Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στο Καστελλόριζο


Στόχος η δημιουργία προβλήματος στην άσκηση Noble Dina

Με την δέσμευση περιοχής νότια του Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών και μάλιστα πολύ κοντά σε περιοχές που έχει δεσμεύσει ήδη η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις, απαντά η Τουρκία στις κοινές ασκήσεις που διεξάγονται τις ημέρες αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο, την Noble Dina, CYPFRA-02/17 κ.α.

Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου, η πρώτη άσκηση γίνεται με την συμμετοχή σκαφών από τις ΗΠΑ το Ισραήλ και την Ελλάδα όπου για πρώτη φορά συμμετέχει ως παρατηρητής και η Κύπρος, ενώ η δεύτερη ήταν κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που διεξάγεται με δυνάμεις της Κύπρου και της Γαλλίας.

Η Τουρκία με την NAVTEX 352/17 δεσμεύει παράνομα περιοχή νότια του Καστελλόριζου για διεξαγωγή ασκήσεων στις 2 Απριλίου, ενώ τουλάχιστον μέχρι τις 6 Απριλίου η Ελλάδα έχει ήδη δεσμεύσει σε μικρή απόσταση, περιοχές για την διεξαγωγή ασκήσεων (ΝΟΤΑΜ Α0699/17).

Η Τουρκία όμως επιμένει και στην γνωστή θέση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και επανέφερε όλο το πλαίσιο αυτής της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για την άμυνα της, με αφορμή ασκήσεις που έχει εξαγγείλει η χώρα μας στο Αιγαίο. Με την ΝΟΤΑΜ Α1505/17 η Τουρκία χαρακτηρίζει (χωρίς να έχει αυτή την αρμοδιότητα) άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0650/17, που δέσμευε περιοχές για ασκήσεις, με τον ισχυρισμό ότι ο σχεδιασμός της παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων 1914» και της Συνθήκης της Λοζάνης 1923 καθώς και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων 1947 τα νησιά Σαμοθράκη, Αη Στράτης, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Καστελλόριζο πρέπει να αποκλείονται από κάθε σενάριο και σχεδιασμό κάθε είδους στρατιωτικής άσκησης ή δραστηριότητας, καθώς υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης.

Προκλητικά για μία ακόμη φορά οι Τουρκικές αρχές αναφέρονται στα ελληνικά νησιά και με την τουρκική ονομασία τους κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής (SEMADIREK, BOZBABA, SAKIZ, AHIKERYA, LIMNI, MIDILLI, SISAM, MEIS).

Τους ίδιους ισχυρισμούς προβάλλει η Τουρκία και με την ΝΟΤΑΜ Α1498/17 απαιτώντας την εξαίρεση από τον σχεδιασμό ασκήσεων (που προβλέπονταν στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0677/17), της Θάσου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Ρόδου. Όλες οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ κηρύχθηκαν άκυρες από τις Ελληνικές Αρχές που δήλωσαν ότι τα ελληνικά νησιά θα συνεχίσουν κανονικά να συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς ασκήσεων, ενώ καταγγέλθηκε η χρήση άλλων πέραν των διεθνών αναγνωρισμένων ονομάτων των νησιών του Αιγαίου.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]