Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Β. Κορέα απειλεί το Γκουάμ


Του Derek Draplin
Forbes


Πριν από δύο μήνες, ο υπολοχαγός του Γκουάμ Ray Tenorio δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα χρειάζονταν μόνο οκτώ έως εννέα λεπτά για να φτάσει ένας πύραυλος στο νησί από την Πιονγκγιάνγκ. Τώρα, με τις τελευταίες απειλές της Βόρειας Κορέας να χτυπήσουν το Γκουάμ, αυτή η ανησυχία είναι πιο πραγματική από ποτέ για τους πολίτες μιας από τις πιο μακρινές περιοχές της Αμερικής. Αλλά οι Αμερικανοί στην ηπειρωτική χώρα ίσως αναρωτιούνται γιατί ο Kim Jung Un στοχεύει ένα μικροσκοπικό νησί στον Ειρηνικό.

Την Τρίτη, δημοσιεύθηκαν αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διαθέτει ήδη πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Μετά τις εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος Donald Trump προχώρησε σε προειδοποιήσεις στην Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με "φωτιά και οργή", τέτοια που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κορέας ανέφεραν νωρίς το πρωί ότι ο Kim Jong Un εξέταζε να χτυπήσει το Γκουάμ με βαλλιστικό πύραυλο.

Το Γκουάμ αποτελεί μία σημαντική στρατιωτική βάση για τις ΗΠΑ, γι 'αυτό και ο Tenorio περιέγραψε το Γκουάμ ως "άκρη του δόρατος" για τις διαμάχες της Αμερικής με τη Βόρεια Κορέα. Το νησί αποτελεί στρατιωτικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ και είναι σχετικά κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, και αυτό εξηγεί γιατί ο Kim Jung Un θα στοχεύει αυτή την περιοχή.

Μέρος του συμπλέγματος των Νήσων Μαριάνων στο δυτικό Ειρηνικό, το Γκουάμ - σχεδόν 8.000 μίλια από την Ουάσινγκτον, είναι πιο κοντά στην Πιονγιάνγκ (2.100 μίλια μακριά) από ό,τι στη Χαβάη. Η Μικρονησιακή νήσος των 160.000 κατοίκων προσαρτήθηκε στο έδαφος των ΗΠΑ το 1898 ως μέρος της Συνθήκης του Παρισιού μετά τον ισπανικό-αμερικανικό πόλεμο.

Σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο του νησιού των 210 τετραγωνικών μιλίων αποτελεί στρατιωτική βάση, φιλοξενώντας την αεροπορική βάση Andersen και τη ναυτική βάση Γκουάμ. Περίπου 12.000 ενεργά στρατιωτικά στελέχη και οι οικογένειές τους είναι κάτοικοι του νησιού και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 5.000 πεζοναύτες στο νησί.

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας δεν είναι η πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει συγκεκριμένα το Γκουάμ. Το 2013, το Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), το οποίο είναι ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε προσωρινά στο νησί για να αποτρέψει τέτοιου είδους κινήσεις από τη Βόρεια Κορέα, αλλά πέρυσι το σύστημα αυτό αποφασίστηκε να παραμείνει μόνιμα στο νησί, λόγω των αυξημένων προκλήσεων από την Πιονγιάνγκ. Πέρυσι, η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επίσης ασκήσεις με τρία πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από τη βάση του νησιού και πρόσθεσαν δώδεκα F-16 στη στρατιωτική βάση του Γκουάμ.

Ο πρώην υπουργός άμυνας του Barack Obama, Ash Carter το 2012 χαρακτήρισε το Γκουάμ "ένα σημαντικό στρατηγικό κόμβο για τον στρατό των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό".

Επιπλέον, το Γκουάμ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στρατιωτικής στρατολόγησης στη χώρα. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το νησί καταλήφθηκε ​​από τους Ιάπωνες για τρία χρόνια μετά την εισβολή τους τον Δεκέμβριο του 1941, δύο ημέρες μετά την επίθεση του Περλ Χάρμπορ. Παρά το γεγονός ότι είναι πολίτες των ΗΠΑ που μπορούν να προσληφθούν στο στρατό, οι πολίτες του Γκουάμ εξακολουθούν να μην μπορούν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, αν και έχουν έναν εκπρόσωπο στις ΗΠΑ χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Πέρα από τη στρατιωτικο-στρατηγική του θέση, ο κυβερνήτης του Γκουάμ Eddie Baza Calvo είπε ότι το νησί είναι επίσης πύλη της Αμερικής στην Ασία για εμπόριο και ταξίδια, ενώ είναι ένα κοινό σημείο στάσης για το Τόκιο, το Πεκίνο, τη Σεούλ ή τη Σιγκαπούρη. "Είμαστε πάντα ο τόπος που σταματάτε στο δρόμο για κάπου αλλού", πρόσθεσε ο Calvo.

"Το Γκουάμ δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως στρατηγικό στρατιωτικό πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών - εύχομαι να θεωρηθεί το Γκουάμ ως οικονομικό πλεονέκτημα", είπε.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]