Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο “Όχι” της Ελλάδας στις αξιώσεις Άγκυρας


Η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα
της Άγκυρας για έκδοση 3 Τούρκων στρατιωτικών

Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών το νέο αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των πρώτων τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, τον περασμένο Ιούλιο, εισήλθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο.

Το Συμβούλιο Εφετών, με αρνητική εισαγγελική εισήγηση, αποφάσισε ότι δεν θα εκδοθούν οι τρεις στρατιωτικοί, διατάσσοντας να αφεθούν ελεύθεροι, εφόσον δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Η Τουρκία εκζητά τους οκτώ στρατιωτικούς προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα ,ενώ με το νεότερο αίτημα έκδοσης που απέστειλαν, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοσή τους, εκζητά τους οκτώ για δύο πρόσθετα, δευτερεύοντα, αδικήματα, που αφορούν πρόκληση ζημιάς κ.λπ.

Για τους υπόλοιπους πέντε στρατιωτικούς, που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τριών και των δύο ατόμων, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών.

Οι στρατιωτικοί παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.

Αρνητική η εισαγγελέας

Νωρίτερα, ανητική εισήγηση υπέβαλε στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας, Ράνια Σταθέα, για τους πρώτους τρεις από τους συνολικά οκτώ αξιωματικούς.

Όπως μάλιστα τόνισε η εισαγγελική λειτουργός «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των στρατιωτικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Μάλιστα, η εισαγγελέας μάλιστα χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

«Οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδησή τους» είπε η κ. Σταθέα, η οποία επεσήμανε πως από την πρώτη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία ως προς τα ζητήματα περί δίκαιης δίκης, αλλά αντίθετα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου από τον κ. Ερντογάν ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής» είπε η εισαγγελέας και κατέληξε: «Εισηγούμαι να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]