Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ομολόγησε πως θέλει δικαιώματα επέμβασης σε όλη την Κύπρο!


Ο παραλογισμός της Τουρκίας "χτυπάει κόκκινο" αφού ο Τσαβούσογλου απαιτεί διεθνή νομιμοποίηση τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στην Κύπρο, όποτε η Τουρκία θελήσει να προχωρήσει σε μια νέα εισβολή!
Κυνική προβολή των τουρκικών προθέσεων που αφήνει απαθή τον μεσολαβητή του ΟΗΕ...!!!

Όπως μεταδίδεται από το ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοτάνα, ο Τσαβούσογλου «έριξε βόμβα» στην χθεσινή Διάσκεψη, παραδεχόμενος ότι «η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα.. χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί»!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χθεσινή συζήτηση όταν ο Νίκος Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;»… για να λάβει την απίστευτη για ΥΠΕΞ απάντηση, «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε», προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα.

Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιας ο κ.Τσαβουσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιηθούν» οι τουρκικές δυνάμεις, με τον ανεκδιήγητο μεσολαβητή της κακιάς ώρας, τον Νορβηγό Άιντα, να μην αντιδρά, παρότι λειτουργούσε για λογαριασμό του ΟΗΕ, του οποίου το καταστατικό περιφρονούσε μπροστά του ο Τσαβούσογλου!

Στο μεταξύ σύμφωνα με τ/κ πηγές, τέσσερα κόμματα (UBP, DB, CTP, και TDP) έστειλαν επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ να επιστρέψει στο Κραν Μοντανά για να δώσει ώθηση στη διαδικασία, καθώς δεν σημειώνεται πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών.

Από τη μεριά του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Matthew Kidd , προσερχόμενος στην αίθουσα για την Διάσκεψη για την Κύπρο, και ερωτώμενος για την πορεία των συζητήσεων αρκέστηκε να πει «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Με τα θέματα της εσωτερικής πτυχής της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε σήμερα στο Κραν Μοντάνα η διαδικασία των συνομιλιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωσή του ο Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προσερχόμενος στις συνομιλίες επεσήμανε στους δημοσιογράφους: «Κάποια στιγμή θα σας πω τι έγινε χθες. Μέσα από επίπονη συζήτηση ομολόγησαν οι Τούρκοι τις προθέσεις τους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κατέθεσε χθες πρόταση για το εδαφικό. Στο μεταξύ, ελληνοκυπριακές πηγές διαψεύδουν ότι τα Ηνωμένε Έθνη ζήτησαν από την ε/κ πλευρά να αλλάξει σημεία στις προτάσεις που κατέθεσε όπως είχε αναφέρει σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg. Στη συνέχεια το δημοσίευμα αποσύρθηκε ενώ υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισήμανση για ένα σημείο του εγγράφου που αφορά την διακυβέρνηση.

Πάντως ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, ήταν η φράση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».

Ο Άιντα την προυγούμενη ημέρα είχε στραφεί προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητώντας της να προχωρήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις στο θέμα του διαμοιρασμού των εξουσιών, για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Περιμένετε λύση με τέτοιες συμπεριφορές;

Η ίδια πηγή, θέλει τους Τούρκους να μην έχουν καμία διάθεση να λύσουν το Κυπριακό, ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον, ενώ ο Τσαβούσογλου δεν έχει καν εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, παίζοντας απλά το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα, «ο Άιντα είναι ανίκανος. Δεν κουμαντάρει τη συζήτηση. Αφήνει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αλωνίζει. Τα έγγραφα των Τούρκων δεν συνάδουν με τα έγγραφα Γκουτέρες [σ.σ. γενικός γραμματέας ΟΗΕ], αλλά ο Άιντα δεν μιλά».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]