Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα χτυπήματα στην Ισπανία έχουν στόχο τον τρόπο ζωής των δυτικών λαών: Γιατί τόσο μίσος;


Για μια πραγματικότητα, μέσα στην οποία η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος «είναι βαθιά εκτεθειμένη στον ασύμμετρο κίνδυνο της τρομοκρατίας”, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η ειδοποιός διαφορά της σημερινής αλληλουχίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε σχέση με επιθέσεις παρελθόντων ετών είναι «τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες αλλά και το γεγονός ότι στρέφονται εναντίον “μαλακών” και εύκολων στόχων όπως είναι οι απλοί πολίτες (καθώς) δεν αποσκοπούν στο να κάνουν ένα ισχυρό χτύπημα εναντίον επί παραδείγματι ενός ηγέτη, μιας χώρας ή ενός συμβόλου».

Τα νέα χτυπήματα στην Ισπανία, όπως και τα προηγούμενα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και τοποθεσίες, έχουν ως στόχο «τον ίδιο τον τρόπο ζωής των δυτικών λαών ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να πλήξουν την αίσθηση της ασφάλειας που έχει κάθε Ευρωπαίος πολίτης και κυρίως την αίσθηση ασφάλειας στην καθημερινότητα του» σημείωσε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας: «Με χωροθέτηση σε σημεία μαζικής συγκέντρωσης για απλούς πολίτες».

Ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων δεν παραλείπει να τονίσει με έμφαση πως η ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα πως «θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα πιθανότατα και στην ευρωπαϊκή επικράτεια», ενώ αναφέρει πως οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν πως έχουν αποτραπεί «αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις» αν και οι Αρχές κατά τόπους δεν ανακοινώνουν κάτι τέτοιο, αφού επιθυμούν να αποφεύγουν τη διάχυση συναισθημάτων φόβου στο γενικό κοινό.

Καταλύτης των εξελίξεων η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτικό επίπεδο

Συμφωνώντας με την επικρατούσα άποψη μιας πλειονότητας ειδικών ερευνητών, ο κ. Φίλης εκτιμά πως κλειδί για τις εξελίξεις είναι η ήττα του ΙΚ στο στρατιωτικό επίπεδο καθώς πριν από μερικές εβδομάδες υπήρξε πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ, ενώ «αυτή τη στιγμή έχει ανακαταληφθεί το μισό και πλέον της πόλης της Ράκκας στη Συρία, de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους με το 2017 να είναι έτος-καταλύτης για την εδαφική εξουδετέρωση του ΙΚ».

Κατά τον κ. Φίλη, είναι αυτά τα δεδομένα που οδηγούν τους φανατικούς, ακραίους Τζιχαντιστές «στο να επιλέξουν άλλους τρόπους (σ.σ επιθέσεων) και να στραφούν εδώ και καιρό στο αντάρτικο με επιθέσεις όπως αυτές στην Ισπανία το τελευταίο 24ωρο και να μείνουν λιγότερο στην εμμονή που είχαν από το 2013 για να δημιουργήσουν έδαφος ελεγχόμενο από αυτούς και έτσι να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους, χωρίς βέβαια την αναγνώριση».

Σημαντικό δεδομένο επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η προετοιμασία τέτοιων εκφραστών του φανατισμού για την επόμενη ημέρα μετά την ήττα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, καθώς «όσο το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί, τόσο ο ανταγωνισμός και ο διαγκωνισμός μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων γίνεται μεγαλύτερος άρα μπορεί να έχουμε και τρόπον τινά την προσπάθεια να αναλάβουν την πατρότητα των οργανώσεων είτε το Χαλιφάτο, είτε η Αλ Κάϊντα, είτε κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση η οποία μπορεί να γεννηθεί το επόμενο διάστημα».

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, είναι μία ακόμη φάση ενός διαπολιτισμικού πολέμου, ο οποίος άρχισε πριν αιώνες. Οι Σημίτες εχθρεύονται από πάντα τους Ιαπετούς και με την εκούσια ή ακούσια σύμπραξη των Χαμαμιτών, προσπαθούν να καταστρέψουν τις Ιαπετικές Χριστιανικές κοινωνίες και ει δυνατόν τον αφανισμό τις Ιαπετικής φυλής δια επιμιξιών. Το τραγικό είναι ότι οι ηγέτες των Ιαπετικών κοινωνιών, αλλά και οργανώσεις πολιτών έχουν συστρατευτεί σε αυτήν την πολιτισμική γενοκτονία, είτε για λεφτά είτε από αφέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]