Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία


Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκάλεσε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μετά τα πλήγματα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.
«Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους κρουζ εναντίον αεροπορικής βάσης στη δυτική Συρία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το υπουργείο χαρακτήρισε επίσης γελοία τα περί υψηλής αποτελεσματικότητας των πληγμάτων των ΗΠΑ. Υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητά τους ήταν «πολύ χαμηλή», καθώς 23 πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους αλλά δεν είναι σαφές που έπεσαν άλλοι 36, όπως δήλωσε.

Τέσσερα μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, δύο αγνοούνται και έξι τραυματίστηκαν, ανέφερε. Καταστράφηκαν επίσης έξι συριακά μαχητικά.

Μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων της συριακής κυβέρνησης αμέσως μετά τα πλήγματα, ανέφερε το υπουργείο.

Ελπίζω να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ, δήλωσε ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ελπίζει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας δεν θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

«Αυτή ήταν μια πράξη επίθεσης, με ένα απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

«Μου θυμίζει την κατάσταση το 2003, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μαζί με μερικούς από τους συμμάχους τους, επιτέθηκαν στο Ιράκ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει γιατί πραγματοποίησε τα πλήγματα.

«Ελπίζω πως η πρόκληση αυτή δεν θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη (στις αμερικανορωσικές σχέσεις)», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κανένας Ρώσος στρατιωτικός δεν σκοτώθηκε κατά τα αμερικανικά πλήγματα.

Η ρωσική επιρροή στην Συρία στόχος της αμερικανικής επίθεσης, λέει ο καθηγητής Μάζης

“Παλιά πληγή για τους Αμερικανούς, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κόκκινες γραμμές και πλήγμα για τιμωρία της επίθεσης δήθεν σαρίν των συριακών αεροπορικών δυνάμεων”, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση εναντίον βάσης στη Συρία ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μάζης.

“Η βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία ήταν εκεί, στην επαρχία της Χομς, είναι μια βάση, που εδώ και έναν χρόνο σχεδίαζαν να ολοκληρώσουν οι Ρώσοι ούτως ώστε να μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη των αεροσκαφών τους, τα οποία επιχειρούν στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της Συρίας εναντίον του ISIS και ειδικά ενόψει της επιθέσεως στη Ράκα, και αυτή η βάση ολοκληρώθηκε δίνοντας ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία”, εξήγησε ο κ. Μάζης.

Οπότε, πρόσθεσε, “το πλήγμα είχε να κάνει απευθείας με πλήγμα επιρροής της Ρωσίας στη Συρία και δεν έχει καμία σχέση με τα παιδάκια και τα σαρίν, τα οποία μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει τη στιγμή που το πλεονέκτημα βρισκόταν στην πλευρά των συριακών στρατευμάτων και των ρωσικών στρατευμάτων”.

“Πρέπει να είσαι τελείως αφελής για να πιστέψεις ότι ένα τέτοιο στρατηγικό λάθος θα μπορούσε να γίνει από τους Ρώσους και από τον Άσαντ”, τόνισε και αναρωτήθηκε: “τη στιγμή που έχουν βελτιώσει το κλίμα και σε ηθικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, για ποιο λόγο να το κάνουν;”.

Κληθείς να σχολιάσει πώς διαμορφώνονται πλέον οι ισορροπίες, ο κ. Μάζης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αυτή η απόφαση δεν θα έχει συνέχεια”, επισημαίνοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος χρειαζόταν μια επικοινωνιακή νίκη αυτό τον καιρό. “Απλούστατα, ο κ. Τραμπ είχε δεσμευτεί -είχε πει πολλά εναντίον του κ. Ομπάμα σχετικά με τις κόκκινες γραμμές τις οποίες ο κ. Ομπάμα δεν τήρησε υποτίθεται- και με δεδομένο ότι έχει χάσει δύο νομοσχέδια αυτόν τον καιρό (και το νομοσχέδιο για το Obama care και το νομοσχέδιο για τις μεταβάσεις τις ελεύθερες από τα συγκεκριμένα μουσουλμανικά κράτη προς τις ΗΠΑ) χρειαζόταν και μια επικοινωνιακή νίκη. Και η μόνη επικοινωνιακή νίκη που τον συμβούλεψαν να καταγάγει ήταν αυτή η οποία ήταν άκρως, άνευ, στερουμένη περιεχομένου από πλευράς συνέχειας της στρατηγικής των ΗΠΑ”.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]