Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

El-Erian: Επικρίσεις σε Ευρώπη και ΔΝΤ για το χειρισμό του ελληνικού χρέους


Σε άρθρο του στην εφημερίδα L' Echo υπό τον τίτλο "Πότε θα επιτρέψουμε λοιπόν στην Ελλάδα να βγάλει το κεφάλι από το νερό;", ο Μοχαμέντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του συμβουλίου παγκόσμιας ανάπτυξης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ασκεί κριτική στην Ευρώπη και στο Δ.Ν.Τ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το ελληνικό ζήτημα.

Ειδικότερα διατυπώνει την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής προσέγγισης αψηφά την οικονομική λογική και ότι αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην εσωτερική πολιτική, ιδίως εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι, παρόλο που είναι σίγουρα δύσκολο να διαγράψει κανείς ένα κομμάτι του χρέους, μια και κάτι τέτοιο εγείρει πολύπλοκα ζητήματα ως προς την ίση μεταχείριση και τη λειτουργία των κινήτρων, σε ορισμένες περιπτώσεις έρχεται μία στιγμή όπου η άρνηση παραγραφής μέρους του χρέους καθίσταται πιο επιβλαβής από την απαίτηση αποπληρωμής του με κάθε κόστος.

Τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν αποτελεί παρά ένα βραχυπρόθεσμο συμβιβασμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, μία νέα προσωρινή λύση, η οποία, όμως, δεν αρκεί για να επαναφέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα στο δρόμο της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να κηρύσσουν τη νίκη, όπως έκαναν οι υπουργοί οικονομικών μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της αξιοπιστίας των μελλοντικών τους αλληλεπιδράσεων να θεωρήσουν αυτόν το συμβιβασμό ως ένα πρώτο βήμα προς την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, η οποία έχει ήδη αργήσει πολύ και την οποία αναμένουν εδώ και καιρό οι Έλληνες πολίτες υποφέροντας.

AΠΕ-ΜΠΕ
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]