Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα στη μέγγενη των εξελίξεων


Γράφει ο Μοχάμεντ Ελσάερ
Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στην χειμαζόμενη γεωπολιτική σφαίρα, διαφαίνεται να κυριαρχεί ένα δόγμα αναρχίας που διέπει, όλο και περισσότερο τα Κράτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, της υπονοούμενης αναρχίας αποτελεί η Τουρκία. Η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους μήνες, έχει επιδείξει με κάθε τρόπο, ότι οι εποχές που τα κράτη υποτάσσονταν σε εξωγενείς παράγοντες, έχουν υπερκεραστεί προ πολλού.

Απεναντίας, αντιμέτωπη με αυτήν την γεωπολιτική πραγματικότητα βρίσκεται η Ελλάδα. Η χώρα μας, καλείται για μοναδική φορά στα χρονικά, να διαχειριστεί στρατιωτικού τύπου προκλήσεις, χωρίς να έχει την δυνατότητα υπαναχώρησης ή καταφυγής στην ηγέτιδα δύναμη των ΗΠΑ. Και αυτό, συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους που θα επεξηγηθούν εν συνεχεία.

Όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα καλείται -για πρώτη φορά- να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί δύο ζητήματα, ζωτικού χαρακτήρα, σε όλο το μήκος της επικράτειας χωρίς την επιλογή του κατευνασμού ή της αποχής. Την στιγμή μάλιστα, που εκτυλίσσονται δρώμενα τόσο στα Βορειοανατολικά σύνορα της χώρας όσο και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΠΓΔΜ και συνέπειες διάλυσης

Το μέτωπο που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ, θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαιτέρως αλλά και να μας θέτει σε πλήρη επιφυλακή, καθώς όπως διαφαίνεται, τα πράγματα είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε μία εμφύλια σύρραξη, που θα αποφέρει και την απόσχιση μέρους της ΠΓΔΜ και την ενσωμάτωση της στην Αλβανία.

Μία τέτοια εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τα καίρια ελληνικά συμφέροντα στην πλευρά των Βαλκανίων καθώς -σε μία ενδεχόμενη εδαφική ενσωμάτωση μέρους της ΠΓΔΜ- οι συνέπειες θα έχουν ολέθριο χαρακτήρα. Μία σημαντική συνέπεια, θα αποτελέσει η αναζωπύρωση των αλυτρωτικών αξιώσεων της Αλβανίας, τα οποία θα έχουν -για πρώτη φορά- πεδίο εφαρμογής. Ουσιαστικά, η Αλβανία θα καθίστατο ακόμη πιο προκλητική και διεκδικητική όσον αφορά τα Βαλκάνια. Μία δεύτερη, ίσως και πιο σημαντική συνέπεια, θα αποτελέσει το ουσιαστικό κλείσιμο του διαύλου μεταξύ Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου. Τα Σκόπια, σήμερα αποτελούν έναν υβριδικό δίαυλο μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, μέσω του οποίου μπορούν και συνδέονται οι δύο συμμαχικές -και φίλα προσκείμενες- χώρες μεταξύ τους -δια μέσω της σιδηροδρομικής οδού. Σε μία ενδεχόμενη απόσχιση ή διάλυση, ο Αλβανικός παράγοντας, υποκινούμενος από τον πάγιο συνεργάτη του, την Τουρκία, θα προσπαθήσει να κλείσει τον ανοιχτό υβριδικό δίαυλο που προαναφέρθηκε. Τέλος, μία ακόμη σημαντική συνέπεια θα αποτελέσει και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της περιοχής του Κοσόβου.

Στις παραπάνω προκλήσεις, η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να ανταπαντήσει με ένα σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας, τόσο σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων όσο και σε επίπεδο Σωμάτων Ασφαλείας. Το σχέδιο αυτό, θα πρέπει να αποτελείται, αφενός από ένα στρατηγικό σχέδιο για την προστασία των Β.Ανατολικών συνόρων και αφετέρου από ένα σχέδιο για την αποφυγή οιασδήποτε "προβοκάτσιας", που θα μπορούσε να εμπλέξει την χώρα μας στις ένοπλες συγκρούσεις. Εδώ, έγκειται και ο σημαντικός ρόλος της ΕΥΠ.

