Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εντοπίστηκε "κύκλωμα" υποκλοπών


Παρακρατικός μηχανισμός κατά του πολιτικού συστήματος σε δράση...
Η αγαπημένη ερώτηση υπουργών, πολιτικών και επιχειρηματιών: "Είσαι σε σταθερό;"

Των Παναγιώτη Τζένου και Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Βαριές σκιές στην πολιτική ζωή του τόπου ρίχνουν οι νέες καταγγελίες του ΚΚΕ για υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, όπως επίσης οι αποκλειστικές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και των επικεφαλής του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα παραβιάστηκαν και οι δικές τους επικοινωνίες. Οι ίδιοι καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το μείζον αυτό θέμα, που θέτει ερωτήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Μόλις μια εβδομάδα μετά το δημοσίευμα των "Παραπολιτικών" για πραξικοπήματα στη Δικαιοσύνη, αλλά και τις μεθοδεύσεις παρακρατικών που αναδίδουν οσμή παραδικαστικών κυκλωμάτων, το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεδιπλώνει τις υπόλοιπες πτυχές το, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ - gate. Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, "συμβόλαια" εναντίον εκδοτών και επιχειρηματιών, εμπλοκή ποινικών σε δικαστικές έρευνες. Μέχρι που φτάνει το "μάτι" του "Μεγάλου Αδελφού"; Η απάντηση, δυστυχώς, βρίσκεται στη δημοφιλέστερη ερώτηση επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάνουν πρώτιστα οι υπουργοί, αλλά και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και δημοσιογράφων με όποιον συνομιλούν τηλεφωνικά: "Είσαι σε κάποιο σταθερό να σε πάρω;" Πλέον, εφαρμογές όπως το Viber, το What's Up και το Imo έχουν αντικαταστήσει την κινητή τηλεφωνία, ενώ αρκεί κάποιος να τις χρησιμοποιεί για να διαπιστώσει ότι ακόμα και σημαντικά πολιτικά στελέχη, αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι, κάνουν το ίδιο.

Δυστυχώς, οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι πλέον ούτε στα σταθερά παρέχουν ασφαλή συνδιάλεξη, καθώς οι συνακροάσεις στον Περισσό κατεγράφησαν στις γραμμές της σταθερής τηλεφωνίας, ενώ ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, μιλάει ευθέως για οργανωμένη επίθεση από έναν μηχανισμό διαχείρισης και διάδοσης του περιεχομένου των συνδιαλέξεων.

Ποιός το περίμενε;

Η Αριστερά, που ως αντιπολίτευση πολιτευόταν πάντα στο φως, και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που επί των ημερών της Ν.Δ. εξαπέλυε μύδρους για το "παρακράτος του Σαμαρά", σήμερα ως κυβέρνηση αδυνατούν -ή, κατ' άλλους,συνεργούν στο σκοτάδι- να αντιμετωπίσουν το παρακράτος, που πλέον δουλεύει εργολαβικά για την εξόντωση των μη αρεστών.

Στα μέσα της εβδομάδας, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον γ.γ. του ΚΚΕ, αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνα στον Περισσό δέχθηκαν "παρεμβολές" στις κλήσεις από και προς τα τηλεφωνικά κέντρα της Νέας Δημοκρατίας, της Ένωσης Κεντρώων και άλλων. Οι παράνομες συνακροάσεις ήταν όμοιες με εκείνες που είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2016 και είχαν επισήμως καταγγελθεί από το ΚΚΕ.

