Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις


Με μια σκληρή δήλωση απάντησε στις σημερινές τουρκικές προκλήσεις για τις ασκήσεις στην Κω ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, τονίζοντας ότι ο «κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» δεν είναι δυνατόν να δίνει μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της» τόνισε ο κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

«Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου «προέτρεψε» την Ελλάδα να «αποφεύγει μονομερείς πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταση. Σύμφωνα με τις θέσεις της χώρας μας για το Αιγαίο, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μετά από αυτό».

«Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων έκαναν χθες άσκηση στην Κω. Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη στο Παρίσι το 1947, απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί της Κω, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Γι’ αυτό η άσκηση στην Κω είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να απαγορευτούν οι στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί» δήλωσε ο Μουφτούογλου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]