Τουρκικές προκλήσεις και αναθεωρητικές τάσεις: Η υποχρεωτική επαγρύπνηση και οι ανησυχίες

Όπως σημειώθηκε, η Ελληνική ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα τα οποία πλήγουν ευθέως τα ζωτικά της συμφέροντα. Το δεύτερο μέρος, αυτού του μετώπου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις Τουρκικές προκλήσεις και τις Αναθεωρητικές τάσεις που προβάλλει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Το πάγιο ζήτημα, που είχε να αντιμετωπίσει η Ελληνική Εθνική Άμυνα, τους τελευταίους μήνες διαφαίνεται να βρίσκεται στην κορύφωση του. Η ποιοτική αναβάθμιση των στρατιωτικών προκλήσεων (οι παραβιάσεις έγιναν εδαφικές αξιώσεις) σε συγκερασμό με τις διπλωματικές εξελίξεις που σημειώνονται (πλήρης ενδυνάμωση των σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας), μας υποχρεώνουν να λάβουμε ξεκάθαρα μέτρα σε δύο τομείς αποτρεπτικής ισχύος: α) Στρατιωτική αποτροπή και β) Διπλωματική αποτροπή. Το θερμόμετρο, στην περιοχή του Αιγαίου έχει ανέβει επικίνδυνα και αυτό μας εξαναγκάζει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε σε μία παρέμβαση των ΗΠΑ, για λόγους που θα εξηγηθούν στην συνέχεια.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα περιθώρια βρίσκονται πράγματι υπό στενό ζυγό.

Η αντιμετώπιση, θα πρέπει να εμπεριέχει δύο συστατικά στοιχεία: Την συνεχή επαγρύπνηση αλλά και την αναβάθμιση των στρατηγικών σημείων. Τα στρατηγικά οπλικά συστήματα, πρέπει να αναλάβουν τα ηνία καθώς σε ενδεχόμενη επιθετική δράση κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα κληθούν να λάβουν καθοριστικό ρόλο. Όπως, είχα γράψει λίγες εβδομάδες πρίν (από τούτο το βήμα), η ελληνική ηγεσία θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην αναβάθμιση των στρατηγικών οπλικών συστημάτων, όπως είναι το αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό μας σύστημα. Το άνω ζήτημα, εν καιρώ κρίσης αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, αποτελεί ταυτοχρόνως και ένα ζωτικό ζήτημα επιβίωσης. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι και να αντληθούν ορθώς, προκειμένου τα στρατηγικά σημεία να παραμένουν ως η "αιχμή του δόρατος". Βέβαια, σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει και η αντικατασκοπεία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί μεθόδους κατασκοπείας εν προκειμένου να προσανατολίζει, την πολιτική της στο Αιγαίο. (Αυτήν την πληροφορία την έχουν διοχετεύσει οι Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες)

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η παλαιά πολιτική, που επένδυε στον Αμερικανικό παράγοντα, έχει παρέλθει καθώς η Τουρκία έχει καταστήσει ξεκάθαρο -πια- ότι αποτελεί μία απρόβλεπτη νευρική δύναμη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί από τις ΗΠΑ, για συγκεκριμένους λόγους.
Ο πλέον σημαντικός λόγος, έγκειται κυρίως στην γεωστρατηγική προσέγγιση και τον γεωστρατηγικό σχεδιασμό που έχει αναπτύξει το κράτος των ΗΠΑ.
Η θεώρηση αυτή, ουσιαστικά καταλήγει ότι κυριαρχία της παγκόσμιας νήσου θα επέλθει μόνο με την κατάκτηση της περιμέτρου της Ευρασίας (Rimland)- (θεώρηση Spykman).
Σε αυτήν την περίμετρο, σημαντικό ρόλο για την αποσόβηση της Ρωσικής κυριαρχίας, έχει η Τουρκία -που αποτελεί και το κέντρο αυτής. Επεξηγηματικά, να αναφερθεί ότι αν η Τουρκία απομακρυνθεί από τις επιταγές των ΗΠΑ το κυριαρχικό οικοδόμημα θα εκπέσει καθώς θα διασπαστεί η "περιοριστική ροδέλα ασφαλείας" που έχει σχηματιστεί γύρω από την Ρωσία.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ υποχρεούνται να διατηρούν ως σύμμαχο την Τουρκία, εν προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Γεγονός, που εκμεταλλεύεται ιδιαιτέρως η Τουρκική πλευρά, εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Βάσει λοιπόν, του πάγιου κυριαρχικού δόγματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καταλαβαίνει κανείς τον λόγο που οι ΗΠΑ περιορίζονται στο να διατηρούν "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία- ακόμη και στις περιπτώσεις που παραβιάζονται κατάφορα δικαιώματα και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (από πλευράς Τουρκίας). Το όλο εγχείρημα, ανάγεται στην θεωρία των διεθνών σχέσεων που αποτυπώνει την αναρχία που διέπει το διεθνές οικοδόμημα ενώ ταυτοχρόνως παγιώνει την άποψη ότι τα κράτη λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα καίρια συμφέροντα τους- κάνοντας συμμάχους, ακόμη και πρώην αντιπάλους, αν υπάρχει σύμπλευση συμφερόντων. (Αγγλοσαξωνική προσέγγιση)

