Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα μέτωπα από Ερντογάν


Γράφει ο Νίκος Στέλγιας

Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, όταν η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», με ένα ιστορικής σημασίας δημοσίευμα, έφερε στο προσκήνιο τις «ανησυχίες» του επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά ζητημάτων. Η «Χουριέτ» μοιράστηκε με την κοινή γνώμη μια σημαντική πληροφορία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ, η οποία πρωταγωνίστησε τη νύχτα του πραξικοπήματος παρέχοντας στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημόσιο βήμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, το επιτελείο του τουρκικού στρατού, το τελευταίο διάστημα, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για μια σειρά εξελίξεων. Το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάποια ζητήματα οι στρατηγοί δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ακόμη, ο τουρκικός στρατός δηλώνει ότι η ελεύθερη χρήση της μαντίλας στον στρατό είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ελήφθη χωρίς τη σχετική έγκριση του επιτελείου.

Η οργή Ερντογάν

Η κυβέρνηση αντιδρά στη νέα εξέλιξη και βάλλει κατά της «Χουριέτ» και του ομίλου Ντογάν. Ηδη οι εισαγγελείς έχουν κινητοποιηθεί και μια νέα δικαστική διαμάχη αναμένεται για μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας απομακρύνεται άρον άρον από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με κάποια τουρκοκυπριακά μέσα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ εξωτερικεύει την αντίθεση της κυβέρνησής του με τη νέα εξέλιξη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Στη συνέχεια, λίγο πριν από την αποχώρησή του για το Πακιστάν, ο πρόεδρος Ερντογάν βάλλει κατά της «Χουριέτ» σε πολύ υψηλούς τόνους και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να «συγχωρήσει» το νέο «λάθος» της εφημερίδας. Ο πρόεδρος Ερντογάν ζητεί από τους Τούρκους στρατηγούς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν αποζημιώσεις από την τουρκική εφημερίδα. Από την πλευρά του, το επιτελείο του στρατού, με νέο ανακοινωθέν επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ασκώντας κριτική στη «Χουριέτ». Την ίδια στιγμή όμως δεν ξεκαθαρίζει αν τα επτά σημεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανησυχίες του ή όχι. Το επιτελείο επιλέγει να τονίσει ότι «παραφράζονται» οι θέσεις του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη οδεύει προς την κατεύθυνση της τελικής επίτευξης των στόχων της.

Η κατάσταση στο στράτευμα

Η νέα εξέλιξη έρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο κατά την οποία η συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο τουρκικός στρατός είναι άκρως προβληματική. Οπως ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες τους αναγνώστες της η «Κ», στον απόηχο του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε πολλά μέτωπα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος Ερντογάν, λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου, εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα του σε νέες περιπέτειες, σε Αιγαίο, Συρία και κουρδικό ζήτημα. Στη Συρία, μετά την κατάληψη του Αλ Μπαπ, ο κ. Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του στρέφουν τα βλέμματά τους στο Μίμπιτς και στη Ράκα. Σε περίπτωση που τελικά ο κ. Ερντογάν διατάξει επίθεση στο Μίμπιτς, ο τουρκικός στρατός θα έρθει αντιμέτωπος με τις κουρδικές δυνάμεις που κρατούν αυτή την πόλη και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο κουρδικό ζήτημα.

Στα Ιμια

Την ίδια ώρα, εξελίξεις τρέχουν και στο «μέτωπο» του Αιγαίου, με την Αγκυρα να κορυφώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά και στα περίχωρα των Ιμίων. Η «Κ» πληροφορείται ότι σε αντίθεση με την επίσημη ρητορική της Αγκυρας, κύκλοι του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» τη νέα εξέλιξη, με το σκεπτικό ότι δοκιμάζει τις αντοχές του.

Εν αποστρατεία στελέχη του τουρκικού στρατού δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους απέναντι στα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων ο τουρκικός στρατός δεν είναι σε θέση να έρθει αντιμέτωπος ταυτόχρονα με τον ελληνικό στρατό στο Αιγαίο, τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας και στη βόρεια Συρία και με τις μεγάλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την άποψή τους, ο τουρκικός στρατός χρειάζεται χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]