Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βγήκαν και πάλι τα όπλα (μετά το δημοψήφισμα) στην Τουρκία


Επίθεση κατά του δημαρχείου της Άγκυρας, έφοδοι σε σπίτια οπαδών του «Όχι» και συλλήψεις αντιφρονούντων από την αστυνομία

Από τη Θεανώ Καρούτα

Βγήκαν τα όπλα στην Τουρκία εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης που έχει ξεσπάσει εξαιτίας των καταγγελιών για νοθεία προς χάριν του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Χθες το πρωί άγνωστοι προχώρησαν σε ένοπλη επίθεση στο δημαρχείο της Άγκυρας, από την οποία ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες. Ο δήμαρχος της πόλης Μελίχ Γκιοκτσέκ αναφέρθηκε σε «σκοτεινές δυνάμεις» που επιχειρούν να διαμορφώσουν συνθήκες χάους στη χώρα. Σχεδόν την ίδια ώρα επίθεση δεχόταν και το σπίτι του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ιρφάν Ντεγιρμεντζί, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε απολυθεί από το κανάλι KanalD, επειδή υποστήριζε το «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Στον απόηχο των επιθέσεων η αστυνομία της γείτονος προχωρούσε σε συλλήψεις αντιφρονούντων, ενώ στην Κωνσταντινούπολη γίνονταν έφοδοι σε κατοικίες πολιτών που έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα φαινόμενα νοθείας.
Στο «Λευκό Παλάτι», από την άλλη πλευρά, οι φωνές των διαδηλωτών και η αστυνομική βία φαίνεται ότι δεν φτάνουν, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραχώρησε χθες συνέντευξη στο CNN, να δηλώνει ότι δεν είναι δικτάτορας και ότι η συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια του «αντιπροσωπεύει την αλλαγή, τη μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας».

Άλλωστε, οι νέες αρμοδιότητες του δόθηκαν μέσω της κάλπης και, όπως υπερθεμάτισε: «Οπου υπάρχουν κάλπες και λαϊκή βούληση, δεν υπάρχει δικτατορία».

Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας, πάντως, απέρριψε τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος, αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες, σε μια απόλυτα συστημική απόφαση που πυροδότησε εκ νέου τις αντιδράσεις των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης. «Η προσφυγή κατά του αποτελέσματος είναι δικαίωμα, το να καλείς τον κόσμο στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί δεν είναι» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, κατηγορώντας ευθέως την αντιπολίτευση για το κύμα διαδηλώσεων.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της τουρκικής αντιπολίτευσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

Πρόκληση στο Αιγαίο την ώρα που η Ελλάδα πενθεί

Με παραβιάσεις πάνω από την Κίναρο, ανατολικά της Αμοργού, οι Τούρκοι έδειξαν χθες τον πραγματικό τους εαυτό, μη σεβόμενοι ούτε τα στοιχειώδη και το τριήμερο πένθος για τους Έλληνες πιλότους.

Η νέα τουρκική πρόκληση, την ώρα που η Πολεμική Αεροπορία θρηνούσε την απώλεια των τεσσάρων στρατιωτικών του μοιραίου ελικοπτέρου, έρχεται να επιβεβαιώσει το βρόμικο παιχνίδι που παίζουν οι γείτονες πέραν όλων των ηθικών κανόνων.
Την ίδια ώρα ένα απίστευτο περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας και εκτυλίχθηκε κοντά στο Αγαθονήσι την Κυριακή του Πάσχα με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Καθώς το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον υπουργό πλησίαζε στο νησί, δέχθηκε κλήση από τουρκικό ραντάρ το οποίο ενημέρωνε τον Έλληνα χειριστή ότι πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο, ζητώντας να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να απαντήσει ο ίδιος: «Πετάω επί ελληνικού εναέριου χώρου, είμαι ο Έλληνας υπουργός Αμυνας». Ο Τούρκος όμως απτόητος επανέλαβε το αίτημα και τότε ο Πάνος Καμμένος τού απάντησε σε άπταιστα τουρκικά: «Βρε άι σιχτίρ».
Οι χθεσινές νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν όταν δύο F-16 και δύο F-4 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, πετώντας μεταξύ Χίου και Σάμου.

Εξετάζεται η έκδοση των «οκτώ»

Για δεύτερη φορά καλούνται να αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια σχετικά με την έκδοση ή μη στην Τουρκία των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους στρατιωτικούς, η Τουρκία διαβίβασε νέο αίτημα για έκδοσή τους εκεί, στις 30 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, οι οκτώ παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. Μάλιστα, σχετικά με το αίτημα που έχουν υποβάλει για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία ασύλου της Αθήνας και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Ωστόσο, μετά το νέο αίτημα της Τουρκίας, οι τρεις από τους οκτώ στρατιωτικούς (Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban) θα προσαχθούν στις 25 Απριλίου στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, προκειμένου να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης, που έχει υποβάλει η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης. Για τους υπόλοιπους πέντε δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών.

Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στις ελληνικές Αρχές ο εντοπισμός ενός 27χρονου Τούρκου, που ενδέχεται να εμπλέκεται στο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού στη γειτονική χώρα ή να διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, σε βραχονησίδα κοντά στη Σύμη.

Ο νεαρός Τούρκος, που δήλωσε δικηγόρος και είχε στην κατοχή του διαβατήριο το οποίο λήγει σε λίγες ημέρες, υποστήριξε ότι έφθασε στη χώρα μας με ταχύπλοο σκάφος, έχοντας καταβάλει σε διακινητή το ποσό των 2.500 ευρώ, επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Ο 27χρονος ζήτησε βοήθεια μέσω του διεθνούς τηλεφωνικού αριθμού «112», συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]