Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιδιαίτερης βαρύτητας Ημερίδα Γεωπολιτικής στην Ξάνθη


Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι
στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο

Στην ακριτική γωνιά της Ελλάδας, στην στοχευμένη από «φίλους» και «εχθρούς», στον χώρο όπου ο νέο-οθωμανισμός του Ερντογάν ασκεί ισχυρές πιέσεις, ελέω της πάγιας αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων, πρόκειται να υλοποιηθεί μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα γεωπολιτικής, με τίτλο «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», την οποία διοργανώνουν οι Σύλλογοι Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται στο πλέον ενδιαφέρον σημείο μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής.
Η θέση αυτή ενισχύεται από τις εν εξελίξει ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις - ανακατατάξεις, αλλά και από την εποπτεύουσα θέση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Μία θέση που εκτός των άλλων έχει και τεράστιο ενεργειακό ενδιαφέρον, με τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης και νότια – νοτιο-ανατολικά της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.
Προστιθέμενη αξία στην χώρα προσδίδουν οι ενεργειακοί αγωγοί που θα ξεκινούν από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα εμπλουτίζονται από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου και αναμένεται να παράσχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην φτωχή ενεργειακά Ευρώπη.
Τόσο τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, όσο και η «πειρατική» πολιτική της «ασταθούς» γείτονος Τουρκίας, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες και δυνητικούς κινδύνους τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Το υφιστάμενο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, οι ελληνοτουρκικές «σχέσεις», οι εξελίξεις στην Κύπρο, στο Ελληνικό Αιγαίο, την Θράκη, την Βαλκανική αλλά, την Ευρώπη και ευρύτερα την Μέση Ανατολή, θα αναλυθούν από έμπειρους διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης και αιτιολόγησης των όσων συμβαίνουν και απειλούν τον σύγχρονο Ελληνισμό, που βάλλεται από την Κύπρο έως και την Θράκη.

Στις 18 Μαρτίου 2017, στις 5 μ.μ. και στην
αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Natassa» μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικούς (ο καθένας στον τομέα του) ομιλητές θα παρουσιάσουν θέματα μείζονος ελληνικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, θα εστιάσουν στα προβλήματα και θα σκιαγραφήσουν λύσεις. Ο τίτλος της ημερίδας «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο» είναι ενδεικτικός του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της.

Εισηγητές της Ημερίδας θα είναι οι:
• Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβυς ε.τ., «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια»
• Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, Καθηγήτρια - πρώην Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης»
• Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής, «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο νέο πολυπολικό σύστημα»
• Δρ. Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια»
• Δρ. Ιωάννης Νομικός, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν προκαλούν νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή»
• Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, Ερευνητής - Δημοσιογράφος, «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό πολιτικό - δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»
• Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, «Το μεν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον»
Στο συντονισμό της Ημερίδας θα είναι η Αρθρογράφος - Νομικός Μαρία Σταματιάδου.


Χορηγοί της Ημερίδας, είναι ανώνυμοι πολίτες της Ξάνθης, οι Σύλλογοι Ποντίων και Κυπρίων Ξάνθης, οι Δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων, καθώς και η εταιρεία Ελ. Τεχ. «Άνεμος».
Χορηγοί επικοινωνίας είναι, το περιοδικό "Επίκαιρα" και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Greek American News Agency.
Αξίζει να τονιστεί πως είναι η πρώτη φορά που στην Θράκη υλοποιείται Ημερίδα Γεωπολιτικής και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους επώνυμους και ανώνυμους εργάστηκαν για την οργάνωση, την χορηγία και την υλοποίησή της.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Συγχαρητήρια στους συντελεστές.
    Τέτοιες εκδηλώσεις λείπουν από την περιοχή μας.
    ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετέχουν και προωθούν τέτοιες σημαντικές ενημερωτικές γεωστρατηγικές πρωτοβουλίες.

    Καλή επιτυχία στους συντελεστές της ημερίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ. ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΜΙΛΗΤΕΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΠ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΉΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ. ΣΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΧΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ << Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΜΑΣ >>. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]