Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «Φρουροί της Ερντογανικής Επανάστασης»: Ποιοι είναι, γιατί μας απειλούν και πως θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα


Του Βασίλη Κοψαχείλη

Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου 2016, μόλις άρχισε να γίνεται φανερό ότι το επιχειρούμενο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan καταρρέει, είδαμε στους δρόμους των μεγάλων τουρκικών πόλεων οπλισμένους «πολίτες», υποστηρικτές του Erdogan, να κινούνται βάσει οδηγιών και να συλλαμβάνουν στρατιώτες οι οποίοι τους παρέδιδαν τον οπλισμό τους! Πέρασαν πάνω από 24 ώρες μέχρι να αρχίσουμε να βλέπουμε αστυνομικούς να αντικαθιστούν τους οπλισμένους «πολίτες» στην εφαρμογή μέτρων τάξης και ασφάλειας στη γειτονική μας χώρα.

Στην πραγματικότητα, ο Erdogan ήταν από καιρό έτοιμος να αντιμετωπίσει την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος εναντίον του, ενώ οι οπλισμένοι «πολίτες» που βλέπαμε ήταν ο μυστικός στρατός του σε ρόλο Ερντογανικής πολιτοφυλακής, αφού στρατός και χωροφυλακή δεν τελούσαν ποτέ υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Πίσω από αυτόν τον μυστικό στρατό του Erdogan κρύβεται ένα ολόκληρο πλέγμα σχέσεων και ανθρώπων – από την πανίσχυρη τουρκική μαφία μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το καθεστώς Erdogan νομιμοποιεί τη δράση τους και δίνει ιδεολογικό επιστέγασμα στους σκοπούς τους με την ρητορική της προστασίας των Μουσουλμάνων και την εξάπλωση του Πανισλαμισμού.

Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που αφορούν τις σχέσεις του καθεστώτος Erdogan με μια τουρκική εταιρεία στρατιωτικών συμβούλων, τη SADAT Inc. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2012, όμως πολλά από τα ιδρυτικά μέλη της – οι περισσότεροι απότακτοι στρατιωτικοί λόγω ισλαμικών φρονημάτων από το προηγούμενο Κεμαλικό καθεστώς – είχαν ήδη μεγάλη εμπειρία από την καλυμμένη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στη Βοσνία, στη Σομαλία, στην Παλαιστινιακή Ιντιφάντα, στη Συρία και στο Ιράκ, ενδεχομένως και στην Αίγυπτο επί προεδρίας Μόρσι.

Η εταιρεία αυτή σίγουρα έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση και εκπαίδευση –στρατιωτική και ιδεολογική– των πραιτοριανών του Erdogan. Όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι που παρέχουν υποστηρικτικό έργο, μέχρι ο μυστικός στρατός του Erdogan να γίνει αυτό που ο Πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας ονειρεύεται: ένα στρατιωτικό σώμα ανεξάρτητο των επίσημων δομών του τουρκικού κράτους, κάτι σαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν, οι οποίοι θα βρίσκονται ιεραρχικά και επιχειρησιακά πιο κοντά και υπό τον πλήρη έλεγχο της τουρκικής Προεδρίας.

Στα σχέδια του Erdogan είναι μέσα από τις τάξεις των πραιτοριανών του να εξαχθούν προς την Δύση πυρήνες αποσταθεροποίησης και τρομοκρατίας που θα ελέγξουν προοδευτικά το δίκτυο του Ισλαμικού αναθεωρητισμού και θα αποσταθεροποιήσουν επιλεγμένα Δυτικές πόλεις, κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος θα θέλει να εκβιάσει καταστάσεις.

Υπάρχουν ωστόσο δυο ακόμη εκδοχές που θα πρέπει να ανησυχούν την Δύση – και κυρίως την χώρας μας – σχετικά με τους Φρουρούς της Ερντογανικής Επανάστασης. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος τους χρωστάει την διάσωσή του. Ένα ερωτηματικό λοιπόν που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πόσο ελεγχόμενοι είναι πλέον από τον ίδιο τον Erdogan. Όσο διαρκούν οι εσωτερικές εκκαθαρίσεις και ισχύει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, οι πραιτοριανοί του Erdogan θα έχουν έργο. Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί, μήπως στη συνέχεια η δράση τους επεκταθεί στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια;

Επίσης, οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και η δράση των πραιτοριανών του Erdogan στη χώρα αν συνδυαστούν με την πυρηνική προοπτική της Τουρκίας –ποτέ δεν έκρυψε το καθεστώς Erdogan τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και ήδη κατασκευάζονται στη χώρα τρεις πυρηνικοί σταθμοί– τότε τα σενάρια μπορούν να γίνουν εφιαλτικά για τη Δύση.

Ως εκ τούτου, οι αλαζονικοί σχεδιασμοί Erdogan στην Τουρκία αποτελούν μέγιστη απειλή για το σύνολο του Δυτικού κόσμου και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Είναι ανάγκη επιτακτική να εμπλουτιστεί η επιχειρηματολογία μας για την Τουρκική απειλή με αυτά τα νέα στοιχεία, ώστε να αντιληφθούν και οι υπόλοιποι εταίροι μας τι μας περιμένει στο μέλλον. Η Δύση μπορεί να έχει τα δικά της συμφέροντα, μπορεί να παίζει τα δικά της παιχνίδια με τον Erdogan και να φαίνεται σε εμάς ότι μας υπονομεύουν, αλλά αν αντιληφθούν τον κίνδυνο που ο Erdogan τους επιφυλάσσει θα αλλάξει καθολικά η στάση τους απέναντι του. Και αυτό το πλεονέκτημα δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτο.

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]