Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έφερε τα πάνω-κάτω με συγκλίσεις: Η Τουρκία ανέτρεψε τα συμφωνηθέντα στην Κύπρο


Του Κώστα Βενιζέλου

Αυλαία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι θέλουν να ρίξουν τουρκική πλευρά και ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά επιμένουν στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η επάνοδος, σε κάποιες περιπτώσεις, της τουρκικής πλευράς σε παλαιότερες συγκλίσεις δεν διαφοροποιεί επί της ουσίας την εικόνα στις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, το έχει εγείρει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τις συναντήσεις τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως για να πραγματοποιηθεί σύνοδος θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις επιτευχθείσες συγκλίσεις και σημαντική σμίκρυνση των διαφορών. Μόνο τότε, όπως ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί, θα μπορούσε να συγκληθεί διάσκεψη.

Υπάρχει έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση; Με βάση τις καταγεγραμμένες θέσεις των εμπλεκόμενων, όχι. Είναι σαφές πως διαδραματίζεται και ένα παιγνίδι απόδοσης ευθυνών και είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά θέλει να αναγκάσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να του φορτώσουν την κατάρρευση της διαδικασίας (και το Μπαρμπαρός και οι NAVTEX συμβάλλουν). Την ίδια ώρα και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει ημερομηνία λήξης ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για λόγους που δεν αφορούν το Κυπριακό.

Η εικόνα στις διαπραγματεύσεις είναι καταγεγραμμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τη διάρκεια της διακοπής των συνομιλιών, υπήρξε προσπάθεια καταγραφής των θέσεων, με συγκλίσεις και αποκλίσεις. Αυτό υπήρξε πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στην καταγραφή αυτή αποδεικνύεται πως υπάρχει τουρκική υπαναχώρηση από παλαιότερες συγκλίσεις.

Όπως προκύπτει από την καταγραφή των εκατέρωθεν θέσεων (σε τρίπτυχο), η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιχειρεί να διασφαλίσει πλειοψηφία περιουσιών και πληθυσμού στο τ/κ συνιστών κρατίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στις περιουσίες έχει συμφωνηθεί, ως γνωστό, η παραπομπή στην Επιτροπή Περιουσιών, ενώ για όσους θέλουν να αγοράσουν στο τ/κ συνιστών κρατίδιο η τουρκική πλευρά αξιώνει όπως υπάρξει συμφωνημένη οροφή. Δηλαδή, να καθοριστεί κότα για την έκταση της γης που θα πωληθεί αλλά και ανώτατο όριο στα τετραγωνικά που θα μπορούν να αγοράζονται σε ό,τι αφορά τα σπίτια. Η τουρκική πλευρά επιμένει όπως τα συνιστώντα κρατίδια έχουν δικαίωμα για ρύθμιση απόκτησης περιουσίας κι αυτό να προνοείται στην Πράξη Προσαρμογής και σε νέο Πρωτόκολλο.

Περαιτέρω, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει όπως ισχύσει το ίδιο περιουσιακό καθεστώς τόσο στις περιοχές που θα επιστραφούν όσο και στις άλλες που θα παραμείνουν στα όρια του δικού τους συνιστώντος κρατιδίου. Κι αυτό παρόλο που υπήρξε σύγκλιση με βάση την οποία δεν θα ισχύει το ίδιο περιουσιακό καθεστώς για όλες τις περιπτώσεις. Είχαν δε συμφωνηθεί και ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις. Ακόμη φαίνεται από τις εκφρασθείσες θέσεις της τουρκικής πλευράς πως επιχειρείται διάβρωση της θεραπείας της αποκατάστασης.

Προτάσσουν πλέον το θέμα της διάρκειας παραμονής στο σπίτι πριν από το 1974 (10 ή 20 χρόνια) και κατά πόσο ο ιδιοκτήτης είναι πρόσφυγας ή όχι. Εγκαταλείπουν, επίσης, τη σύγκλιση που επιτεύχθηκε που αφορά τον ορισμό σημαντικής βελτίωσης. Είχε συμφωνηθεί ο όρος που προβλεπόταν στο σχέδιο Ανάν. Στη συνέχεια ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έθεσε εξαιρέσεις, ανατρέποντας τη συμφωνηθείσα σύγκλιση.

Εξάλλου, αυτό που θεωρήθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα ως… πρόοδος αφορά το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Η τουρκική πλευρά αποδέχεται όπως σε όσα ομοσπονδιακά όργανα δεν υπήρξε συμφωνία, να μην ισχύσει το βέτο. Δηλαδή να μη χρειάζεται τουρκοκυπριακή ψήφος για τη λήψη απόφασης. Ζητά, παράλληλα, ωστόσο, όπως καταργηθεί σε αυτά τα όργανα η αναλογία στη συμμετοχή 2:1 και ισχύσει το 1:1! Ίσος αριθμός συμμετοχής. Επίσης, ζητά όπως περιοριστεί ο αριθμός των Αρχών που είναι μονομελείς, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν και τις δύο κοινότητες.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί μέσα από τη «νόμιμη κατοικία» να ρυθμίσει δικαιώματα αλλά πρωτίστως να θέσει περιορισμούς στο θέμα της εγκατάστασης. Είναι προφανείς οι στόχοι και επιδιώξεις της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιμένει πως το δικαίωμα της νόμιμης κατοικίας ρυθμίζεται από τα συνιστώντα κράτη, ώστε να μην ξεπερνά το 20% όσων ανήκουν στο κρατίδιο και έχουν την εσωτερική ιθαγένεια. Κοντολογίς, οι Ελληνοκύπριοι που θα έχουν κατοικία στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού.
 
Στην πρίζα θέλει τη Λευκωσία η Άγκυρα – Διαβεβαιώσεις από ξένες κυβερνήσεις έχει η Κύπρος – Η Τουρκία προσέγγισε και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Λευκωσία έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τρίτους πως δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας που θα οδηγήσει σε επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με χώρες και οργανισμούς ενημερώνοντας τους για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή αναμένεται να πλεύσουν πλοία ξένων κρατών, που εμπλέκονται μέσω εταιρειών στις έρευνες (π.χ. το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ), ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις και προς την πλευρά της Άγκυρας από ξένες κυβερνήσεις. Αυτές οι διαβεβαιώσεις έχουν μεν επιδιωχθεί και εξασφαλιστεί από τη Λευκωσία, η οποία σύμφωνα με αρμόδια πηγή δεν καθησυχάζει. Η ίδια πηγή επισήμανε πως παρακολουθούνται από κοντά όλες οι τουρκικές κινήσεις και αξιολογούνται πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας. Ο Ερντογάν θεωρείται αστάθμητος παράγοντας και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν αξιολογούνται οι τουρκικές προθέσεις.

Το καθεστώς Ερντογάν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, έχει προσεγγίσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ για να τις αποτρέψει στο να προβούν σε έρευνες, όπως σχεδιάζουν. Φαίνεται πως αυτές οι παρεμβάσεις της Άγκυρας δεν απέδωσαν, παρά την πίεση που ασκήθηκε από τουρκικής πλευράς.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θεωρεί την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία ως δείγμα γραφής για τις προθέσεις της και σε σχέση με τις συνομιλίες. Οι επόμενες εβδομάδες σαφώς και κρίνονται καθοριστικές καθώς θα υπάρξουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από εταιρείες και αυτό που αναμένεται είναι η αντίδραση της Τουρκίας

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]