Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατάρρευση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ


Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να διαθέτει σήμερα 12.000 έως 15.000 μαχητές στο Ιράκ και στην Συρία, σύμφωνα με τον διοικητή των δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ, αντιστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ.

«Η καλύτερη εκτίμηση που οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να δώσουν σήμερα είναι ότι το ΙΚ διαθέτει 12.000 με 15.000 τζιχαντιστές στο Ιράκ και την Συρία», τόνισε σήμερα ο Τάουνσεντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο από βιντεοκλήση από την Βαγδάτη.

Το 2015 και το 2016, η εκτίμηση του Αμερικανικού Πενταγώνου για τον αριθμό των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης ανερχόταν σε 20.000 με 30.000.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή του δυτικού συνασπισμού οι τζιχαντιστές έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα.

«Σχεδόν όλα τα μέλη της συνοδείας του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι» έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους έξι με εννέα μήνες «σε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε.

Αλλά παρά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί, οι μαχητές του ΙΚ συνεχίζουν να συνιστούν έναν επικίνδυνο εχθρό.

«Δεν αναμένω μια αιφνίδια κατάρρευση του ηθικού του ΙΚ», στην Μοσούλη, την πόλη στο βόρειο Ιράκ εντός της οποίας έχουν οχυρωθεί 2.000 τζιχαντιστές.

«Κάποιοι από αυτούς τους μαχητές θα δραπετεύσουν» μπροστά στην προέλαση των ιρακινών δυνάμεων. «Αλλά οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να υπακούουν διαταγές ή να πολεμούν έως θανάτου», επισήμανε ο Τάουνσεντ.

«Ο επικεφαλής του ISIS παραδέχθηκε την ήττα του»

«Τοπική πηγή αποκάλυψε ότι στην επαρχία Νινευή την Τρίτη, η ηγέτης του Daesh (ISIS ή ‘ισλαμικό κράτος), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του, αναγνώρισε την ήττα της οργάνωσης κατά τις πρόσφατες μάχες και κάλεσε τα μέλη να μεταμφιεσθούν για να ξεφύγουν’ προς τις ορεινές περιοχές», σημειώνει η ιρακινή τηλεόραση «alsumaria.tv».

Σύμφωνα με την ‘Alsumaria’, που επικαλείται ανώνυμη πηγή ‘ο Μπαγκντάντι αποχαιρέτισε τα μέλη της οργάνωσης’.
«Η πηγή, που ζήτησε την ανωνυμία, είπε ότι ‘στο κήρυγμά του έδωσε οδηγίες προς τα μέλη της οργάνωσης πώς να αντιδρούν όταν περιβάλλονται από ιρακινές δυνάμεις’, καλώντας τους να αποχωρήσουν σε ορεινές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας».
Η πηγή, δήλωσε ακόμη, ότι οι ηγέτες του Συμβουλίου της Σούρα από τη Νινευή και το Ταλ Αφάρ έφυγαν προς το συριακό έδαφος.

Το ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από μεγάλο τμήμα της Παλμύρας

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκαν από μεγάλο τμήμα της πόλης της Παλμύρας, αλλά έχουν αφήσει πίσω τους πλήθος ναρκών, καθιστώντας έτσι προβληματική την προέλαση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, εισήλθαν χθες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από μεγάλο τμήμα της Παλμύρας αφού ναρκοθέτησε την πόλη. Καμικάζι είναι ανεπτυγμένοι στις ανατολικές συνοικίες», δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης ούτε στις ανατολικές συνοικίες», είπε διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη, που βρίσκεται νοτιο-δυτικά της νέας πόλης της Παλμύρας, αλλά ο τομέας αυτός είναι «εκτεταμένα ναρκοθετημένος».

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στο κέντρο της Συρίας, κατελήφθη τον Μάιο 2015 από τους τζιχαντιστές οι οποίοι κατέστρεψαν τους ωραιότερους ναούς και πραγματοποίησαν μαζικές εκτελέσεις. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν από την περιοχή τον Μάρτιο 2016, αλλά την ανακατέλαβαν τον Δεκέμβριο.

Οι δυνάμεις της Δαμασκού, με την υποστήριξη των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων, προσπαθούσαν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν την πόλη, προωθούμενες μέσα από την έρημο της επαρχίας Χομς.

Ο γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και του Μουσείου της Συρίας δηλώνει ότι είναι διχασμένος. «Είμαστε ικανοποιημένοι για το τέλος του εφιάλτη, αλλά είναι ένα μείγμα χαράς και φόβου».

«Χαράς διότι δεν θα υπάρξουν άλλες καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας και φόβου για την τύχη της πόλης. Εχει μείνει ο χώρος όπως ήταν πριν ή έχουν υπάρξει πολλές καταστροφές; Εγιναν εκρήξεις χωρίς να το μάθουμε; Περιμένω να πάω στην Παλμύρα για να εξετάσω την κατάσταση του χώρου», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Όταν μιλάμε για την Παλμύρα, δεν αναφερόμαστε πια στην ομορφιά της. Εχει γίνει συνώνυμο του τρόμου».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]