Τέσσερις μήνες μετά, η εισαγγελική έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο πόρισμα, παρ' ότι στο μεταξύ συντάχθηκε έκθεση από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σύμφωνα με την οποία τα τηλέφωνα του ΚΚΕ δέχθηκαν ταυτόχρονα 49 παραποιημένες κλήσεις από 13 διαφορετικές χώρες. Η ενέργεια αυτή απαιτεί προφανώς υψηλή ειδίκευση και ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό, αφού οι υποκλοπές αλλοίωσαν την προέλευση των κλήσεων, για να μην εντοπιστούν, πετυχαίνοντας παράλληλα να... δείξουν τα δόντια τους. "Εγώ, αν ήθελα να πω κάτι δεν θα το έλεγα προφορικώς, αλλά γραπτώς" έλεγε πρόσφατα στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ζαμπίρας, παραδεχόμενος ευθέως την ανεπάρκεια πλέον του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τη σωρεία εγκληματικών ενεργειών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι,με αφορμή τη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει -και για επικοινωνιακούς λόγους- το κουτί της σκανδαλολογίας, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, αλλά και καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, πως υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες, αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι δεν διστάζουν να "συνεργαστούν" ακόμα και με σκληρούς ποινικούς προκειμένου να... αποσπάσουν καταθέσεις από προφυλακισμένους επιχειρηματίες πάνω και πέρα από τις διαδικασίες που ορίζουν το Ποινικό Δίκαιο και η Ποινική Δικονομία, προκειμένου να "δέσουν" υποθέσεις ή ακόμα και να δημιουργήσουν πλασματικές δικογραφίες για πρόσωπα που είναι μη αρεστά.

Αυτό που επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι ακόμα και από του βήματος της Βουλής στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φθάνουν στο σημείο να κάνουν ευθείες αναφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στοιχεία "πόθεν έσχες", για να καταδείξουν το μέγεθος της διαφθοράς, παραβιάζοντας κάθε έννοια προσωπικών δεδομένων.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δυνατότητα νόμιμης συνακρόασης έχουν τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική, αλλά και η Κρατική Ασφάλεια, ωστόσο είναι θολό το πλαίσιο με βάση το οποίο ανοίγουν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Και αυτό διότι οι εισαγγελείς που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους νομιμότητας τις περισσότερες φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με αιτήματα ανοίγματος αριθμών που δεν έχουν ούτε ονόματα, αλλά ούτε και συγκεκριμένη αιτιολόγηση για πιθανολογούμενα αδικήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι από την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, που συντάχθηκε με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων αλλά και τις καταγγελίες για παραβίαση επικοινωνιών, προέκυψε ότι σε μόνο έναν χρόνο η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών! Μόνο το 2015 οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, με επίκληση θεμάτων "κρατικής ασφάλειας", αυξήθηκαν κατά 70%! Επιπλέον, επτά εταιρείες επικοινωνιών κατέθεσαν αναφορές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας στο δίκτυό τους.

Καρτοκινητά - σκιές για Καραμανλή

Η "γάγγραινα" των υποκλοπών είχε προσβάλει πολύ σοβαρά την κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 - 2005. Μόλις πρόσφατα, με βάση το εισαγγελικό πόρισμα, προέκυψε ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τα καρτοκινητά σκιές που είχαν "φυτέψει" σε διάφορες περιοχές της Αθήνας ξένοι πράκτορες, διέθεταν μεγάλο γεωγραφικό εύρος και λειτουργούσαν ως "μεγάφωνα" για τη διάδοση των υποκλαπεισών συνομιλιών. Κατ' αυτό τον τρόπο παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες του τότε πρωθυπουργού ακόμη και από την Αυστραλία ή την Ινδία.

Αναλόγως, σήμερα, σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, η παρακρατική ομάδα που έκανε συνακροάσεις τηλεφωνώντας στο ΚΚΕ μέσω 13 διαφορετικών ευρωπαϊκών κρατών, φαίνεται πως κρατούσε ανοιχτές τις γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού, ακούγοντας όλες τις συνομιλίες. "Αυτό το παράδοξο προκύπτει ότι εκείνος ή εκείνοι που προχώρησε στις συγκεκριμένες πράξεις έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν σύνθετες και περίπλοκες παρεμβάσεις στις επικοινωνίες πολιτικών κομμάτων ή και άλλων, με διάφορες στοχεύσεις", ανέφεραν επιτελείς του ΚΚΕ.

