Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φρένο στον Ερντογάν: Συμφωνία αυστριακών κομμάτων για τουρκικές φιέστες στη χώρα


Έπειτα από μακρές συζητήσεις που διήρκησαν εβδομάδες, τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα, κατέληξαν σήμερα σε έναν συμβιβασμό για το δικαίωμα του “συνέρχεσται”, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει τις προεκλογικές εμφανίσεις ξένων πολιτικών, όπως και διαδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένους όρους.

Η απαγόρευση αφορά κυρίως τις εμφανίσεις πολιτικών του τουρκικού κόμματος ΑΚΡ, οι οποίοι επιδιώκουν να προσελκύσουν τις ψήφους Τούρκων πολιτών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, υπέρ ενός “Ναι” στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία για αναθεώρηση του Συντάγματος με ενίσχυση των υπερεξουσιών των υπερεξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού προεδρικού καθεστώτος.

Πρόσφατα, αρχές της περιφέρειας σε αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, οι οποίες έως τώρα έχουν την σχετική αρμοδιότητα, είχαν ματαιώσει μία σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστούν πολιτικοί του κόμματος του Τούρκου προέδρου, προβάλλοντας κυρίως λόγους ασφάλειας.

Με τον συμβιβασμό και τις συμφωνηθείσες αλλαγές από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλέον την εξουσία να απαγορεύει, υπό προυποθέσεις, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που αφορούν, όπως δήλωσε απόψε ο Αυστριακός υπουργός αγκελαρίας Τόμας Ντρόσντα, “δραστηριότητες οι οποίες αντιβαίνουν σε συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής, σε αναγνωρισμένες διεθνείς βασικές θεμελιώδεις αρχές, ή σε υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο”.

Η συμφωνία, η οποία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, θα τεθεί σε ισχύ ήδη μέσα στον Μάρτιο, αφορά επίσης τις νέες προστατευτικές ζώνες με τις οποίες προβλέπεται μία απόσταση έως και 150 μέτρων μεταξύ δύο αντικρουόμενων συγκεντρώσεων, όπως και προθεσμία 48 ωρών για την ανακοίνωση πραγματοποίησης διαδήλωσης, ενώ, όπως επισημάνθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, θα συνεχίσουν να επιτρέπονται οι αυθόρμητες διαδηλώσεις.

Κριτική στους νέους ρυθμιστικούς κανονισμούς που αποφάσισε η κυβέρνηση στο ζήτημα του δικαιώματος του “συνέρχεσται” και της ελευθερίας διαδήλωσης, ασκούν οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως τέτοια λεπτά θέματα δεν επιτρέπεται να λύνονται με πρωτοβουλία νομοθετικού περιεχομένου αλλά απαιτούν προηγούμενη κατάθεση νομοσχεδίου και συζήτησή του στη Βουλή από την οποία θα πρέπει να ψηφιστεί.

Σημειώνεται πως, πολύ πριν τις απαγορεύσεις των αρχών στη γειτονική Γερμανία και στην Ολλανδία, η Βιέννη είχε αντιταχθεί στη μεταφορά της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας στο εξωτερικό.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει ήδη, πριν τρεις εβδομάδες, σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, τονίζοντας πως αυτή θα ήταν “ανεπιθύμητη”.

“Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί φυσικά να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να έχει συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όπως κάθε άλλος αρχηγός κράτους, αλλά απορρίπτουμε σαφώς την μεταφορά στην Αυστρία του τουρκικού προεκλογικού αγώνα και της πόλωσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες εντάσεις και σίγουρα αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση”, είχε επισημάνει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Με σαφή τρόπο κατά της εμφάνισης Ερντογάν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία και στην Γερμανία είχε τοποθετηθεί και ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στις πρόσφατες συνομιλίες του στο Βερολίνο με τον Γερμανό –στο μεταξύ πρώην– ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]