Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τον Ατατούρκ στον Χίτλερ και τον Ερντογάν: Η ευθύνη των Τούρκων για τον ναζισμό


Της Λόριας Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ
.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου ξεσπάσματος της τουρκικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά Ευρωπαικών κρατών και κυρίως κατά της Γερμανίας.

Η απαγόρευση από τοπικές αρχές στη Γερμανική επικράτεια της παρουσίας και συμμετοχής Τούρκων επισήμων σε προεκλογικές συγκεντρώσεις,προς το σκοπό αλίευσης ψήφων των Τούρκων πολιτών υπερ του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, έδωσε το έναυσμα για εκτόξευση μύδρων και απαράδεκτων χαρακτηρισμών κατά της Γερμανίας . Ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι επίσημοι αναφέρονται σε ναζιστικές πρακτικές από μέρους της Γερμανίας.

Είναι γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επιδιώκει να αναδειχθεί σε μέγα σουλτάνο, κατά το πρότυπο του Οθωμανού Κόκκινου Σουλτάνου, υπήρξε θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ, το ύφος και το στυλ του οποίου υιοθέτησε ο Ερντογαν, όπως επίσης και τις ναζιστικές μεθόδους για εξουδετέρωση των αντιπάλων του και εξάλειψη των μειονοτήτων στη χώρα του καθώς και την εφαρμογή του ολοκληρωτισμού στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, ενώ στοχεύει στην αποκαθήλωση και αποδόμηση του Μουσταφά Κεμάλ – Ατατούρκ, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνη για την παραχώρηση εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την υπογραφή των γνωστών συνθηκών, κατά το παράδειγμα του Ατατούρκ εγκαθίδρυσε αυταρχική δικτατορία στην Τουρκία με περαιτέρω σκλήρυνση της μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Στο αξιόλογο και πολύ κατατοπιστικό βιβλίο του με τίτλο Ατατούρκ και Ναζί, ο ερευνητής συγγραφέας Dr Stefan Ihrig καταδεικνύει την καθοριστική επιρροή του Μουσταφα Κεμάλ πασά – Ατατούρκ στη διαμόρφωση της ναζιστικής σχολής σκέψης. Ιδιαίτερα, ο συγγραφέας αποκαλύπτει το θαυμασμό που ο Αδόλφος Χίτλερ έτρεφε προς τον Ατατούρκ. Δήλωνε μάλιστα ότι ο Κεμάλ υπήρξε δάσκαλος τόσο του Μουσσολίνι όσο και του ίδιου του Χίτλερ! Για τους Ναζί, αναφέρει ο Dr Irig, η Τουρκία των νεοτούρκων ήταν ο καθοδηγητής της εθνικιστικής και ολοκληρωτικής πολιτικής την οποία οι Ναζί ήθελαν να εφαρμόσουν στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Χίτλερ άντλησε ιδέες από τον Ατατούρκ στη διαμόρφωση του ναζιστικού του κράτους με βάση τα εθνικιστικά, αντιθρησκευτικά, ολοκληρωτικά και μισαλλόδοξα σχέδια του “Τούρκου Φύρερ”, όπως αποκαλούσαν τον Ατατούρκ. Περαιτέρω, ο συγγραφέας αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου του 1933 σύμφωνα με τα οποία “ο εθνικοσοσιαλιασμός του Αδόλφου Χίτλερ και ο τουρκικός κεμαλισμός σχετίζονται στενά μεταξύ τους”.

Οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων από την Τουρκία – τα παράσιτα σύμφωνα με τον Ατατούρκ- βρήκαν μιμητές τους Ναζί που στόχευαν στην εξολόθρευση των Εβραίων και άλλων ανεπιθύμητων ομάδων – τα παράσιτα για το Χίτλερ – στη Γερμανία και στις υπό ναζιστική κατοχή χώρες.

Η Τουρκία και οι Τούρκοι ηγέτες είναι οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να κατηγορούν την Ευρώπη για ναζιστικές πρακτικές τις οποίες η χώρα τους είναι η πρώτη διδάξασα.

Η Κύπρος βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τη ναζιστική πολιτική και τις μεθόδους που εφαρμόζει η Τουρκία εναντίον του λαού της για σαράντα τρία τώρα χρόνια.

Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]