Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικές πρεσβείες από 30 χώρες έχουν υποβάλει αναφορές για φερόμενους ως Γκιουλενιστές


Διπλωματικές αντιπροσωπείες από τέσσερις ηπείρους υπέβαλαν αναφορές για τους υποτιθέμενους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζουν στο εξωτερικό

Τουρκικές πρεσβείες από τέσσερις ηπείρους υπέβαλαν αναφορές για τους υποτιθέμενους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζουν στο εξωτερικό, μέσα σε μια εβδομάδα αφότου έλαβαν το σχετικό αίτημα από την Άγκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ένας Αυστριακός βουλευτής.

Τα έγγραφα αυτά, που παρουσίασε ο βουλευτής των Πρασίνων Πέτερ Πιλτς, αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα δίκτυο παρακολούθησης μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν αποκαλύψει μέχρι σήμερα οι αρχές που ερευνούν τις καταγγελίες περί παρακολούθησης Τούρκων πολιτών από την Άγκυρα σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

"Υπάρχει σαφέστατα ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριοδοτών. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πόσος χρόνος χρειάστηκε για να στηθεί αυτό το δίκτυο. Υποθέτω ότι έγινε μέσα σε μερικά χρόνια" είπε ο Πιλτς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε τις καταγγελίες λέγοντας ότι "αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παντελώς λαθεμένοι".

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσουν αν όντως η Τουρκία κατασκόπευε παράνομα πολίτες και ιδρύματα στο έδαφός τους.

Μεταξύ των εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πιλτς ήταν και ένα που φέρει το λογότυπο του πρωθυπουργικού γραφείου και της Ντιγιανέτ (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και ζητούσε πληροφορίες για τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στο δημόσιο, τα πανεπιστήμια και τα μέσα ενημέρωσης. Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας αρνείται κάθε ανάμιξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα έγγραφα, που ο Πιλτς υποστηρίζει ότι τα έλαβε από μια τουρκική πηγή, δείχνουν ότι πρεσβείες σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία έστελναν αναφορές στην Ντιγιανέτ για τους φερόμενους Γκιουλενιστές. Οι περισσότερες αναφορές υποβάλλονταν από τους επιτετραμμένους για θρησκευτικά θέματα στις πρεσβείες ή τα προξενεία της Τουρκίας.

Στις αναφορές αυτές καταγράφονται ονόματα και διευθύνσεις των υποστηρικτών του Γκιουλέν αλλά και πληροφορίες για εκδοτικούς οίκους, ομίλους μέσων ενημέρωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία που φέρονται ότι στηρίζουν τον Γκιουλέν. Σε ορισμένα έγγραφα περιλαμβάνονται ακόμη και πληροφορίες για τα μέλη των οικογενειών και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των "υπόπτων".

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων όμως μια πηγή προσκείμενη στην αυστριακή κυβέρνηση είπε ότι είναι "ασφαλές να υποθέσει" πως εκείνα που αναφέρονται σε "στόχους" στην Αυστρία είναι αυθεντικά.

Άλλες αναφορές, όπως εκείνη από τη Νιγηρία, περιλαμβάνουν και τα ονόματα των "μεσαζόντων" που βοήθησαν τους Γκιουλενιστές να συνάψουν δεσμούς με τα τοπικά κέντρα εξουσίας.

Στην έκθεση για την Αυστρία, ένας Τούρκος αξιωματούχος από το Σάλτσμπουργκ αναφέρει ότι ένα αυστριακό τέμενος και άλλες οργανώσεις κατέστρεψαν βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό και εφημερίδες που θεωρούνταν προσκείμενες στον Γκιουλέν. Προσθέτει επίσης ότι ορισμένα από τα κενά που έμειναν μετά την "εξαφάνιση" των οργανώσεων των Γκιουλενιστών καλύφθηκαν επιτυχώς από φιλικούς προς τον Ερντογάν θεσμούς, όπως με λέσχες για εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μια αναφορά από το Αζερμπαϊτζάν κατονομάζει έναν δημοσιογράφο και ορισμένους βουλευτές ως πηγές πληροφοριών για τους Γκιουλενιστές. Κατονομάζει επίσης τον διευθυντή ενός τουρκικού λυκείου στο Μπακού που θα του υπενθυμίσουν ότι είναι αναγκαίο να απομακρύνει τους Γκιουλενιστές καθηγητές από το σχολείο.

Η έκθεση της Αυστραλίας αναφέρεται σε "ανθρώπους που έζησα για μεγάλο χρονικό διάστημα" στη χώρα αυτή και "γνωρίζουν πολύ καλά τη δομή" των Γκιουλενιστών. Μια άλλη αναφορά, από τη Μογγολία, περιγράφει τη δραστηριότητα των φερόμενων Γκιουλενιστών στο Facebook και το Twitter.

Η Τουρκία έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί θρησκευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη για να κατασκοπεύει τους επικριτές του προέδρου Ερντογάν. Μάλιστα ένας διπλωμάτης, αρμόδιος για θρησκευτικά ζητήματα, στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αυστρία, δήλωσε σε μια τοπική εφημερίδα ότι τα τζαμιά έχουν καθήκον να ελέγχουν αν οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι της χώρας έχουν "ριζοσπαστικοποιηθεί" από τον Γκιουλέν και υποστήριξε ότι είναι "νόμιμο" να συντάσσουν αναφορές για αυτούς τους ανθρώπους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]