Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απομόνωση του Κατάρ ανάχωμα στην Τουρκία


Το ιδιότυπο εμπάργκο στο Κατάρ επηρεάζει συνολικά τη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Λειτουργεί όμως και ως ανάχωμα στις ιμπεριαλιστικές ορέξεις της Τουρκίας, που πάντα αναζητά ευκαιρία για να «βάλει χέρι» στη Βαλκανική και στον Καύκασο.

Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος

Ο αποκλεισμός που επεβλήθη στο Κατάρ είναι μία θετική εξέλιξη για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση που οι αδελφοί Μουσουλμάνοι κατόρθωναν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Σίσι στην Αίγυπτο θα άλλαζαν άρδην οι ισορροπίες στην περιοχή. Ενδεχομένως να ετίθετο ζήτημα για την ασφάλεια του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Ο άξονας Τουρκία-Κατάρ-Πακιστάν θα ανακτούσε την ισχύ και την επιθετικότητά του στη Μέση Ανατολή. Οι δυνάμεις των κάθε είδους τζιχαντιστών (Ισλαμικό Κράτος, Αλ Νούσρα και Τουρκμένοι) συντονισμένες και με επιπλέον κεφάλαια και μισθοφόρους θα ανακτούσαν έδαφος και επιρροή στα «θερμά μέτωπα» της Μεσοποταμίας σε βάρος των Κούρδων.

Η γεωπολιτική σημασία

Σε μία τέτοια συγκυρία, η Τουρκία θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να βάλει χέρι στη Βαλκανική και στον Καύκασο, όπως οραματίζονται οι νέο-οθωμανοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η φιλοτουρκική πλευρά στους κόλπους του εβραϊκού λόμπι θα επιχειρούσε τότε να πάρει το πάνω χέρι και να ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι λομπίστες στην Ουάσιγκτον έχουν δουλέψει όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το πολιτικό Ισλάμ. Οι δε δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επανειλημμένως εμπλακεί βαθιά στις σκοτεινές διαδρομές των τζιχαντιστών. Πέρα από τα Μνημόνια και την «ευρωπαϊκή εμπλοκή», λοιπόν, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν την Ελλάδα.

Πηγή "Σταύρος Λυγερός"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]