Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «αετοί της νύχτας» οι νέοι «Ηρακλείς» του Ταγίπ Ερντογάν


Έχουν εξουσίες να σταματούν και να αναζητούν, να αμφισβητούν τον καθένα «ύποπτο» και – στις πιο σοβαρές περιπτώσεις – καλούνται από τον αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, να πυροβολήσουν και ενδεχομένως να σκοτώσουν.

Αλλά οι «Αετοί» της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι άρχισαν περιπολίες τη Δευτέρα, δεν είναι αστυνομικοί, ούτε εκπαιδεύονται με αστυνομικούς κανόνες. Είναι «νυχτερινοί αετοί» και η εμφάνισή τους στους δρόμους, ενώ χαιρετίστηκε από μερικούς, έχει προκαλέσει φόβους για αυξανόμενο κρατικό εκφοβισμό των πολιτών.

Οι Αετοί είναι μια σύγχρονη μάρκα για τις παλιές περιπολίες που είδαν για τελευταία φορά στη μητρόπολη πριν από 28 χρόνια. Αντίθετα όμως με τους πρόγονοί τους, οι οποίοι περπατούσαν στους δρόμους με σφυρίχτρα και σκυτάλη και ονομάζονταν συχνά «θείος», η νέα γενιά φέρει όπλα – τα οποία ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι δεν πρέπει να «διστάζουν να χρησιμοποιούν».

Η μόνη ομοιότητα με τους «θείους» του παρελθόντος είναι η απαλή καφέ στολή.

Σε ένα πλαίσιο έκτακτης ανάγκης και μετά από τη σκληρή αντιμετώπιση των αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, πολλοί στην Κωνσταντινούπολη βλέπουν τους αετούς ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο προς την κυρίαρχη κρατική κυριαρχία. Μερικοί, έχουν συγκρίνει ακόμη και τους «αετούς» με την καθεστωτική πολιτοφυλακή Basij του Ιράν.

Ενώ πληρώνονται από την κυβέρνηση, οι «αετοί» δεν υποβάλλονται σε πλήρη αστυνομική εκπαίδευση και τα κριτήρια επιλογής τους δεν είναι τόσο σκληρά. Ωστόσο, λαμβάνουν κάποια θεωρία και πρακτική κατάρτιση – συμπεριλαμβανομένων των τακτικών, των ειδικών δυνάμεων για το πώς να σταματήσουν τα οχήματα και πώς να χρησιμοποιούν τα πυροβόλα όπλα.

Δυστοπικά οράματα

Για την Χατίσε, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά του από φόβο αντίποινων, οι «αετοί» προκαλούν μια δυστοπική αίσθηση deja vu.

«Στο παρελθόν, οι αστυνομικοί ήταν απλοί άνθρωποι από τη γειτονιά και κανείς τους δεν ενοχλούσε», δήλωσε η επαγγελματίας πληροφορικής, στα 40 της.

«Ο καθένας αισθάνθηκε καθησυχασμένος καθώς πήγαιναν στις περιπολίες τους, φυσώντας σφυρίχτρες, για να ενημερώσουν τους ανθρώπους ότι ήταν παρόντες, κρατώντας την περιοχή ασφαλή από τους διαρρήκτες και άλλους μικροαστικούς εγκληματίες.

«Όμως, αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό, νομίζω ότι αυτό είναι απλώς ένας πιο ενοχλητικός τρόπος να προσπαθούμε να κατασκοπεύουμε τον τρόπο ζωής των λαών και να ασκούμε παράνομες ενέργειες εναντίον τους, στην καλύτερη περίπτωση είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από τους οπαδούς του ΑΚΡ », είπε.

Άλλοι δήλωσαν ότι τέτοιες περιπολίες είναι περιττές, δεδομένης της τεχνολογικής εξέλιξης από τη δεκαετία του 1990.

Ο Γιουσέλ Σαιμάν, εξέχων νομικός και πρώην επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η επανεμφάνισή τους, δεν ήταν πειστική από κοινωνική άποψη.

«Ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχείται από την τεχνολογία, υπάρχουν παντού ηλεκτρονικές κάμερες παρακολούθησης, η επανεμφάνιση αυτών των φρουρών δεν έχει νόημα με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε. «Η σχετική επιτυχία ή αποτυχία αυτού του συστήματος στο παρελθόν, είναι επίσης αμφισβητήσιμη.»

Από τους θείους στον Big Brother;

Το σύστημα νυχτερινής παρακολούθησης, έχει μια μακρά ιστορία στην Τουρκία, και υπάρχει σε κάποια μορφή από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας καθώς πρωταρχικά δημιουργήθηκε ως άμυνα ενάντια στους διαρρήκτες και άλλους μικροαστικούς εγκληματίες.

