Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρό μανιφέστο για Αιγαίο και Κύπρο από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας


Σκληρή στάση σε Κυπριακό και Αιγαίο εξαγγέλλει η Άγκυρα και μάλιστα ως ενιαία και σε ανώτατο επίπεδο εγκεκριμένη επιλογή, καθώς τα δυο θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την Τετάρτη, στην ίδια ατζέντα με το Συριακό, την αντιμετώπιση των Κούρδων και τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Recep Tayyip Erdogan, δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, ασχολήθηκε εκτενώς με το Κυπριακό και το Αιγαίο στέλνοντας με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, μηνύματα σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης.

Σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, αναφέρεται ότι η Τουρκία προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΣΕΑ επισημαίνεται επίσης ότι «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».

Οι αναφορές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς η Τουρκία έχει ήδη προαναγγείλει σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο, έχει επισήμως εγείρει και πάλι θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και επιμένει στην πλήρη αμφισβήτηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας σε ό,τι αφορά το FIR Αθηνών (Έκδοση ΝΟΤΑΜs), και την Ερευνά και Διάσωση (SAR).

Εξάλλου από τις αρχές του χρόνου με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Cesme επιχείρησε να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ακόμη και σε περιοχές ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα της Θάσου και της Θράκης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το τουρκικό ΣΕΑ υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Ακιντζί από τις συνομιλίες με αφορμή την υπόθεση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη». Ένα μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και του δείπνου που θα έχουν την Κυριακή οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζι, με τον τελευταίο να απαιτεί και άλλες προσβλητικές για το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχωρήσεις και δεσμεύσεις για το θέμα της μνείας του δημοψηφίσματος στα σχολεία -ενώ έχει ήδη εκδοθεί ανακοίνωση του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου που επισημαίνει ότι δεν υφίσταται θέμα Ένωσης, αλλά και τροπολογία στην κυπριακή Βουλή προωθείται από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που αναθέτει στον υπουργό παιδείας να αποφασίζει εάν και οποίες επέτειοι θα εορτάζονται στα σχολεία.

Η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Κυπριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και καταθέτοντας την τουρκική θέση για το κυπριακό επισημαίνει ότι «η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού».

N.M.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]