Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βραδινή ανακοίνωση της Τουρκίας: Θα προστατεύσουμε τα “δικαιώματα” και τα “συμφέροντά” μας


Με μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ απειλεί η Αγκυρα, με βραδινή ανακοίνωσή του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, καθως οι επιλογές αντίδρασης που εχει για την έναρξη γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της TOTAL στο Οικόπεδο 11 είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και της Λευκωσίας δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θερμή παρέμβαση εις βάρος του πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο και ξένη σημαία έχει, και βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο εκτελωντας εργασίες για λογαριασμο της μεγαλύτερης γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας της TOTAL.

Ακόμη και η αναγγελία της παρουσίας στην περιοχή τουρκικής φρεγάτας (Ίμβρος) όπως ανακοινώθηκε από τό τουρκικό ΓΕΕΘΑ, και η συνεχής επανάληψη ασκήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι εξαιρετικά ενοχλητικές προβοκάτσιες, αλλά δεν δημιουργούν τετελεσμένα.

Η Τουρκία πέραν των παρενοχλήσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα εφόσον είχε λύσει το πρόβλημα και διέθετε δικό της πλωτό γεωτρύπανο το οποίο θα μετέφερε στην Μεσόγειο και θα επιχειρούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει:
“Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σχετίζονται με την εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του Τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού… Η Τουρκία έχει από την αρχη προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τις ανεύθυνες κινήσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης.
Αυτή την φορά ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των «αποκαλουμενων αδειών» που δόθηκαν από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, περιλαμβανομένης και της συνόδου για το Κυπριακό, είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι της ανήκει το σύνολο της νήσου.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε συντονισμό με την (παράνομη) “κυβέρνηση” της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως απάντηση στις μονομερείς δραστηριότητες που διεξάγονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, παραβλέποντας τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους της νήσου».
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]