Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Άρειος Πάγος ανοίγει τις φυλακές!


Εξαγορά ποινής για όποιον καταδικάστηκε έως 5 έτη!
Με τη βούλα του Αρείου Πάγου ελεύθεροι οι κρατούμενοι ακόμη και αν έχουν διαπράξει κακουργήματα

Από τον Παναγιώτη Στάθη

Π ληρώνουν και βγαίνουν από τις φυλακές κατάδικοι με ποινές έως πέντε χρόνια, ακόμη και αν έχουν διαπράξει κακούργημα (φορολογικό ή άλλο) και με τη βούλα του Αρείου Πάγου. Το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του έδωσε δικαίωμα εξαγοράς της ποινής σε όσους έχουν καταδικαστεί έως πέντε χρόνια, ανοίγοντας παράθυρο ελευθερίας για πολλούς κρατουμένους των φυλακών. Ο Αρειος Πάγος έλυσε νομικό ζήτημα που είχε προκύψει με την ερμηνεία του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των φυλακών με τον ευνοϊκό νόμο 4093/2012.

Κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών, ζήτησε να μετατραπεί η ποινή του σε χρηματική, αλλά το Εφετείο απέρριψε το αίτημα, καθώς η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα -μεταξύ άλλων- προβλέπει: «Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».

Ο Αρειος Πάγος (Ζ’ Ποινικό Τμήμα) με την υπ' αρ. 130/2017 απόφασή του έκρινε ότι στην έννοια της επίμαχης διάταξης του Ποινικού Κώδικα «νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως όσο και η ποινή καθείρξεως» και προσθέτει: «Ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]