Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρομοκρατικό αιματοκύλισμα στην αρένα του Μάντσεστερ: Πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες


Εκρήξεις τη Δευτέρα το βράδυ σε μια συναυλία στην αγγλική πόλη του Μάντσεστερ όπου τραγουδούσε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, η οποία θεωρεί το γεγονός “ως τρομοκρατικό συμβάν”, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΗΤΑΝ ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΚΑΡΦΙΑ ΩΣΤΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως σε αναφορές για έκρηξη και ότι υπήρξαν αρκετοί επιβεβαιωμένοι θάνατοι και πολλοι τραυματισμοί στην αρένα, η οποία έχει χωρητικότητα για 21.000 άτομα.

Ένας μάρτυρας που παρακολούθησε τη συναυλία δήλωσε ότι αισθάνθηκε μια τεράστια έκρηξη καθώς έφευγε από την αρένα, ακολουθούμενη από κραυγές και πανικό καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

“Ήμασταν έξω από το δρόμο και όταν ήμασταν ακριβώς δίπλα στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι φώναζαν”, δήλωσε η Catherine Macfarlane στο Reuters. Είχε παρακολουθήσει τη συναυλία.

“Ήταν μια τεράστια έκρηξη – θα μπορούσατε να το αισθανθείτε στο στήθος σας. Ήταν χαοτικό αυτό που συνέβη. Ο καθένας έτρεχε και ουρλιάζοντας, προσπαθούσε να βγει έξω”, δήλωσε.

Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι πολλά παιδιά παρακολούθησαν τη συναυλία.

Το Manchester Arena, η μεγαλύτερη εσωτερική αίθουσα στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και είναι ένας δημοφιλής χωρος για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Ένας εκπρόσωπος της Ariana Grande, δήλωσε ότι η τραγουδίστρια ήταν “καλα”.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter έδειξε οπαδούς της, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι, ουρλιάζοντας να τρέχουν να βγουν από το χώρο.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού λόγω φόβων τρομοκρατίας, που σημαίνει ότι μια επίθεση από τρομοκράτες θεωρείται πολύ πιθανή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, “Λίγο πριν τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας (00:35 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 22 Μαίου 2017, η αστυνομία εκλήθη λόγω έκρηξης στην Αρένα του Μάντσεστερ.


Έως τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 19 νεκροί, με περίπου 50 τραυματίες”.
Μάρτυρες είπαν στο BBC ότι η έκρηξη έγινε μετά το τέλος της συναυλίας της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε σε χώρο έξω από το στάδιο, και ότι ήταν ισχυρή.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι “το επεισόδιο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό” μέχρι αντίθετων ενδείξεων, και παρέπεμψε στον ιστότοπό της στο Twitter για νεότερα.


Στους 22 οι νεκροί της επίθεσης αυτοκτονίας

Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.
«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.


Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια».

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συγκρίνουν με τις συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.

Μία μεγάλη περιοχή γύρω από το κεντρικό στάδιο του Μάντσεστερ έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο σταθμός τρένων Βικτόρια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

Οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στην περιοχή που έχει αποκλειστεί.

Τα στοιχεία των θυμάτων από την χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ έχουν γίνει γνωστά, όπως επίσης και τα στοιχεία των τραυματιών.

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Αυτή την ώρα, πάντως, συνεδριάζει η επιτροπή Ασφαλείας “Κόμπρα” υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοινώνουν ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ, μετά την χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη που έγινε στο στάδιο της πόλης.

Αστυνομικοί θα περιπολούν σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα τρένα, ενώ η εφαρμογή των μέτρων επεκτείνεται και σε ολόκληρη την Βρετανία.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπεριφορά θα θεωρήσουν ύποπτη.

Μέχρι νεωτέρας, η αστυνομία αντιμετωπίζει την αιματηρή έκρηξη ως ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ κλειστός θα παραμείνει σήμερα και ο υπόγειος σταθμός Βικτόρια, στο Μάντσεστερ.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη.

Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400.

Στο μεταξύ τα πολιτικά κόμματα στην Βρετανία συμφώνησαν ν’ αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας, μετά την αιματηρή έκρηξη που έγινε στο κεντρικό στάδιο του Μάντσεστερ στη λήξη της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του, ότι συνομίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και συμφώνησαν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων τους, αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η αιματηρή έκρηξη στο Μάντσεστερ, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση.

“Είμαι σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα στο Μάντσεστερ, χθες το βράδυ. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των τραυματιών,” δήλωσε ο Κόρμπιν.

Πανηγυρίζουν οι απανταχού οπαδοί των τζιχαντιστών για την σφαγή στο Μάντσεστερ

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη που έγινε με 19 θύματα σε στάδιο στο Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαχειρίζεται την έκρηξη ως ύποπτη “τρομοκρατική ενέργεια.”

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]