Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: Η Ελλάδα στη διάθεση της Κύπρου σε περίπτωση θερμού επεισοδίου


Όποια βοήθεια και εάν χρειαστεί η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της, η Ελλάδα είναι εδώ, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας και τονίζει ότι θέλει λύση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Real News, δήλωσε, επίσης ότι στον τομέα της λύσης του Κυπριακού που πέφτει λόγος στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει τερματισμό της κατοχής, του συστήματος εγγυήσεων, και απάλειψη κάθε δυνατότητας να μπορεί τρίτη χώρα να εισβάλει στην Κύπρο, γενικότερα να έχει παρεμβατικά δικαιώματα.

Επαναλαμβάνει αυτό που έγραψε στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον ρόλο και τις θέσεις που υποστηρίζει ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι τάσσεται – σύμφωνα με τη γνώμη του κ. Κοτζιά – υπέρ ενός είδους 4 ελευθεριών που μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο. Αποκαλύπτει ακόμα, ότι για να αποδείξει την θέση αυτήν, ο κ. Έιντε επικαλέστηκε σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ.

«Ασφαλώς η Κύπρος δεν έχει καμιά σχέση με μια τέτοια περίπτωση, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της. Εδώ μπερδεύονται ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς. Και, μάλιστα, προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του. Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία μου, το λέω ευγενικά, που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε «φτάσει κοντά στη λύση»», σημειώνει.
Ο κ. Κοτζιάς,ερωτώμενος εάν ανησυχεί για την κατάσταση στην Κύπρο τώρα που «η Άγκυρα απειλεί ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων», απάντησε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της, ότι ο διεθνής παράγοντας επίσης παρακολουθεί προσεκτικά, και ότι εν πάση περιπτώσει «όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της».

«Η Άγκυρα εκβιάζει στο θέμα των κοιτασμάτων. Όμως μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η μετά το δημοψήφισμα Τουρκία «είναι μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη», η οποία εκφράζεται συχνά «ως να επιθυμεί να αλλάξει μέρος των διεθνών συνθηκών ή και ως να μην αποδέχεται το διεθνές δίκαιο». Θεωρεί ο κ. Κοτζιάς ότι σημερινή ηγεσία της Τουρκίας δείχνει αυτή την περίοδο να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη, όπως λέει, αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας.

Δηλώνει ακόμα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί ψύχραιμα τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, και περισσότερο τον ανησυχεί η πιθανότητα για κάποιο ατύχημα «εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς».

Ο κ. Κοτζιάς εξακολουθεί να πιστεύει, λέει, στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, διότι κατά την άποψή του μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, θα αποτελεί την καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός αντιτίθεται σε εκείνους που θέλουν το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θεωρώντας πως οι δυνάμεις αυτές είναι συχνά εκείνες που σε όλους τους άλλους τομείς κάνουν υποχωρήσεις «στον απαραίτητο σύμμαχο».

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «εθνικιστής» και «σκληρός», ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε κατ’ αρχάς ότι «όποιος θέλει να παραδοθεί αμαχητί του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν», και επίσης ότι «όποιος είναι νενέκος και βολεψάκιας είναι λογικό να τον ενοχλώ».

«Εκείνο που εντυπωσιάζει για τον αμοραλισμό κάποιων είναι ότι δικαιολογούν ποικιλότροπα την κατοχή της Μεγαλονήσου. Ότι θέλουν την Κύπρο να είναι ένα Β’ κατηγορίας κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ διαμαρτύρονται διότι η Ελλάδα δεν είναι άφωνη στον ΟΗΕ, ένα μέλος Β’ Κατηγορίας σε αυτόν. Η ουσία, βέβαια, παραμένει η ίδια: πάνω από 90% του κυπριακού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που έχω διατυπώσει ως προς τη διεθνή πτυχή του κυπριακού».

Ρωτήθηκε, τέλος, για τη σχέση του με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, και για τις επιθέσεις που εκείνος δέχεται από μερίδα του πολιτικού κόσμου και μέσων ενημέρωσης. Και οι δύο μας κάνουμε τη δουλειά μας, είπε. «Ο Πάνος δέχεται επιθέσεις διότι κόβει μεγάλο μέρος της «καραμανλικής πλευράς» της ΝΔ, άρα και την όποια πιθανότητα νίκης της. Αυτό τρελαίνει κάποιους….», κατέληξε.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]