Τα "Ι.Χ." βαλιτσάκια και ο υπουργός που αγαπούσε τον... Γρυλλάκη

Είναι κοινό μυστικό ότι, εκτός από τις νόμιμες οδούς παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν και ιδιωτικά συστήματα παρακολούθησης, τα γνωστά με την κωδική ονομασία "βαλιτσάκια". Αυτά συνήθως καταλήγουν σε χέρια απόστρατων, αξιωματικών της ΕΥΠ ή άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν σαφείς αναφορές στο σημερινό σύστημα εξουσίας, αλλά και διαύλους επικοινωνίας με αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τις μεθόδους Γρυλλάκη, στο καφενείο της Βουλής αποσυναρμολογεί το κινητό του, βγάζοντας έως και την μπαταρία, ακόμα και σε ιδιωτικές συνομιλίες.

Αυτό ωστόσο που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα, είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένα "σύστημα" ιδιωτικής παρακολούθησης, αλλά πολλά "ΙΧ" παρακρατικά μαγαζιά, τα οποία αγνοούν την ύπαρξη των υπολοίπων, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να τα αγνοεί και ηίδια η ΕΥΠ.
Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο είναι σε ποιόν δίνουν "λογαριασμό", αλλά και το παρανόμως υποκλαπέν υλικό, καθώς και κυρίως τι γνωρίζει η κυβέρνηση γι αυτό. Σύμφωνα πάντως με ανθρώπους από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας που γνωρίζουν τη μεθοδολογία, μπορεί η νόμιμη παρακολούθηση σταθερών τηλεφώνων να είναι δύσκολη, ωστόσο η παράνομη μέσω ιδιωτών είναι πλέον παιχνίδι.

Είναι γεγονός ότι τα "Παραπολιτικά" πρωταγωνίστησαν εδώ και χρόνια στις αποκαλύψεις για τον ρόλο ορισμένων παρασιτικών στοιχείων εντός της ΕΥΠ και των Αρχών Ασφαλείας και για τους σύγχρονους "υπερκοριούς" της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας - Τρομοκρατίας - Οργανωμένου Εγκλήματος, που κατά κόρον χρησιμοποιούνταν την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά (2012 - 2014). Μάλιστα, τόσο ο εκδότης όσο και οι επιτελείς της εφημερίδας έγιναν στόχοι παρακολουθήσεων, χωρίς ωστόσο ποτέ να πάρουν απαντήσεις από τις αρμόδιες Αρχές.

Τα "Παραπολιτικά" επίσης αποκάλυψαν τις συνακροάσεις από τα "μηχανήματα" της Κρατικής Ασφάλειας και ορισμένων ακόμη Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η έκταση του δυσώδους αυτού φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που η ασφάλεια του κ. Σαμαρά αναγκάστηκε τότε να εγκαταστήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ειδικό "κλωβό", από όπου ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε τις απόρρητες συνομιλίες του. Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ κατά της Ν.Δ. για "συστηματικές παράνομες παρακολουθήσεις" στελεχών του, δυστυχώς η εικόνα επί κυβερνήσεώς του δείχνει να χειροτερεύει.

Οι υποκλοπές σε βάρος των τροϊκανών στο Χίλτον

Κι αν η φημολογία για τις συνακροάσεις επί ημερών Σαμαρά - Βενιζέλου αναδεικνυόταν ενίοτε στην επικαιρότητα, την τελευταία διετία αποτελεί σαφές γεγονός. Τον Απρίλιο του 2016 αναδείχθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι υποκλέπτονταν οι συνομιλίες του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του Ταμείου στους "θεσμούς", Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Χίλτον της Αθήνας. Ξέσπασε σάλος, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να "δείχνει" ευθέως ως υπαίτιους της υποκλοπής της ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Στελέχη του Ταμείου υποψιάζονταν τότε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν επί πολλούς μήνες και ακόμη πως μπορεί να υπάρχει και "οπτικό υλικό από την παραμονή τους στην Αθήνα".