Αυτό που θυμάται η Χατίσε καταργήθηκε το 1991. Οι αστυνομικοί θεωρούνταν αναπόσπαστο μέρος της γειτονιάς. Και κανείς δεν τους αισθάνθηκε απειλούμενος, διότι η Τουρκία δεν ήταν τόσο πολωμένη και οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο επιπόλαια εκτεθειμένοι για τις προσωπικές τους επιλογές, σύμφωνα με την ίδια.

Οι «θείοι» απεικονίστηκαν επίσης ως καλοδεχούμενοι κωμικοί χαρακτήρες στον τουρκικό κινηματογράφο.

Αλλά οι σκέψεις για τη νέα φυλή των «αετών» δεν είναι τόσο θετικές.

Στους επικριτές τους και τους επικριτές του AKP, η εμφάνισή τους αποτελεί μέρος των κινήσεων κατά του κοσμικού χαρακτήρα – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο σχολικό πρόγραμμα για να εξαλειφθεί πλήρως ή δραστικά η αναφορά των κοσμικών πυλώνων της δημοκρατίας και οι αναφορές στον σύγχρονο ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Περιλαμβάνουν επίσης αύξηση των σωματικών και λεκτικών επιθέσεων στις γυναίκες για την επιλογή των ενδυμάτων τους. Τα συμβάντα που αφορούν την καταστροφή ή μετακίνησηη των αγαλμάτων του Ατατούρκ είναι επίσης σε άνοδο.

Άλλοι θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας «ταχείας επίλυσης» των ελλείψεων του ανθρώπινου δυναμικού λόγω της απολύσεως 8.000 αστυνομικών που κατηγορούνται για συνδέσμους με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι.

Ποιος παρακολουθεί τους αστυνομικούς;

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι η εισαγωγή των «αετών» μπορεί να μην χαιρετιστεί με ανοιχτές αγκάλες.

Σε μια ομιλία στην πρώτη παρτίδα 386 αστυνομικών, ο αστυνομικός διευθυντής της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Τσαλισκάν, τους προειδοποίησε για την ανάγκη καλύτερης συμπεριφοράς τους και δήλωσε ότι το κοινό θα τους παρακολουθεί στενά.

Οι κυβερνητικές τηλεοπτικές εκπομπές αναφέρουν ότι οι τοπικοί έμποροι εκφράζουν την ευχαρίστησή τους στις περιπολίες, μετά την πρώτη νύχτα της εργασίας τους.

«Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τα όπλα σας», δήλωσε ο Τσαλισκάν. «Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τα νόμιμα χορηγούμενα δικαιώματα και τις εξουσίες σας», τόνισε.

«Εάν είστε καλοπροαίρετοι, θα είστε σε θέση να διεκπεραιώσετε τα καθήκοντά σας χωρίς κανένα πρόβλημα. Θυμηθείτε τα μαθήματά σας, τον ομοιόμορφο τρόπο αντιμετώπισης πολύ καλά, αυτή τη στιγμή όλοι θα σας παρακολουθούν και θα σας παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς».

«Θέλουμε να αξίζετε το όνομα αετοί της νύχτας, το όνομα αυτό επιλέχθηκε με προσεκτική σκέψη.

«Θα ξεκινήσουμε πολύ καλά. Οι άνθρωποι θα αισθανθούν τη διαφορά μόλις ξεκινήσετε».

Οι αετοί θα συνοδεύονται από την αστυνομία κατά τα αρχικά στάδια της εγκατάστασής τους και το σχέδιο θα επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο μετά την λειτουργία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ηθική δυστυχία

Αλλά οι διαβεβαιώσεις δεν μετέτρεψαν όσους πιστεύουν ότι οι αετοί θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ένα αντίγραφο της πολιτοφυλακής Basij του Ιράν – μια εθελοντική δύναμη πιστή μόνο στον ανώτατο ηγέτη, που υποτάσσει τους πολίτες με ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς για «ηθικές» παραβάσεις κι οτιδήποτε άλλο δεν αρέσει στο εκάστοτε θρησκευτικό αφεντικό.

Στη Τουρκία πριν ακόμη εμφανιστούν στους δρόμους έχουν προκαλέσει ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος τους καθώς, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, θεωρούνται οι εκπρόσωποι της κρατικής βίας και οι χαφιέδες του ΑΚΡ. Αυτή η άποψη δεν θα τους διευκολύνει στο έργο τους ενώ, η πιθανή εμπλοκή τους σε διαφορές πολιτικής φύσης, θα προκαλέσουν τη οργή εκείνων που ήδη έχουν φτάσει στο όριό τους με τις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν.

Ιωάννης Δημητριάδης
Πηγή "Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]