Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει στην ατζέντα των αμφισβητήσεων η Άγκυρα


"Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο"

Επιμένει στην ατζέντα των αμφισβητήσεων η Άγκυρα καθώς, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, επανέρχεται στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία» για τα σχόλια του κ. Παυλόπουλου, σημειώνοντας πως «η αντίθεσή μας με την στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών, η οποία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, είναι ένα βασικό δικαίωμα που δόθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία για δηλώσεις που σύμφωνα με την Άγκυρα καταδεικνύουν σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου

Ακολούθως, γίνεται λόγος για τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων που ορίζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και επισημαίνεται ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, έχει θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά και καθήκον για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας να εναντιωθεί στην στρατιωτικοποίηση των νησιών, στην οποία έχει προχωρήσει η Ελλάδα

Επίσης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, οι προκλητικές όμως δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη προς την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινή γνώμη για το ποια πλευρά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολη", στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι «κρύβεται πίσω από μια φανταστική τουρκική απειλή» προκειμένου να αμφισβητήσει το καθεστώς της αποστρατικοποίησης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ενώ η Ελλάδα επιμένει στη σημασία του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο αποφεύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ανακοινώνεται δε για ακόμη μια φορά προς τη διεθνή κοινή γνώμη ότι, παρά την προκλητική στάση και ρητορική της Ελλάδος, η Τουρκία δεν θα υποχωρήςει από τη δέσμευσή της απέναντι στις ευθύνες και στα δικαιώματά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και στην κρατική σοβαρότητα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]