Η εμπιστοσύνη των δανειοληπτών και στο ζήτημα της ασφάλειας δοκιμάστηκε εντονότερα. Κι αυτό ήταν ένας από τους λόγους που οι τελευταίες συνομιλίες για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης γίνονται πλέον με τη μετάβαση των Ελλήνων υπουργών (κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκ και Αχτσιόγλου) στις Βρυξέλλες. Επί τούτου, αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, όταν οι τροϊκανοί ήρθαν στην Ελλάδα για συνομιλίες, παρέπεμπαν διαρκώς τους υπουργούς σε γραπτά κείμενα, από τα οποία δεν απέκλιναν ούτε κατ' ελάχιστον στον προφορικό τους λόγο.

Σχέδιο Β' με τα κινητά στο ψυγείο

Τον Ιούλιι του 2016, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη στη σύνταξη του "Σχεδίου Β" για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε στο σχετικό βιβλίο του ότι η προετοιμασία για τη μετάβαση γινόταν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στην Αθήνα.
Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονταν ήταν η τοποθέτηση στα ψυγεία των κινητών όσων συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις. Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ είχε υποστηρίξει ότι όσοι κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν "κάποιες ευοίωνες προοπτικές". Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου. Παρά τις ό,ποιες προφυλάξεις, πάντως, τα περισσότερα στοιχεία του "Σχεδίου Β΄" είχαν ήδη γίνει γνωστά στο εξωτερικό. Πράγμα που σημαίνει ότι οι "εισβολείς" είχαν βρει τρόπο διείσδυσης και σε αυτή την περίπτωση.

Το πόρισμα της ΑΔΑΕ και οι κλήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Γράφει η Γιάννα Παπαδάκου

Στις 3-4 κλήσεις που έγιναν μέσα τηλεφωνικού δικτύου που φέρεται να ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο -και όχι μέσω Ίντερνετ- φαίνεται ότι εντοπίζεται -με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ- το πλέον σημαντικό στοιχείο στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη για τις συνακροάσεις από τρίτους του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού.

Η ΑΔΑΕ στο 12σέλιο πόρισμά της αποκαλύπτει ότι υπήρξαν πράγματι 49 κλήσεις από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Οι κλήσεις αυτές έγιναν με τη μέθοδο της τεχνικής παραποίησης της προέλευσης του τηλεφωνήματος (σ.σ. απόκρυψης) και με τη χρήση της τεχνολογίας VOIP (Voice Over IP), δηλαδή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου. Ορισμένες, πάντως, έγιναν μέσω τηλεφωνικού δικτύου, όπως επισημαίνει η ΑΔΑΕ.

Όπως υποστήριξαν από το ΚΚΕ και ενώπιον της Βουλής, "για να υπάρξει παραποίηση των στοιχείων αυτών των κλήσεων, αποκλείεται η εμπλοκή κάποιου απλού πολίτη, γιατί τέτοια διαδικασία τέτοιου επιπέδου δεν γίνεται με οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, δηλαδή από μη εγκεκριμένο προσωπικό, αλλά χρειάζεται παρέμβαση υπηρεσίας".

Ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα της έκθεσης της ΑΔΑΕ, η οποία τονίζει ότι "δεν διαπιστώθηκε γεγονός που συνιστά παραβίαση του απορρήτου", αλλά, πέραν των άλλων, επιφυλάσσεται της άσκησης των αρμοδιοτήτων της για την περίπτωση που προκύψει από την ποινική διαδικασία ευθύνη άλλων προσώπων.

