Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Die Welt: Τυχόν Grexit θα είχε τεράστιες συνέπειες στην Ευρωζώνη


Για αβέβαιο οικονομικά μέλλον της Ευρώπης κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέροντας ότι εδώ και δέκα χρόνια όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να επιδείξουν ξανά ανάπτυξη της οικονομίας τους, ωστόσο όπως σημειώνει το κλίμα είναι ομιχλώδες και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, ιδίως για τη γερμανική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για «ταραγμένα νερά» σε σχέση με τη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Η Κομισιόν δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την έκφραση ως τίτλο της χειμερινής πρόγνωσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως σημειώνει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα

Αναφερόμενη στους κινδύνους εκτιμά ότι υπερτερούν παρά τις θετικές προβλέψεις. «Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα αμερικανικά συμφέροντα. Στην Ευρώπη, οι λαϊκιστές από τα δεξιά και τα αριστερά καταλαμβάνουν την εξουσία. Γίνεται και πάλι λόγος για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι Βρετανοί θέλουν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δύο λόγια, υφίστανται τεράστιοι κίνδυνοι για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας» σημειώνεται στο άρθρο.

Γι' αυτό και τίθεται το ερώτημα σε ποιο θεμέλιο μπορεί να βασιστεί η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη.

Η εφημερίδα κάνει μια εκτενή αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ιταλίας και της Γαλλίας και αναφερόμενη στην Ελλάδα γράφει: «επίσης επαπειλείται και μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης. Δεδομένης της διαμάχης μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων για περαιτέρω μέτρα λιτότητας και ελάφρυνση του χρέους υφίσταται η πιθανότητα να βγουν οι Έλληνες από την Ευρωζώνη. Τυχόν Grexit όμως θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στην Ευρωζώνη».

Ασαφές είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Ευρώπη από μια πιθανή πολιτική προστατευτισμού από την ΗΠΑ. Ιδίως τη Γερμανία θα επηρέαζε πολύ μια τέτοια πολιτική, ως εξαγωγικό έθνος. Το επιβεβαιώνουν και οι Βρυξέλλες: Οι εμπορικοί φραγμοί συνιστούν «σοβαρό καθοδικό κίνδυνο» για τη γερμανική οικονομία.

Επιστρέφει και η ρήτρα δραχμής

Όσο η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει ανοικτή, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία για την επόμενη μέρα της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Κι αυτό γιατί μεγαλώνει και ο θόρυβος για ένα πιθανό Grexit, που ως ενδεχόμενο επανέρχεται προς συζήτηση. Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει άμεσα όλους τους ξένους επενδυτές, που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στη χώρα μας και αγωνιούν για την επόμενη μέρα τους.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι στελέχη της Cosco επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μέγαρο Μαξίμου και έθεσαν ένα βασικό ερώτημα προς συζήτηση: Υπάρχει ενδεχόμενο να βγει εκτός Ευρωζώνης η Ελλάδα; Η απάντηση που πήραν ήταν η αυτονότητα αρνητική, ωστόσο οι Κινέζοι ανησυχούν. Αναβάθμισαν το λιμάνι του Πειραιά, σε βασική ευρωπαική πύλη, λόγω, ακριβώς, του ευρώ. Συνεπώς, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, κάποια στιγμή, να βρεθούν εκτός αυτού του προστατευτικού περιβάλλοντος.
Ομως, οι διαβεβαιώσεις δεν είναι ικανές για να αποτρέψουν κακές συνήθειες τους παρελθόντος να ξαναγίνουν «της μόδας». Για παράδειγμα, η Voria.gr πληροφορείται ότι επιστρέφουν και οι συζητήσεις για την πρόβλεψη ρήτρας δραχμής στα συμβόλαια που υπογράφουν ξένοι όμιλοι στην Ελλάδα. Ηταν μια τακτική ευρέως διαδεδομένη στις αρχές του 2015, που είχε εγκαταληφθεί, αλλά δυστυχώς επανέρχεται...

Πηγή: http://voria.gr/article/epistrefi-ke-i-ritra-tis-drachmis-gia-tin-ellada


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]