Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Βουλγαρία ξέμεινε από πράκτορες, η Ελλάδα όμως έχει περίσσευμα έως και για... μεταγραφές!…


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Η Βουλγαρία έμεινε χωρίς πράκτορες και κατασκόπους στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση της «Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών»- ΚΥΠ (ДАР), όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό πρακτορείο «bgnes». Η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια δημόσια δέσμευση της Βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία ομολογώντας την αδυναμία της, ταυτόχρονα θέτει υψηλές προδιαγραφές και υπόσχεται την υλοποίησή τους.

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η στελέχωση της ΚΥΠ. Η επάνδρωση των επιχειρησιακών μονάδων με καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό επαγγελματικού επιπέδου, απαιτεί, όμως, πολύ χρόνο και επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνεται στο κεφάλαιο ΧΙ της έκθεσης, σχετικά με τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας κατά το παρελθόν έτος.
Η τεχνική υποστήριξη του επιχειρησιακού έργου είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες και οικονομικοί πόροι.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται και οι προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με την κινητοποίηση του προσωπικού και επιβάλλεται μια μόνιμη λύση στο ζήτημα της επαρκούς χρηματοδότησης του Οργανισμού, όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού έχει στο ενεργητικό της κατά το 2016 τεχνικές δραστηριότητες σε 26 πρεσβείες της Βουλγαρίας σε όλο τον κόσμο.

«Η συνεχιζόμενη τάση της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντος ασφαλείας, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι και οι απειλές για τη χώρα μας, λόγω των σημαντικών αυξήσεων των οικονομικών και τεχνικών δυνατοτήτων των ξένων ειδικών υπηρεσιών, απαιτεί μια υπεύθυνη και οξυδερκή προσέγγιση στις δραστηριότητες των βουλγαρικών ειδικών υπηρεσιών, ως βασικό στοιχείο, του συστήματος προστασίας της εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην δική μας «όχθη» όμως, συγκεκριμένα στις δικές μας μυστικές υπηρεσίες, φαίνεται πως όλα βαίνουν καλώς. Και χρήματα υπάρχουν, και προσωπικό υπάρχει και επάρκεια υλικού υπάρχει…! Και πρέπει, μάλλον, να θεωρείται δευτερευούσης σημασίας η επιστροφή «όλων» των στελεχών από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Όπως δευτερευούσης (ή εσχάτης;) σημασίας πρέπει να θεωρείται και η μη ύπαρξη κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών για να μπορέσουν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (βλ. ΕΥΠ) να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης σε μέσα όπως είναι το Skype, το Viber, το WhatsApp κ.α. για να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τις σύγχρονες απειλές στον χώρο της ασφάλειας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε όλες τις ευρωπαϊκές (και μη) χώρες.

Οι δικές μας μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις ό,ποιες αδυναμίες τους, έχοντας δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με αντίστοιχες υπηρεσίες ξένων χωρών (αλλού τους ονομάζουν "συνδέσμους", στην περίπτωσή μας πρόκειται για "συνδετήρες"), από τις οποίες εφοδιάζονται με ό,τι σχετικό (δική μας απορία: αφιλτράριστο;) υλικό... Κι ενώ αλλού αυτό εκφράζεται ως «εξάρτηση», «χειραγώγηση» και «μαύρη εικόνα», στην Ελλάδα είμαστε περιχαρείς και το ονομάζουμε «ανεξαρτησία» και «εξοικονόμηση πόρων»!!!

Εν πάσει περιπτώσει, άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία μπορεί να έχουν έλλειψη επαρκών ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα όμως έχει… περίσσευμα, αφού η ΕΥΠ μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό (φυσικά χωρίς διαγωνισμό) μέσα από το ίδιο το περιβάλλον της…! Ως ζωντανός οργανισμός, η ΕΥΠ παράγει πράκτορες μέσα από τις οικογένειές τους, τους συγγενείς, τους φίλους ή τις «προσωπικές» σχέσεις του υπάρχοντος προσωπικού της (προσλαμβάνονται με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις και μετά με ένα ΦΕΚ μονιμοποιούνται!). Κι ενώ σε άλλες χώρες η είσοδος σε μια υπηρεσία πληροφοριών απαιτεί ειδικές γνώσεις, αλλά και πλειάδα προσόντων, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα έχει λυθεί, αφού κυριαρχεί το «κληρονομικό», το «συγγενικό», το «διαπροσωπικό (βλ. γκομενικό)» και, φυσικά το «πολιτικό» χάρισμα, αφού – ως γνωστόν- πράκτορας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι…!

Για δε την περιβόητη δήθεν αναδόμηση των υπηρεσιών της ΕΥΠ που έγινε πρόσφατα, κυρίως προς τακτοποίηση ημετέρων, θα επανέλθουμε σύντομα... Προς το παρόν θα σταθούμε στην Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, ονομασία που μας παραπέμπει στην εποχή του Μεταξά και του περιβόητου Μανιαδάκη... Ε, να μην έχει και η "Αριστερά" το δικό της Μανιαδάκη για να παρακολουθεί και να κυνηγάει τους κομματικούς της αλλά και τους εσωκομματικούς της αντιπάλους...;;;
Πάει και αυτό το ηθικό πλεονέκτημα... Πέταξε...!!!



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Και πάλι σωστά!!!! Και πάλι η ίδια κατάσταση υπήρχε και πριν τον ΣΥΡΙΖΑ!!!! Ουδείς αναμάρτητος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ... Ή ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...!!!

      Διαγραφή
  2. Σβήνεις τα σχόλια κάποιων, (όπως και το δικό μου) και αφήνεις ενός μόνο, συγκεκριμένου, (που το βλέπουμε τώρα).... Αυτο και μόνο λέει πολλά....Κρίμα γιατί σε διάβαζα απο παλιά... ήδη το έχω κοινοποιήσει σε πολλούς φίλους το γεγονός αυτό. Δεν πειράζει να είσαι καλά....
    Νίκος 56

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]