Η πολυσέλιδη έκθεση της ΑΔΑΕ παραδόθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στην αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 2/2/2017. Όπως αναφέρεται στην αρχή της, η ΑΔΑΕ έκανε επιτόπια έρευνα και έλεγχο στις εγκαταστάσεις των εταιρειών παροχής τηλεφωνίας ΟΤΕ Α.Ε., Vodafone, Wind και CYTA. Η σχετική έρευνα έχει υποβληθεί όπως μαθαίνουμε και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Νούλη, ο οποίος διενεργεί τη σχετική προκαταρκτική εξέταση μετά από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Μάλιστα, έχει διαταχθεί διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διευκρινισθούν ποινικά στοιχεία και τη σχετική έρευνα πραγματοποιεί η Κρατική Ασφάλεια, όπου έχει επαναπροωθηθεί ο φάκελος. Οι πρώτες καταγγελίες για την υπόθεση, πάντως, έγιναν από το ΚΚΕ την 1η Δεκεμβρίου 2016, όταν δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του την όλη υπόθεση.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων για τις παράνομες συνακροάσεις

Του Δημήτρη Κούνια

Απαντήσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη νέα υπόθεση συνακροάσεων που προέκυψε μετά από σχετική καταγγελία του γ.γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητούν με δηλώσεις τους στα "Παραπολιτικά" οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καλώντας τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να διαλευκάνουν αμέσως την υπόθεση.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης, κάνουν λόγο για εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, προχωρά ένα βήμα πιό πέρα, σημειώνοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο "κέντρο" που παρεμβαίνει στις συνομιλίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρόεδρος της Ν.Δ.

"Απαιτούνται τώρα εξηγήσεις"

"Το νέο κρούσμα συνακροάσεων που κατήγγειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είτε πρόκειται για πολίτες είτε για πολιτικούς ή κοινωνικούς φορείς, είναι απαράδεκτο να επιχειρούνται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί αρνητική παράσταση σε σχέση με το επίπεδο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Καλώ την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και -επιτέλους- να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας σύντομα σαφείς εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.
Από την πλευρά μας, ως Νέα Δημοκρατία, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το μείζον αυτό θέμα. Ήδη, στείλαμε επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από τον οποίο ζητάμε να λάβει αμέσως και πλήρως κάθε αναγκαίο μέτρο για την εκπλήρωση της συνταγματικής της αποστολής απέναντι στους πολίτες και το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας".

Δημήτρης Κουτσούμπας
Γεν. Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ

"Καμία δικαιολογία για τη στάση της κυβέρνησης"

"Έχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες αφότου έγινε η πρώτη καταγγελία του κόμματός μας για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες είχαμε και νέο κρούσμα. Φαίνεται ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης καταστολής, αντί να υποχωρούν, ενισχύονται και αποθρασύνονται. Σε αυτό τους βοηθά η απαράδεκτη καθυστέρηση - αδράνεια της κυβέρνησης και των αρμόδιων Αρχών και υπηρεσιών να προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα και να συγκαλύψουν αυτούς τους μηχανισμούς, που οργανώνουν αυτές τις καταστάσεις. Μετά από το νέο κρούσμα, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο δικαιολογίας για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία που υπάρχουν και περιγράφονται στην έκθεση της ΑΔΑΕ είναι σοβαρά και αποκαλυπτικά. Όπως έχει επισημανθεί υπάρχει "κέντρο" που παρεμβαίνει, αφού απαιτείται υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένη γνώση σε θεωρητικό και τεχνολογικό επίπεδο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε τώρα να αποκαλυφθούν και να δημοσιοποιηθούν αυτοί που κρύβονται πίσω από τις κλήσεις που γίνονται μέσω τηλεφωνικού δικτύου και Διαδικτύου, γιατί έτσι θα αποκαλυφθεί ποιοί είναι εκείνοι που οργανώνουν αυτές τις υποθέσεις. Η διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι σοβαρό ζήτημα, μεγάλης σημασίας, δικαιολογημένα ανησυχεί όλους τους εργαζόμενους και δεν ενδείκνυται για αστειάκια και πλακίτσα από διάφορους πρόθυμους "λαγούς", εντός και εκτός της κυβέρνησης".

