Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ονομασία των Σκοπίων και η πρόταση για τη "Μακεδονία του Βαρδάρη"


Ο Ντιμιτρόφ διακηρύσσει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής του σ’ αυτήν την φάση εξαντλούνται μόνον στην αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και όχι στην ονομασία

Ομολογώ πως με εξέπληξε ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από μια υποτιθέμενη πρόταση που έκανε η Ελλάδα προς τα Σκόπια, κατά την συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, να αποκτήσουν την ονομασία "Μακεδονία του Βαρδάρη". Και γράφω υποτιθέμενη, επειδή αδυνατώ να διανοηθώ, ότι σε μια ολιγόωρη συνάντηση συνάντηση, και χωρίς να προηγηθούν εξαντλητικές συναντήσεις τεχνοκρατών, τέθηκε θέμα ονομασίας.

Κατ’ αρχάς, αποκλείεται να το έθεσε ο Ντιμιτρόφ, ακυρώνοντας ενδεχομένως, από την βέβαιη διαφωνία, το πρώτιστο που τον ενδιαφέρει. Την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Ο οιοσδήποτε διαπραγματευτής -και ο Ντιμιτρόφ είναι πολύπειρος και μάλιστα επί του ζητήματος της ονομασίας-, δεν εκφεύγει του στόχου του ανοίγοντας και άλλα θέματα, τα οποία μπορεί να ταράξουν τις συνομιλίες.

Άλλωστε, ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως, ότι το θέμα της οριστικής ονομασίας των Σκοπίων θα συζητηθεί αργότερα. Σε όλους τους τόνους διακηρύσσει ότι οι ενέργειες της σκοπιανής κυβέρνησης σ’ αυτήν την φάση, εξαντλούνται μόνον στην αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την προσωρινή τους ονομασία.

Υπάρχει και άλλο θέμα όμως. Ότι απαίτηση των Αλβανών συνεταίρων του στην κυβέρνηση, είναι να έχουν κι αυτοί λόγο στις συζητήσεις για την ονομασία του κράτους. Μάλιστα, στον σκοπιανό Τύπο, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε κι εκεί από το σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, αναρωτιόνταν γιατί απουσίαζε η αλβανική πλευρά. Σημειώνω, πως σύμπας ο σκοπιανός Τύπος, και μεγάλο μέρος του βαλκανικού, είχε πρωτοσέλιδη την "είδηση", μετά την αναπαραγωγή της από τον σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό Telma.

Βεβαίως, στο δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που πρότεινε την ονομασία "Μακεδονία του Βαρδάρη" και μάλιστα ο Ν. Κοτζιάς είπε στον ομόλογό του, ότι πρώτα θα αποφασιστεί η ονομασία και αν συμφωνήσει η Ελλάδα τότε θα συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μόνο που κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν συζητήθηκε καμία ονομασία. Το επιβεβαιώνουν και οι δικές μου πληροφορίες.

Υπενθυμίζω, ότι σε προχθεσινό σημείωμά μου για τα Σκόπια, έγραψα ότι αν πράγματι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνουν συζητήσεις, από την στιγμή που η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι για τον Σεπτέμβριο και η επόμενη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου. Αυτό που δεν επιτεύχθηκε στα 27 χρόνια, θα επιτευχθεί σε δυο εβδομάδες;

Ως προς την ουσία, πρέπει να γυρίσω πίσω επτά χρόνια, στο 2010, όταν ο Νίμιτς πρότεινε την περί ου λόγος ονομασία, και μάλιστα τότε υπήρξε το ερώτημα αν η πρόταση θα αναφέρεται σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" ή σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη) ". Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πονηριές των Σλάβων, οι οποίοι -όταν η Ντ. Μπακογιάννη, κατ’ ανεξήγητο λόγο υποχώρησε σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό- έγραφαν για "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" και όχι για "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Η ονομασία "Μακεδονία του Βαρδάρη", χαρακτηρίζεται από την ροή του Αξιού (Βαρντάρ) και είναι επινόηση του κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο -προηγουμένως η περιοχή ονομαζόταν Βαρντάρσκα- και την καθιέρωσε το 1944 για να δώσει επιχειρήματα στο "Μακεδονικό έθνος", και δι’ αυτού στην διεκδίκηση εδαφών από την Ελλάδα και Βουλγαρία.

Όπως έχει δημοσιευθεί στον σκοπιανό Τύπο, αυτό το αφήγημα διδάσκεται ακόμη στα σλαβικά σχολεία, όπου η "Μακεδονία του Βαρδάρη" είναι τμήμα της "Μακεδονίας του Αιγαίου", που περιλαμβάνει την κεντρική Μακεδονία και την "Μακεδονία του Πιρίν" των Βουλγάρων.

Θεωρώ περιττό να προσθέσω, ότι όποιο όνομα επιλεγεί, από την στιγμή που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, η Ελλάδα βγαίνει ζημιωμένη. Προφανώς, οι Σλάβοι θα δηλώνουν μόνον Μακεδόνες, και όχι βεβαίως Βαρδαρομακεδόνες ή Μακεδονοβαρδαρινοί.
Το ζήτημα της ονομασίας θα συζητηθεί αφού σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ (θα αρνηθεί η κυβέρνηση στο αίτημα των ΗΠΑ;), γεγονός που θα προσθέσει πόντους στην δημοτικότητα του πρωθυπουργού, για να προβεί σε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, που κι αυτή θα συμβεί μετά από δημοψήφισμα. (Άλλωστε, προηγούνται και οι γερμανικές εκλογές. Χωρίς γερμανική συγκατάνευση μπορούν να αποφασίσουν οι λαοί; Αρκεί η παρέμβαση των ΗΠΑ;)

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]