο Reuters και άλλα γερμανικά Μέσα, αναφέρει ότι την πρόταση προς τον παλαίμαχο πολιτικό -ο μακροβιότερος στην Bundestag, με 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας- κατέθεσαν η ίδια η Merkel και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, Volker Kauder, επικαλούμενοι τις λεπτές και επικίνδυνες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο εξαιτίας της παρουσίας των 94 βουλευτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να ενημερωθούν και επισήμως οι βουλευτές του πρώτου κόμματος CDU-CSU.

«Προφανώς (είναι κατάλληλος). Ο Wolfgang Schaeuble ενσαρκώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία, σε τέτοιες επικίνδυνες εποχές, είναι αναγκαία για την σταθερότητα και την ενότητα της χώρας μας», δήλωσε στην Bild ο ηγέτης της CSU, Edmund Stoiber, αποδεικνύοντας ότι έχει ήδη υπάρχει η σχετική προεργασία.

Επί της ουσίας, βεβαίως, πέραν της προσφοράς που μπορεί να έχει ο πολύπειρος Schaeuble από τη συγκεκριμένη θέση, με την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων του FDP, μιας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ηγέτης τους, Christian Lindner, έχει θέσει ως όρο το συγκεκριμένο πόστο να ανατεθεί σε στέλεχος του κόμματός του. Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως την πληροφορία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]