Επίσης, ένας ακόμη σημαντικό λόγος αφορά τα καίρια συμφέροντα των ΗΠΑ, στην Β.Κορέα και στην Συρία, που δεν τους επιτρέπουν, την συγκεκριμένη περίοδο, να "ασχοληθούν" με τις εντάσεις του Αιγαίου.

Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι την δεδομένη στιγμή η Ελλάδα υποχρεούται να σχεδιάζει την εξωτερική της πολιτικής, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον χωρίς να υπολογίζει διάφορες εσωτερικές ή εξωτερικές αντιδράσεις. Η επιβίωση των κρατών έγκειται αποκλειστικά και μόνο στο αγώνα για επιβίωση που δίδουν. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αναμένουμε την παρέμβαση τυχόν ηγεμονικών δυνάμεων καθώς διαφαίνεται ότι διακυβεύονται πολύ σημαντικότερα συμφέροντα ανά την υφήλιο, που καθιστούν την Ελληνοτουρκική διένεξη υποβαθμισμένης σημασίας. Βέβαια, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δράσει διατηρώντας παράλληλα και τις ισορροπίες μεταξύ στρατιωτικής αποτροπής και διπλωματικής ψυχραιμίας. Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος, διαφαίνεται και η ανάγκη σύστασης ενός γνήσιου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συγκαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εν προκείμενου να επανα-σχεδιάζεται η ελληνική αμυντική πολιτική. (Το ΚΥΣΕΑ έχει αποδεχθεί μη αποδοτικό)

Οι διεθνείς συσχετισμοί έχουν δημιουργηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο μόνος τομέας που μπορεί να εγγυηθεί την εξωτερική ασφάλεια των κρατών είναι η στρατιωτική τους ισχύς.
Σε μία καταχρηστική ερμηνεία , το απόφθεγμα του Βεγέτιου τυγχάνει εφαρμογής καθώς έχει αποδειχθεί ότι "αν θέλει κανείς την ειρήνη τότε πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο".

Τέλος, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η χάραξη μίας ενιαίας εθνικής γραμμής για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, καθίσταται αναγκαία ενώ τα κόμματα θα πρέπει να απόσχουν από πάσα μικροπολιτική συζήτηση που αφορά την Άμυνα.
Τα κόμματα, οφείλουν να στηρίζουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να μην φέρουν δημόσιες αντιρρήσεις για τις πολιτικές που ακολουθεί.

Επικοινωνία με τον συντάκτη: mochamentelsaer@gmail.com



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Πολυ ενδιαφερουσες σκεψεις!

    Να αναφερθει απλως οτι το "προσφυγικο" αποτελει την μεγαλυτερη απειλη αυτη

    την στιγμη για την Πατριδα μας κι ανεξαρτητως των αεροναυτικων

    παραβιασεων των Τουρκων θα πρεπει να υπαρχει ξεκαθαρο σχεδιο καταστολης των

    ΕΔ κατα οποιασδηποτε προβοκατσιας σε ακριτικες περιοχες με λαθρομεταναστες.

    Επιπλεον, η αμφισβητηση της Συνθηκης της Λωζαννης και η επιθετικοτητα

    εναντιον μας δεν νομιζω οτι θα αφησει αδιαφορους τους Ρωσους!

    Η "συνεργασια" μεταξυ Ρωσων και Τουρκων στηριζεται σε "λυκοφιλια" ,η οποια

    θα εχει και ημερομηνια ληξης, διοτι οι Ρωσοι εχουν ακομα περισσοτερα

    συμφεροντα απο τους Κουρδους (Τουρκιας ,Ιρακ και Συριας) και ενδεχομενως η

    συνεργασια Ρωσων με Ιραν να αποτελει ενα σημαντικο αντιβαρο κατα των

    επιδιωξεων Ερντογαν σε Συρια και Μ. Ανατολη γενικοτερα!

