Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκθεση της Τουρκικής ΜΙΤ για την τζιχαντιστική τρομοκρατία


Τυνήσιοι πολίτες υποδεικνύονται στην κορυφή της λίστας ενός καταλόγου ατόμων που συγκρότησε η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), που θεωρούνται ότι έχουν στενούς δεσμούς με τη διεθνή τρομοκρατία.

Μια έκθεση που διέρρευσε στις 11 Ιουλίου και για λόγους σκοπιμότητας αποδίδεται στο υπουργείο Εσωτερικών, έχει ετοιμάσει μια έκθεση 76 σελίδων με τίτλο «Ο αγώνας της Τουρκίας ενάντια στο ISIL», ο οποίος παρέχει πληροφορίες για ύποπτα άτομα του εξωτερικού και τις διαδρομές των τζιχαντιστών.

Η έκθεση κατονομάζει τους Τυνήσιους, τους Σαουδάραβες, τους Καζάχους, τους Γάλλους, τους Ρώσους και τους Βέλγους πολίτες ως εξαιρετικά υπόπτους για πιθανολογούμενους δεσμούς με τη διεθνή τρομοκρατία, αφού η Τουρκία έλαβε προειδοποιήσεις ότι αυτοί μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν από την Τουρκία στις ζώνες σύγκρουσης της Συρίας.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι στον κατάλογο των υπηκόων που έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί από τις τουρκικές αρχές ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στη Συρία για να πολεμήσουν, βρίσκονται Ρώσοι, Ιρανοί, Λιβύοι και Αζέροι.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι χώρες προέλευσης των τζιχαντιστών. δεν μοιράζονται τις «απαραίτητες λεπτομερείς πληροφορίες» σχετικά με τα ύποπτα άτομα πριν από την άφιξή τους στην Τουρκία.

«Παρόλο που η Τουρκία ερευνά τα άτομα με πιθανότητα να γίνουν αλλοδαποί τρομοκράτες μαχητές και τους εκδίδει στις χώρες τους, φαίνεται ότι η απειλή που θέτουν αυτά τα άτομα στις χώρες προέλευσης δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη», αναφέρεται στην έκθεση.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ξένοι τρομοκράτες που έρχονται στη χώρα για να συμμετάσχουν στο ISIL (Ισλαμικό Κράτος) από όλο τον κόσμο προσπαθούν να περάσουν σε ζώνες σύγκρουσης μέσω της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι εισέρχονται κυρίως στη χώρα από την Κωνσταντινούπολη και τη νότια επαρχία της Αττάλειας.

«Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αεροπορικές διαδρομές για να εισέλθουν στην Τουρκία», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ένας μικρός αριθμός ξένων μαχητών εισέρχονται στην Τουρκία μέσω θαλάσσης από τη δυτική επαρχία της Σμύρνης και τη νότια επαρχία της Μερσίνας.

«Προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουντην Τουρκία ως χώρα διέλευσης, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στις επαρχίες κοντά στις ζώνες σύγκρουσης με τη χρήση επίγειων ή αεροπορικών διαδρόμων», αναφέρεται στο κείμενο, υποδεικνύοντας τις νοτιοανατολικές επαρχίες Gaziantep και Şanlıurfa και τις νότιες επαρχίες Hatay και Adana.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία σχετικά με τις επιθέσεις του ISIL που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία.

«Στην Τουρκία διεξήχθησαν συνολικά 14 σημαντικές τρομοκρατικές επιθέσεις από το ISIL. Δέκα από αυτές ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας, μία ήταν βομβιστική επίθεση και τρεις ήταν ένοπλες επιθέσεις. Ως αποτέλεσμα, 304 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί και ένας στρατιώτης, σκοτώθηκαν και 1.338 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 62 αστυνομικών και επτά στρατιωτών, τραυματίστηκαν «, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι τρεις από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και οι πέντε άλλες ήταν στη νοτιοανατολική επαρχία του Dyiarbakir, στη συνοικία Suruç της Şanlıurfa, στην Άγκυρα και στο Gaziantep.

H έκθεση αναφέρει επίσης, ότι 22 σημαντικές τρομοκρατικές πράξεις παρεμποδίστηκαν το 2016, μετά την επέμβαση των αρχών και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, 650 άτομα, εκ των οποίων 366 είναι αλλοδαποί, έχουν συλληφθεί για τρομοκρατικές κατηγορίες από το 2017.

«Το δυναμικό απειλής του ISIL ενάντια στην Τουρκία συνεχίζεται, παρόλο που αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα του διεθνούς αγώνα κατά του ISIL, ο οποίος διεκδικεί πολλά εδάφη εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε η έκθεση.

Πρόσθεσε ότι το ISIL έχει «τη δυνατότητα να διεξάγει επιθέσεις μοναχικών λύκων παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των ξένων μαχητών του και την εμφάνιση ομάδων που ορκίζονται την υπακοή στο Χαλιφάτο, σε ορισμένα μέρη του κόσμου».

Πηγή "Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]