Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κερκόπορτες που έχουν στοιχειώσει την ελληνική ιστορία


Στις κρίσιμες στιγμές του γένους, πάντα κάποιοι θα βρεθούν να αφήσουν ανοιχτή την Κερκόπορτα και ο λαός να παραδοθεί χωρίς μάχη

Η θλιβερή χθεσινή επέτειος, θα έπρεπε να αποτελέσει για όλους μας αφορμή για προβληματισμό. Τι οδήγησε στην πτώση της, μια κραταιά αυτοκρατορία; Ήταν άραγε αιτία η ισχύς του αντίπαλου ή μήπως η εξασθένιση των αμυνόμενων λόγω των εμφυλιοπολεμικών έριδων; Προφανώς, συνέβησαν και τα δυο παράλληλα.

Ο θρύλος θέλει ανοικτή την Κερκόπορτα, απ’ όπου πέρασε ο εχθρός και κυρίευσε την ΚΠολη. Ακριβώς, όπως και το 2010. Μπορεί να άνοιξε την πόρτα ο Γιώργος Παπανδρέου για να έμπει μέσα ο πανίσχυρος εχθρός, αλλά αυτός περίμενε ακριβώς έξω από αυτήν επειδή πολλοί, κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν έπραξαν το ορθό, ώστε να τον εμποδίσουν να πλησιάσει.

Ο ρόλος της Κερκόπορτας είναι συμβολικός μεν, αλλά καταλυτικός. Η Κερκόπορτα έχει στοιχειώσει στην ελληνική ιστορία. Στις κρίσιμες στιγμές του γένους, πάντα κάποιοι θα βρεθούν να την αφήσουν ανοιχτή, κι ο λαός να παραδοθεί χωρίς μάχη, χωρίς αντίσταση, αφού όμως ο αντίπαλος φρόντισε από πριν να τον αφοπλίσει.

Κερκόπορτα επομένως, δεν είναι το μικρό πορτάκι. Αλλ’ είναι όλη η προηγούμενη διαδικασία, όπου ο αντίπαλος προετοιμάζει κατάλληλα το έδαφος, ώστε να συναντήσει τη μικρότερη δυνατή ή και καθόλου αντίσταση. Ο Φωκίων ο Αθηναίος, γράφοντας για τον Φίλιππο λέγει, ότι κυρίευε τις πόλεις πριν ακόμη εμφανιστεί με το στρατό του μπροστά στα τείχη της. Χρησιμοποιούσε γι’ αυτό την πονηρία, την εξαγορά αντιπάλων, την καταστρατήγηση των συμφωνιών. Συνταγή απόλυτα επιτυχής, αφού ποτέ δεν ηττήθηκε στο πεδίο των μαχών.

Το άνοιγμα της Κερκόπορτας δηλαδή, δεν συμβαίνει την ώρα της τελικής αναμέτρησης, αλλά πριν, πολύ πριν. Κι ο εχθρός προσκαλείται στην ουσία να καταλάβει την πόλη ανοχύρωτη. Το λέγει παραστατικά ο Παλαμάς στον "Δωδεκάλογο του Γύφτου": «Και ήταν οι καιροί που η Πόλη / πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε / και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε / και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (...) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει».

Η ιστορία φυσικά δεν επαναλαμβάνεται, αλλά οι ομοιότητες πολλές. Και όταν φέρνεις στο νου την Κερκόπορτα, βλέπεις μπροστά σου τα σημερινά. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ΚΠολης, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να νικηθεί το πιο φρικτό ελάττωμά μας: Η διχόνοια. Ενώ ο Μωάμεθ ένωνε τους μουσουλμάνους από κάθε σημείο της Ανατολής, ο Παλαιολόγος είχε να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους ενωτικούς του χριστιανισμού και στους ανθενωτικούς.

Ήταν δε το μίσος τόσο δυνατό, που οδηγούσε σε προδοσία: την ώρα που ο Αυτοκράτορας χρειαζόταν και το τελευταίο νόμισμα, πολλοί ανθενωτικοί προύχοντες έκρυβαν στα υπόγεια των σπιτιών τους τα τιμαλφή, αρνούμενοι να βοηθήσουν, γιατί όπως είχε πει ο μέγας Λογοθέτης Λουκάς Νοταράς «κάλιο το σαρίκι του Σουλτάνου, παρά η τιάρα του Πάπα» (αυτό που στη δημώδη ποίηση μεταφέρθηκε ως «κάλιο τούρκικο φακιόλι, παρά Φράγκος εις την Πόλη»).