    Οσο για τα Σκοπια, θα διαφωνησω!

    Δεν αποτελουν σε καμια περιπτωση υβριδικο διαυλο μεταξυ Ελλαδας Σερβιας!

    Μεταξυ Ελλαδας και Σερβιας υπαρχει δυστυχως το "αναγνωρισμενο" Κοσσοβο,

    αλλα αυτο δεν σημαινει οτι αποκοπτεται η σιδηδρομικη επαφη μεταξυ των 2

    χωρων (Ελλαδας-Σερβιας).

    Αν τα Σκοπια ηταν ενα φιλικο προς εμας κρατος , τοτε οντως δεν θα ηταν προς

    συμφερον μας η διαλυση του!

    Απο την στιγμη ομως που ισοπεδωνεται η Ιστορια και εκδιδονται χαρτες της

    "Ενωμενης Μακεδονιας" , συνειδητοποιει κανεις οτι οι Σκοπιανοι εχουν

    ακριβως τις ιδιες διαθεσεις εναντιον της Πατριδας μας, οπως ακριβως και οι

    Αλβανοι με το ζητημα της "Τσαμουριας"!

    Αυτη η επιθετικοτητα εις βαρος μας θα παραμενει διαχρονικη κι εγκειται σε

    εμας να διαφυλαξουμε τον τοπο μας!

    Τουλαχιστον ας διαλυθει το ενα μορφωμα (Σκοπια) για να τελειωνουμε με το

    δηθεν "Σκοπιανο" , κι ας ασχοληθουμε με την αντιμετωπιση του αλβανικου

    εθνικισμου ,που ειναι πιο επικινδυνος, ανεξαρτητως διαλυσης ή μη των

    Σκοπιων .


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ιμπεριαλισμός εκδηλώνεται με διάφορες εκδοχές έντασης ,ξεκινά με απλές αψιμαχίες όπου περιορίζονται σε διπλωματικό επίπεδο ,διαμορφώνει νομοτελειακά συμμαχίες ,και καταλήγει σε στρατιωτική αντιπαράθεση.
    Η πολιτική οικονομία έχει πάψει να παράγει πολιτική και έχει αντίστροφα αλλάξει η σημερινή πραγματικότητα στο ζήτημα αυτό,με αποτέλεσμα να είμαστε μάρτυρες που πλέον η οικονομία παράγει πολιτική.
    Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η γεωπολιτική σκακιέρα στο πιο θερμό σημείο του πλανήτη την Μ.Ανατολή - Α.Μεσόγειο βασίζεται σε επιφανειακές αντιπαλότητες,άρα και επιφανειακά πρέπει να αναλυθεί,αυτό είναι τεράστιο λάθος.
    Ο Ιμπεριαλισμός αντλεί την ενέργεια του από εκείνο το πολιτικό σύστημα που έχει ώς βασική του αρχή το κέρδος και μόνο το κέρδος ,και το όνομα αυτού Καπιταλισμός.
    Ενώ λοιπόν ο Τουρκικός λαός πεινά όπως και ο Ελληνικός, τα παιδιά και τον δύο λαών θα πληρώσουν με το αίμα τους της προσδοκίες των Αγορών.
    Πρέπει εμείς οι Έλληνες κάποτε να μάθουμε να πεθαίνουμε για της ιδέες μας, και όχι για τους Χ αφεντάδες ξένους και ντόπιους.-

    Π.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
    ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
    Αγωνιζόμαστε για μια Ελληνοχριστιανική Ελλάδα.
    Πατρίδα θρησκεία οικογένεια Ελληνική γλώσσα, ατομική ιδιοκτησία ιστορία ηθη εθιμα και αξίες Ελληνοχριστιανικές!
    Αποκαλύψτε τον αριστερό κομμουνιστικό διεθνσιτικό ιμπεριαλισμό που στοχεύει στην εξόντωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ και
    ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
    ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

