Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το παιχνίδι της Τουρκίας στο Αιγαίο


Από την "συγκυριαρχία" στην... χρησικτησία!

Της Ελένης Παναγιώτου

Η Τουρκία με αφορμή την άσκηση Denizkurdu 2017 εδω και δέκα μέρες εχει δημιουργήσει στην περιοχή του Αιγαίου ένα περιβάλλον Anti - Access - Area Denial (A2/AD). Πραγματοποίηθηκε μάλιστα σήμερα η Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών της Άσκησης Denizkurdu 2017 (Θαλασσόλυκος) στα τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου με την παρουσία του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Χουλουσί Ακάρ.

Όπως δήλωσαν στο OnAlert ανώτεροι αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια της άσκηση ετοιμότητος με προσομοίωση σύνθετης και ασύμμετρης απειλής, “η περιοχή ενδιαφέροντος τη Τουρκίας ειναι οι υδρογονάνθρακες σε όλη αυτη την περιοχή και η προσπάθεια της ειναι να επιβάλει την δική της θεώρηση και να αποσπάσει την μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.”

Πάντως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τριμερής συνεργασίες - συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας - στο τόξο της Ανατολής (αλλα και της Τουρκίας όπου προβάλει αστάθεια και τη δικιά της θεώρηση στα πράγματα για να εκμεταλλευτεί και να επεκταθεί) προβάλει ενα τόξο σταθερότητας ανάχωμα σε όλη αυτη την προβολή ισχύος που σπρώχνει τις Ελληνικές Δυνάμεις προς τα Δυτικά.

Η Τουρκία στο Αιγαίο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναλώνει εσκεμμένα πόρους ανθρώπινους αλλά και οικονομικούς και απασχολεί τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις εκεί που αυτή θέλει, ενώ εκείνη κάνει την δουλειά της απο τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Κάσο,την Κρήτη και Ανατολικά.

Το έρωτημα που τίθεται βέβαια ειναι γιατί αυτο να αφορά μόνο εμάς αφου στην προσπάθεια τους να προκαλέσουν ξοδεύουν και αυτοί;

Φυσικά γίνεται αντιληπτό οτι η γειτονική χώρα δεν ξοδεύει ουσιαστικά τίποτα καθώς oi γείτονες χρησμοποιούνε πλοία της τουρκικής δοίκησης ασφαλείας ακτών και δεν χρησιμοποιούν μεγάλες ναυτικές μονάδες στς καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο. Σημασία εχει το γεγονός οτι η Τουρκία έχει και τους οικονομκούς πόρους αλλα και τoν αριθμό σκαφών.

Γιατι λοιπόν να χρησιμοποιούμε εμείς το Πολεμικό Ναυτικό; Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΠΝ δήλωσαν οτι “αν και χρησιμοποιούμε το Λιμενικό, το Λιμενικό δε μπορεί να ταξιδέψει με τα πλοία που έχει (λόγω καιρού, επειδή ειναι μικρά και δεν έχει μονάδες), οποτε αναγκαζόμαστε να παίζουμε κι εμεις το παιχνίδι αυτο και κουράζουμε τα πληρώματα μας, το υλικό, τα πλοία μας για να εχουμε παρουσία εκει πέρα καθώς η παρουσία συνιστά και αποτροπή.”

Τι γίνεται όμως με την τελευταία άσκηση της Τουρκίας DENIZ KURDU, κατά την διάρκεια της οποίας η γειτονική χώρα εχει παραβιάσει τον ελληνικό εθνικό εναεριο χώρο εκατοντάδες φορές αλλα και τα χωρικά ύδατα;
Όπως μας δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι “η κεντρική σκέψη του ηγέτη της γειτονικής χώρας είναι να μην ορίσει η Ελλάδα ΑΟΖ με Κύπρο, Ισραήλ, Λίβανο και Λιβύη. Η τουρκική άσκηση εχει εστιαστεί σε αυτόν τον στόχο καθώς προχωράει νοτιο-ανατολικά”.

Αξοσημείωτη ειναι η στρατηγική της Τουρκίας στην άσκηση DENIZ KURDU. Καθώς με τον τρόπο τοποθέτησης των πλοίων δημιούργησε ένα θύλακα A2/AD (Anti - Access - Area - Denial - απαγόρευση πρόσβασης). Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ειναι γνωστή περιοχή Α2/ΑD κυρίως επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν οτι είναι ένα απο τα σημεία τα οποία θα επιλέξουν να “χτυπήσουν” οι Ρώσοι όπως δήλωσε στο DefenceMatters.org ο αμερικανός Στρατηγός James Jones.

Στην δική μας περίπτωση όπως επιβεβαίωσαν πηγές του ΠΝ το "μπλοκάρισμα" που έκανε η Τουρκία, στήνοντας πλοία, ανατολικά απο τον άξονα Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, Κρήτης ειναι καθαρά για να μην επιτρέψουν πρόσβαση προς την Κύπρο. Συνεπώς η Τουρκία δίνει όλο το βάρος της στην απαγόρευση πρόσβασης πρός την Κύπρο και δεν το κρύβει καν.

Απο την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει εξαιρετικά το χαρτί των υδρογονανθράκων μοιράζοντας οικόπεδα σε πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς ούτως ώστε αυτοί να έχουν δικαίωματα στην περιοχή (καθώς τους τα παραχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία) με αποτέλεσμα εάν οποιοσδήποτε θέλει να αμφισβητήσει τα δικαιώματα τους εκει θα έχει να αντιπαρατεθεί με την εταιρία.

Αν δούμε αυτή τη στιγμή την συγκέντρωση δυνάμεων που υπάρχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ειναι κατι το πραγματικά μοναδικό στον κόσμο. Έχουμε Ρώσους, Αμερικανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Γερμανούς, Έλληνες και Τούρκους.

Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, ενω πηγές του ΠΝ υπογραμμίζουν οτι εχει ενα εξαιρετικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης όλων όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ενδιαφέροντος της, ειναι οι πολιτικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Γιατι περί πολιτικής πρόκειται όταν κλείνει περιοχές σε δικιά μας περιοχή ευθύνης.

Το πρόβλημα θα εμφανιστεί όταν μετά απο τριάντα χρόνια η Τουρκία θα απαιτήσει η περιοχή, που δηλώνει καθημερινά στην παγκόσμια κοινότητα δεσμεύοντάς την επανειλημμένα, οτι ειναι δικιά της. Τότε όπως και δήλωσαν στο OnAlert ανώτεροι αξιωματούχοι πώς θα αποδείξεις οτι αυτη η περιοχή δεν ειναι δικιά της και οτι τόσα χρόνια ασκούσε μια τακτική κατάκτησης;

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]