Φώφη Γεννηματά
Επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.

"Όχι άλλο δηλητήριο στην πολιτική ζωή"

"Οι παράνομες συνακροάσεις που καταγγέλλει εκ νέου το ΚΚΕ απειλούν να επαναφέρουν την πολιτική μας ζωή στις πιό σκοτεινές περιόδους του πρόσφατου μας παρελθόντος. Η παραβίαση του απόρρητου των επικοινωνιών πολιτών και πολιτικών φορέων συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Δημιουργεί σκιές στη δημόσια ζωή, ενοχοποιεί την πολιτική δράση και ναρκοθετεί τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα. Η Πολιτεία μέσω των οργάνων και των Αρχών της οφείλει να προβεί άμεσα σε κάθε ενέργεια που θα εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και θα διασφαλίζει την ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Με πολιτική ευθύνη, θάρρος και διαφάνεια. Χωρίς φόβο, χωρίς υπόνοιες για παρακολουθήσεις και ανελεύθερες πρακτικές. Όχι άλλο δηλητήριο στην πολιτική ζωή".

Βασίλης Λεβέντης
Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

"Φάρσα ή συμβαίνει κάτι πολύ πιό σοβαρό";

"Ενεπλάκημεν κι εμείς σε αυτή την ιστορία. Διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες μια συνακρόαση και στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματός μας. Είχαν μπλεχτεί οι γραμμές οι δικές μας με του ΚΚΕ και της Χ.Α. Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για μια φάρσα ορισμένων παρανοϊκών ή για κάτι πολύ πιό σοβαρό, που χρήζει της παρέμβασης των αρμοδίων Αρχών. Δεν αποκλείουμε το σενάριο της υποκλοπής, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά θέλουμε αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί. Είναι θέμα προάσπισης της διαφάνειας και της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η Ένωση Κεντρώων περιμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ερευνών".

Σταύρος Θεοδωράκης
Πρόεδρος του Ποταμιού

"Παλιά μου τέχνη, ΣΥΡΙΖΑ"

"Τον Δεκέμβριο ενημερώθηκα από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού με το Ποτάμι, αλλά και άλλα κόμματα. Δεν ξαφνιαστήκαμε, καθώς από την πρώτη στιγμή στο Ποτάμι είχαμε "παράσιτα"στις τηλεφωνικές μας γραμμές (τόσο στις κινητές όσο και στις σταθερές). Ζητήσαμε, λοιπόν, από τις κρατικές Αρχές και την κυβέρνηση να μας απαντήσουν τι συμβαίνει. Αντί για απάντηση, οι συνακροάσεις "μεταφέρθηκαν" τον Φεβρουάριο και στο τηλεφωνικό κέντρο του κινήματός μας. Ξανά καταγγελίες, ξανά καμία απάντηση.
Τώρα, έχουμε και νέες καταγγελίες από το ΚΚΕ. Αυτό το μπλέξιμο των γραμμών δεν είναι, βέβαια, ούτε τεχνικό σφάλμα ούτε κάτι τυχαίο.
Το σπορ των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι παλιό στη χώρα μας και επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασε σε άλλη διάσταση. Η ανικανότητα και το κομματικό κράτος διαλύουν σιγά-σιγά ξανά τα πάντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, μπορεί να μας βγει και σε καλό. Εμείς, ας πούμε, στο Ποτάμι έχουμε περιορίσει τα τηλέφωνα και έχουμε αυξήσει τις προσωπικές μας επαφές".

Διαβάστε επίσης το πολύ σημαντικό σχετικό άρθρο:

Πόσο τυχαία είναι τα σκάνδαλα και οι διαρροές περί υποκλοπών;





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ... ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]