Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "οικονομία του χάους" και η εποχή των ανίσχυρων κρατών


Ο εξουσιασμός των κρατών δεν περνά πλέον μέσα από τη στρατιωτική ισχύ της άλλοτε υπερδύναμης, αλλά μέσα από τα χρηματοκιβώτια

Θα επανέλθω σε θέμα με το οποίο ασχολήθηκα πριν από λίγες μέρες, για να δούμε και τον τρόπο δράσης των δανειστών μας, πέρα από τις αποδεδειγμένες ευθύνες των δικών μας.

Είναι φανερό, ότι η επιχειρούμενη ανάλυση των δραματικών γεγονότων -πολεμικών και οικονομικών- που διαδραματίζονται στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, όταν γίνεται με τη συμβατική ματιά και με βάση ορισμένα κοινωνικά στερεότυπα, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Αφορμή μου δίνουν οι δηλώσεις των δυτικών κρατών, ότι δεν θέλουν την τριχοτόμηση της Συρίας, όπως δείχνουν τα πράγματα ότι προς τα εκεί οδεύουν, και θέλουν να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, διότι η συνεχιζόμενη αναταραχή έχει άμεσες επιπτώσεις και στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Προσανατολίζονται μάλιστα προς μία μορφή Ομοσπονδίας, αλλά τέτοιας μορφής Ομοσπονδία αποτελεί προθάλαμο αποσχίσεων.

Ας δεχθούμε για την συζήτηση ότι η Δύση δεν επιζητά την διάλυση της Συρίας. Άλλο είναι όμως το θέμα. Ούτε την διάλυση της Λιβύης έλεγε ότι επιθυμεί, ούτε αυτήν του Ιράκ, ούτε των άλλων χωρών που έπονται. Ποιος την λογαριάζει επομένως την Δύση; Οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών άραγε αποφασίζουν για τις τύχες των λαών τους, κι ακόμη περισσότερο για τις τύχες των άλλων λαών; Αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές.

Δεν έγινε ακόμη αντιληπτό, πως οι κυβερνήτες -ακόμη και των Η.Π.Α.- μετεβλήθησαν σε διαχειριστές πολιτικής, που δεν εκπονείται από αυτούς; Και αν τους ξεφύγει κάποιος -περίπτωση Πούτιν και Τραμπ- θα εφευρεθούν χίλιοι τρόποι να τους υποσκάψουν.

Αν όντως οι Η.Π.Α. είναι η ηγέτιδα δύναμη της υφηλίου, πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ανατρέπουν "δικούς" τους κυβερνήτες, όπως τον Μουμπάρακ της Αιγύπτου, ή τον Μπεν Αλί της Τυνησίας, ή ακόμη και τον Μουσάραφ του Πακιστάν παλαιότερα, στον οποίον είχαν δώσει μάλιστα πυρηνική τεχνογνωσία; Η λογική λέγει, ότι οι ισχυροί επιζητούν με δικούς τους ανθρώπους την ύπαρξη ηρεμίας σε περιοχές όπου έχουν συμφέροντα. Πώς θα λειτουργήσει η καπιταλιστική οικονομία υπό οποιαδήποτε μορφή της, όπου επικρατεί το χάος;

Ανατρέπουν -προκειμένου να ελέγξουν- τους απείθαρχους ηγέτες που παρεκκλίνουν από τη γραμμή. Δεν είναι άγνωστο αυτό σ’ εμάς τους Έλληνες. Γιατί επομένως, αντί της σταθερότητας επιθυμούν την αστάθεια, αντί της ηρεμίας την αναταραχή, αντί ισχυρών συμμαχικών κρατών, τα μετατρέπουν σε αδύναμα και ενδεχομένως καθόλου φιλικά;

Η μόνη εξήγηση είναι, ότι μπήκαμε σε μια άλλη εποχή, όπου τα παραδεγμένα -τα κοινωνικά στερεότυπα- έχουν μεταβληθεί. Ο εξουσιασμός των κρατών, δεν περνά πλέον μέσα από τη στρατιωτική ισχύ της άλλοτε υπερδύναμης, αλλά μέσα από τα χρηματοκιβώτια των 5-10 χρηματοπιστωτικών οίκων, που κατόρθωσαν χωρίς πολύ θόρυβο, να αποκτήσουν τέτοια ισχύ για να επιβληθούν, που δεν χρειάζονται πλέον ούτε πυρηνικά, ούτε διαστημικά όπλα.

Πιστεύω απολύτως ότι ούτε ο Κλίντον ούτε ο Ομπάμα είχαν γνώση τι θα συνέβαινε με τις αποφάσεις που πήραν. Άλλωστε, δεν υποστήριξε κανείς ότι διακρίθηκαν για τις πνευματικές τους ικανότητες. Δεν ήταν δικής τους έμπνευσης. Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω ότι δεν είναι οι Η.Π.Α η υπερδύναμη, αλλ’ απλώς στο έδαφος των Η.Π.Α. είναι η έδρα της. Η οποία έδρα στον οικονομικό τομέα φαίνεται ότι μετατοπίζεται στην Ασία (προς βλάβη των Η.Π.Α. και της Ευρώπης).

Και οι καινούργιοι ηγέτες της "Νέας Εποχής" -την οποία αφελώς ή εν γνώσει, κάποιοι ημέτεροι προπαγανδίζουν, χωρίς να εμβαθύνουν- γνωρίζουν πως από τη διατήρηση στρατευμάτων σε όλα τα σημεία της γης, ασφαλέστερη και οικονομικότερη είναι η κυριαρχία επί των λαών μέσω της τραπεζικής πίστης. Κάποτε, ο Κλεμανσώ είχε πει ότι το σίδερο των κανονιών είναι φτιαγμένο από το ίδιο μέταλλο με την πέννα των διπλωματών. Τώρα την πέννα την κρατούν οι δανειστές Τραπεζίτες.

Όπου δεν θα υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους "πολιτισμένους" λαούς της Δύσης, θα χρησιμοποιούνται βόμβες για τη διάλυση των κρατών και την επικράτηση της "οικονομίας του χάους". Για τις δυτικές χώρες, αρκεί η αποσύνδεση των απαραίτητων ιστών για τη συνοχή των κοινωνιών και η διάσπαση θα έρθει μόνη της με το χρόνο.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]