Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά πολεμικά στο Αγαθονήσι και εμπλοκές στο Αιγαίο


Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Σε μια σοβαρότατη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στα χωρικά ύδατα του Αγαθονησίου προέβησαν δύο τουρκικές πυραυλάκατοι, γεγονός το οποίο επιβαρύνει τη θετική ατμόσφαιρα που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από το Σάββατο και τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, δύο τουρκικές πυραυλάκατοι, στο πλαίσιο της ναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu ’17» (Θαλασσόλυκος ’17), προσέγγισαν το Αγαθονήσι από τα βορειοανατολικά και παρέμειναν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων για περίπου 20 λεπτά. Στην περιοχή έπλεε το παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Κύκνος», το οποίο και παρακολουθούσε την κίνηση των τουρκικών πλοίων. Σε βοήθεια του περιπολικού έπλευσαν η πυραυλάκατος «Ντεγιάννης» και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή και προσέγγισαν ταχέως.

Ακολούθησε η προβλεπόμενη ανάγνωση των τυπικών κειμένων για άμεση απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή, κάτι που ακολούθησε, με τις δύο πυραυλακάτους να κατευθύνονται στα νότια και δυτικά, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπενθυμίζεται ότι το Αγαθονήσι έχει πρόσφατα αμφισβητηθεί και από τα πλέον επίσημα χείλη, εκείνα του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μίλησε ευθέως για «τουρκικό νησί».

Το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε την τουρκική προκλητικότητα ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι χθεσινές προκλήσεις να προέρχονται από τμήμα του τουρκικού κατεστημένου. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση. Χθες, πάντως, δεδομένου ότι πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του τουρκικού στόλου, ένταση σημειώθηκε και στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, όπου τουρκικά με ελληνικά F-16 ενεπλάκησαν εννέα φορές, ενώ κατεγράφησαν συνολικά περισσότερες από 170 παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

NAVTEX


Μόλις χθες το πρωί, προηγήθηκε η έκδοση μιας NAVTEX (492/17) για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, σε μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα της ελληνικής βραχονησίδας Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης. Το Σάββατο είχε προηγηθεί η δέσμευση (NAVTEX 488/17) μεγάλων τμημάτων του Κεντρικού Αιγαίου, για σημαντική περίοδο του Ιουνίου που, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις, παραμένει αναρτημένη από την υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας.
Από την Αθήνα, πάντως, επέμεναν στον γενικότερα θετικό αντίκτυπο της συνάντησης που είχαν οι κ. Ερντογάν και Τσίπρας το Σάββατο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε πως είναι αναγκαία η επιστροφή σε μια θετική ατζέντα, η οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί εκ νέου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στο πλαίσιο της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και την πραγματοποίηση της εκκρεμούσας διακυβερνητικής διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Από την τουρκική πλευρά τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη επιστροφής των οκτώ φυγάδων, για τους οποίους, πλέον, υπάρχει και σειρά αποφάσεων σε αρκετούς βαθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για το ζήτημα των «οκτώ» ήταν πολύ πιο ήπια και δεν είχε καμία σχέση με το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά την προηγούμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, για την Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», αρκετοί στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον ανησυχούν για πιθανή εξαγωγή της αμερικανοτουρκικής κρίσης και στο Αιγαίο (αλλά και στην Κύπρο).

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]