Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Όχι σε όλα» είπε στον Ερντογάν ο Τραμπ με χαμόγελα κι ευγένεια


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησαν να δώσουν ένα μήνυμα «συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» στην κρίσιμη συνάντηση (για την Τουρκία) χθες στο Λευκό Οίκο παρά τη συνεχιζόμενη αντίφαση για τις αντίστοιχες θέσεις τους σχετικά με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μιας συριακής κουρδικής ομάδας που η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους.

Στη σύντομης διάρκειας συνάντησή τους (λιγότερο από 30 λεπτά) οι δυο ηγέτες δεν έφθασαν σε καμιά συμφωνία στα τρία μεγάλα ζητήματα που η Τουρκία είχε προτάξει και αναφέρονταν στους Κούρδους της Συρίας, την παράδοση του ιμάμη Γκιουλέν και την απελευθέρωση δυο επιχειρηματιών της οικογενείας του, που κρατούνται με βαριές κατηγορίες στις ΗΠΑ για παραβίαση αμερικανικών οικονομικών όρων.

Οι δηλώσεις τους

Οι ΗΠΑ θα «υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια για τη μείωση της βίας στη Συρία και θα δημιουργήσουν ειρηνική λύση», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους μαζί με τον Ερντογάν μετά τη συνάντηση, την οποία τόνισε πως υπήρξε παραγωγική. Για να προσπαθήσει να μειώσει τη σοβαρή διπλωματική ήττα του Ερντογάν, είπε ότι η χώρα του «προσφέρει στήριξη στο τουρκικό έθνος στον αγώνα του κατά του (Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε] ISIL και του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν/ΡΚΚ)».

Ο Ερντογάν έθεσε από την πλευρά του το ζήτημα του YPG, λέγοντας ότι η συνεργασία με τους των μαχητές του YPG στην περιοχή, είναι αντίθετη με τις συμφωνίες και «δεν θα γίνει δεκτή ποτέ», επιμένοντας να παρουσιάζει την πολιτική της Άγκυρας που πλέον με κάθε επισημότητα είναι αντίθετη με τις αμερικάνικες επιλογές.

Πρόσθεσε όμως, ότι «η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή» μην θέλοντας να κλείσει εντελώς την πόρτα στην Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ελπίζει και προσεύχεται» για μελλοντική διαβούλευση και συνεργασία για τη δημιουργία ενός «νέου θεμελίου» στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Οι δυο ηγέτες αναμενόταν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στη διάρκεια επίσημου δείπνο που είχε προγραμματιστεί.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι Η.Π.Α. θα παραδώσουν σύντομα στρατιωτικές παραγγελίες στην Τουρκία, που καθυστερούν.

Το γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, είναι ότι Τραμπ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την άμεση όπλιση των μαχητών YPG με βαριά όπλα, σύμφωνα με τα οποία οι Η.Π.Α. θα παραδώσουν στο YPG ελαφρά όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και μηχανικό εξοπλισμό, προτού αρχίσει η πολιορκία του ισλαμικού κράτους στη Ράκα. Οι αποστολές είχαν προετοιμασθεί και έτσι μπόρεσαν να παραδοθούν στις κουρδικές πολιτοφυλακές «πολύ γρήγορα», σύμφωνα με τον Αμερικανό Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την απόφαση του Τραμπ για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της ΣΥρίας γιατί αυτή βασίστηκε, όπως είπε, σε αξιωματούχους που έμειναν στις θέσεις τους, από τη διοίκηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσκεψη περιπλέκεται επίσης από τις εκκλήσεις της Τουρκίας για τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ουάσιγκτον αυτό είναι αδύνατον να προγραμματιστεί από την Αμερικανική κυβέρνηση καθώς έχει εμπλακεί η τοπική δικαιοσύνη στην Πενσυλβάνια, έδρα του Γκιουλέν. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι σε πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ και στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης κ Σέσιονς, ο τελευταίος του είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο και κυρίως χρονοβόρο.

Ίδια ήταν και η απάντηση σχετικά με την άμεση απελευθέρωση των δυο τούρκων επιχειρηματιών που κρατούνται από τις Ομοσπονδιακές αρχές για παραβίαση του Αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν και ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» μια υπόθεση που ακουμπά την οικογένεια Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωσή τους, πριν η υπόθεση οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Νέες «άσφαιρες» τουρκικές απειλές

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να ξεκινήσει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της «τρομοκρατικής οργάνωσης» εάν δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντρίμ πριν τη συνάντηση μεταξύ και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις της Άγκυρας σχετικά με τους Κουρδικούς μαχητές της Συρίας.

«Αν δεν είναι σοβαρές οι διαβεβαιώσεις, αυτό που θα κάνουμε είναι πολύ ξεκάθαρο. Είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να καθαρίσουμε την τρομοκρατία, είτε είναι εντός των συνόρων μας είτε έξω από τα σύνορά μας «, δήλωσε ο Γιλντιρίμ, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χθες.

Επανέλαβε επίσης τη γραμμή της Άγκυρας ότι «η συνεργασία με μια τρομοκρατική οργάνωση, προκειμένου να νικήσει άλλη τρομοκρατική οργάνωση, είναι απαράδεκτη».

Πηγή "Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]