    Είναι επιτακτική ανάγκη , είναι προς το συμφέρον όλου του Ελληνοχριστιανικού έθνους μας αλλά και στους λαθρομετανάστες που τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια , να αποκαλυφθεί η αριστερο-κομμουνιστική απάτη.
    Η απάτη που θέλει την Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως δεξιά κόμματα επειδή τα μνημονιακά μέτρα στρέφονται ενάντια στους μικρούς!
    Η απάτη που λέει πως τα μέτρα του συριζα ΔΕΝ είναι αριστερά διότι στρέφονται ενάντια στους:
    1) Μικρο ιδιοκτήτη
    2) Μικρο αγρότη
    3) Μικρο επγγελματία
    4) Γιατρούς , μηχανικούς δασκάλους και
    5) λοιπούς μικρο υπαλλήλους
    Διαβάστε πως όλοι εμείς ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ που έχουμε ΟΛΟΙ τις παραπάνω “ιδιότητες”
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΣΙΜΟΥ!!!
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ …ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ!!!
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ
    ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
    ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗ ΤΟΥΣ ΛΕΝΙΝ !!!
    Οποιος γράφει πως τα μνημονιακά μέτρα δεν είναι αριστερά ΑΛΛΑ “αριστερά” , ο συριζα δεν είναι αριστερός αλλα “αριστερός”, ο Τσίπρας δεν είναι κομμουνιστής κλπ.
    Είτε μας δουλεύει ψιλό γαζί όλους μας
    είτε δεν ξέρει τι είναι η αριστερά δηλαδή ο κομμουνισμός!!!

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ!!!

    ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ …ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΤΡΑ… ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ !!!
    Ο Β. Ι. Λένιν για το ρόλο και τα καθήκοντα της κομμουνιστικής νεολαίας στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού (1920)
    Λόγος στο ΙΙΙ Πανρωσικό Συνέδριο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ρωσίας 2 του Οκτώβρη 1920

    . Επομένως, δεν τελείωσε ακόμη ο αγώνας του προλεταριάτου, επειδή ανατρέψαμε τον τσάρο και διώξαμε τους τσιφλικάδες και τους καπιταλιστές, και σ’ αυτό ακριβώς συνίσταται το καθήκον του καθεστώτος που ονομάζουμε δικτατορία του προλεταριάτου.
    Κατάλαβες σύντροφε ποιος είναι το πρόβλημα το ΜΕΓΑΛΟ;
    η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, η διαπαιδαγώγηση μέσα στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές, η διαπαιδαγώγηση σε συμμαχία με το προλεταριάτο,
    ενάντια στους εγωιστές και στους μικροϊδιοκτήτες,
    ενάντια στους εγωιστές και στους μικροϊδιοκτήτες,
    ενάντια σε κάθε μικρή ιδιοκτησία
    ενάντια σε κάθε μικρή ιδιοκτησία
    Και για να μην αφήσουμε να ξαναρθεί η εξουσία των καπιταλιστών και της αστικής τάξης,
    δεν πρέπει να επιτρέψουμε το μικροεμπόριο,
    Και για να μην αφήσουμε να ξαναρθεί η εξουσία των καπιταλιστών και της αστικής τάξης,
    δεν πρέπει να επιτρέψουμε το μικροεμπόριο,

    Η κομμουνιστική ηθικότητα είναι η ηθικότητα εκείνη που εξυπηρετεί αυτό τον αγώνα,
    Για να το κάνω αυτό πιο καθαρό θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Λεγόμαστε κομμουνιστές.
    Τί είναι ο κομμουνιστής; Κομμουνιστής είναι λέξη λατινική.
    Η λατινική λέξη κομμούνις σημαίνει κοινός. Κομμουνιστική κοινωνία σημαίνει ότι όλα είναι κοινά: η γη, οι φάμπρικες, η κοινή εργασία. Να τί είναι ο κομμουνισμός.
    Αν είμαι νοικοκύρης σ’ αυτό το κομμάτι γης, δεν με νοιάζει για τον άλλο.
    Αν έχω τη θεσούλα μου σαν γιατρός, μηχανικός, δάσκαλος, υπάλληλος δεν με νοιάζει για τον άλλο…
    Με ποιά έννοια απορρίπτουμε την ηθική, απορρίπτουμε την ηθικότητα;

    Με την έννοια που την κήρυσσε η αστική τάξη, που έβγαζε την ηθικότητα αυτή από τις εντολές του θεού. Εμείς σχετικά μ’ αυτό, φυσικά, λέμε ότι δεν πιστεύουμε στο θεό και ξέρουμε πολύ καλά ότι στο όνομα του θεού μιλούσε ο κλήρος, μιλούσαν οι τσιφλικάδες, μιλούσε η αστική τάξη, για να εξασφαλίσουν τα εκμεταλλευτικά τους συμφέροντα.

    https://erodotos.wordpress.com/2010/09/29/lenin-neolaia/


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]