Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θερμό επεισόδιο στήνει ο Ερντογάν


Η Άγκυρα «φορτώνει» πράκτορες στην Ελλάδα και «κάτι ετοιμάζει» μέχρι το Πάσχα, καταγγέλλει τούρκος δημοσιογράφος

Τη δράση μυστικών πρακτόρων της Τουρκίας στην Ελλάδα και τη μεθόδευση της γείτονος για πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στη Θράκη μετά το Πάσχα, ανήμερα της διεξαγωγής του τουρκικού δημοψηφίσματος, αποκάλυψε ο εκδιωχθείς από το καθεστώς Ερντογάν και αυτοεξόριστος στη Σουηδία τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Zaman, την οποία έκλεισε ο «σουλτάνος» στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει μετά το «πραξικόπημα» του καλοκαιριού, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε συνεντεύξεις του σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης εξηγεί τις εχθρικές κινήσεις των γειτόνων σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας ως αντιστάθμισμα των αποτυχιών Ερντογάν στο τελευταίο διάστημα.
«Οι πηγές μου αναφέρουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους. Ετοιμάζεται κάτι», ήταν το tweet του Μποζκούρτ πριν από μερικές ημέρες, που προκάλεσε αναστάτωση τόσο στις ελληνικές Αρχές όσο και στα υψηλά κλιμάκια του ΝΑΤΟ, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Ο τούρκος δημοσιογράφος, όμως, μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και ALPHA, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω.
«Υπάρχει αυξημένη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή προβοκάτσιας ή και τα δύο μαζί, είτε στο Αιγαίο, είτε στη Δυτική Θράκη, είναι πιθανό», υποστήριξε, για να συμπληρώσει:
«Έχω πληροφορίες για το γενικό πλαίσιο των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες εστιάζουν σε δύο σημεία και προέρχονται από δύο διαφορετικές αξιόπιστες πηγές που έχω. Πρώτον, αύξησαν τον αριθμό των τούρκων πρακτόρων εντός της Ελλάδας και, δεύτερον, υπάρχει εντατικοποιημένος σχεδιασμός στα κεντρικά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) σε ό,τι α φορά στην Ελλάδα. Αυτά τα δύο σημεία με ανησυχούν ιδιαιτέρως».

Ο Μποζκούρτ ενισχύει δε την επιχειρηματολογία του επικαλούμενος το πρόσφατο παρελθόν. Το 2003 συγκεκριμένα είχε διαρρεύσει μυστικός σχεδιασμός της Άγκυρας για παράλληλη πρόκληση προβοκάτσιας και θερμού επεισοδίου. Ο λόγος για το σχέδιο «Καταιγίδα», που προέβλεπε την «κατάρριψη» τουρκικού F-16 από φίλια πυρά και την απόδοση των ευθυνών στην ελληνική πλευρά, με συνέπεια την τέλεση αντιποίνων και χερσαία επιχείρηση στον Έβρο.
«Ο Ερντογάν έχει θεμελιώσει την ισχύ του το τελευταίο διάστημα. Έχει πιστούς στρατηγούς και ελέγχει μυστικές υπηρεσίες και στρατό», επισημαίνει με νόημα ο δημοσιογράφος.

Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ έφυγε από την Τουρκία για να αποφύγει τη σύλληψη. Το καθεστώς Ερντογάν του χρεώνει φιλικές σχέσεις με τον ιμάμη Γκιουλέν και τον κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα – παρωδία του περασμένου Ιουλίου. Ο ίδιος, πάντως, χαίρει εκτίμησης στις δυτικές χώρες και οι πληροφορίες του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις Αρχές.

«Βλέπαμε» τα σύννεφα

Η παρατεταμένη περίοδος αστάθειας στην Τουρκία, που κλιμακώθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος το προηγούμενο καλοκαίρι, και το σερί αποτυχιών του Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα προμήνυαν «εξαγωγή» της κρίσης προς δυσμάς. Είχαμε επισημάνει τους κινδύνους με έγκυρα ρεπορτάζ γύρω από την τουρκική δραστηριότητα και το παιχνίδι της Άγκυρας στη γεωπολιτική σκακιέρα που περιλαμβάνει Συρία, Κούρδους, Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη και Ευρώπη.
Από το φθινόπωρο προειδοποιούσαμε ότι η ισορροπία δυνάμεων στη συροτουρκική μεθόριο, πόσω μάλλον ενόψει της δημιουργίας κουρδικού κράτους, θα αναγκάσει τον Ερντογάν να αναζητήσει «ανοιχτό γήπεδο» στα άλλα σύνορά του.
Και τώρα, που τα περίφημα «σύνορα της καρδιάς» στενεύουν, καθώς Μοσούλη και Χαλέπι μοιράζονται ανάμεσα σε Κούρδους και συριακό στρατό, Αμερικανούς και Ρώσους, σε ανατολή και Δύση, φαίνεται πως έρχεται η ώρα για τον στριμωγμένο Ερντογάν να κάνει νέα κίνηση. Οι προετοιμασίες στο ελληνικό Πεντάγωνο για κάθε ενδεχόμενο δείχνουν αν μη τι άλλο ότι η πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]