Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετανάστευσαν 450.000 Ελληνες από το 2008


Μαζική φυγή Ελλήνων, κυρίως νέων, απογυμνώνει την Ελλάδα από λαμπρά μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2008-2016 περίπου 450.000 Ελληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία, αποδίδοντας στις οικονομίες των χωρών υποδοχής, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών.

Η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος», συμφώνησαν οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι ήταν ομιλητές στην ημερίδα. Η Άννα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το Δίκτυο δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργειών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. «Υπάρχουν», τόνισε, η κα Διαμαντοπούλου, «και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους Δανούς συναδέλφους τους».

Μεταρρυθμίσεις

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε, από την πλευρά του, ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα χρόνια προβλήματα της αγοράς είναι η πολυνομία, το δικαίωμα υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρείας, αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος. Στην ίδια ημερίδα, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα - υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 ετών το 2030.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]