Ας αναλογιστούμε λοιπόν, ποιοι "δικοί" μας άνοιξαν σήμερα την Κερκόπορτα κι ο εχθρός πέρασε τα τείχη. Ποιοι φέρνουν τη διχόνοια στο λαό σε κρίσιμες στιγμές (το 1922, το 1944, το 1974, σήμερα) κι αφήνουν απροστάτευτη την χώρα. Πάντα θα υπάρχει αφορμή για διχασμό. Δεν χρειάζεται παρά ο αντίπαλος να ανάψει το φυτίλι. Ο Καρολίδης (στην "Ιστορία της Ελλάδας") γράφει: «Η πόλη παραδόθηκε από την θρησκευτική μερίδα των ανθενωτικών στους αρχηγούς του πολιορκητικού στρατού». Αλλά κι ο ίδιος ο λαός βεβαιώνει, ότι "από μέσα" βρίσκονται αυτοί που ανοίγουν τις Κερκόπορτες. Ο Νικ. Πολίτης (στα "Τραγούδια του ελληνικού λαού") παραθέτει μια φράση από τραγούδι του Πόντου: «Έδωκαν τα κλειδία».

Ο συμβολισμός της πτώσης της Πόλης από ένα ασήμαντο γεγονός, το άνοιγμα μιας πορτούλας, σχολιάζεται από τον Στέφαν Τσβάιχ με παραστατικό τρόπο, ως «ένας κόκκος άμμου, που έκρινε την ιστορία του κόσμου». Τι χρειαζόμαστε σήμερα για να μείνει κλειστή η Κερκόπορτα; Υπεύθυνους ηγέτες που να πουν ως ο Παλαιολόγος στον Μωάμεθ «Δεν είναι δική μου η Πόλη για να σου την παραδώσω». Κάπου θα βρίσκονται ανάμεσά μας, αλλ’ εμείς σταθεροί στις θέσεις μας, πάλι θα αναδείξουμε, αυτούς που άνοιξαν το πορτάκι.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου31 Μαΐου 2017 στις 12:13 π.μ.

    Φίλε "Μακεδών", δε μας τα λες καθόλου καλά. Το λαό της Πόλης τον δίχασαν εκείνοι (άφρονες αυτοκράτορες και οι "παντοτινοί" παρατρεχάμενοι των δυνατών) που αιώνες πριν προσπαθούσαν με βία και με πονηριά (όπως ακριβώς και σήμερα!)να ενώσουν την Ορθοδοξία με τον Παπισμό, ή μάλλον να υποτάξουν την Ορθοδοξία στον Παπισμό, για να πάρουν βοήθεια, όντας οι ίδιοι και ανίκανοι και άσχετοι περί της αληθινής φύσεως της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και της συνάφειας των δύο. Είτε εσύ το κατανοείς ή το αποδέχεσαι είτε όχι, η Ελλάδα υπάρχει ακόμα ως Ελλάδα και όχι ως Ιταλία ή κάτι άλλο, επειδή κάποιο προτίμησαν την Ελληνορθοδοξία υπό τους Τούρκους και όχι υπό τον Παπισμό. Και τα ιστορικά γεγονότα, όπως εξελίχθηκαν τους δικαίωσαν γιατί είμαστε εδώ και υπάρχουμε, ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! Ο Ελληνισμός, κρατώντας την Ορθοδοξία, μπόρεσε και ξαναγεννήθηκε, σχεδόν από τις στάχτες του! Γι αυτό και όσοι για πολλοστή φορά ξαναφέρνουν το θέμα της υποδούλωσής μας στην "παπική τιάρα", υπηρετώντας δήθεν την αδελφοσύνη των λαών -ενώ τους βλέπουμε πόσο πολύ νοιάζονται για την αδελφοσύνη, την ειρήνη και την ευημερία των λαών!- είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί όχι μόνον της Ορθοδοξίας, αλλά του Ελληνισμού γενικά. Σε τελική ανάλυση είναι εχθροί του κάθε Έλληνα, γιατί σπάνε τον κύριο άξονα που τον συνέχει ως κοινωνία, "κοινωνία Ελλήνων"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]