Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος έξω από τις ακτές του Άθω και της Θάσου


Συνεχείς οι προκλήσεις προς την Ελλάδα από την Άγκυρα
Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να τραβήξει επικίνδυνα το σχοινί

Σε μια νέα πρωτοφανή προσπάθεια για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα NAVTEX με την οποία στέλνουν το ερευνητικό σκάφος TCG CESME για έρευνες έξω από τις ακτές του Άθω και της Θάσου.

Με την NAVTEX 244/17 η Τουρκία ανακοινώνει ότι το TCG CESME θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεότερα» στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Με την NAVTEX 181/17 η Τουρκία είχε αναγγείλει στις 9 Φεβρουάριου υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου νοτίως του Αη Στράτη με το ίδιο ερευνητικό σκάφος.

Μετα από μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα Ίμια και με συχνές υπερπτήσεις στην βραχονησίδα Παναγιά(και τα Ίμια και την Παναγιά θεωρούν οι τούρκοι «γκρίζες ζώνες») είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να τραβήξει στα άκρα τις προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Η πραγματοποίηση υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτεί άδεια του παράκτιου κράτους αλλά ενημέρωση και γνωστοποίηση των ερευνών ,αλλά φυσικά και δεν μπορεί να εκδοθεί και να ανακοινωθεί άδεια ερευνών από άλλο κράτος ,όπως τώρα συμβαίνει με την Τουρκία. Η συγκεκριμένη NAVTEX μάλιστα καθώς δεν αφορά καν γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές ,εντάσσεται πλήρως στην προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλο πλέον το Αιγαίο.

Η Τουρκία συνεχίζει τα παιχνίδια εντυπώσεων με Ίμια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ανησυχητικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με υπαιτιότητα της Αγκυρας, στην περιοχή των Ιμίων. Χθες, σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας (πρακτορεία Dogan και Anadolu, η ιστοσελίδα της «Χουριέτ» και εθνικιστικού περιεχομένου ιστοσελίδες όπως η Sozcu) μετέδωσε φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες για σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων στα Ιμια, με το πλήρωμά του να φωτογραφίζεται με φόντο το νησί. Από την πλευρά της Αθήνας, τόσο από το Λιμενικό όσο και από το ΓΕΕΘΑ διαψεύδεται η προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού στα Ιμια. Τονίζεται ότι δεν υφίσταται τέτοιο περιστατικό καταγεγραμμένο από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν παρουσία στην περιοχή, κυρίως με σκάφη του Λιμενικού. Πηγές αναφέρουν ότι το εικονιζόμενο –στα βίντεο– νησί δεν μοιάζει καν μορφολογικά με τα Ιμια.


Νωρίτερα, η ιστοσελίδα Aksam ανέφερε ότι «οι ομάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ιμια, σήμερα πλησιάζοντας σε απόσταση δύο μέτρων, προέβησαν σε εξέταση των βραχονησίδων από το σκάφος και τράβηξαν φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στρατός απλά παρακολουθούσε του Τούρκους αξιωματικούς από απόσταση ενός μιλίου». Χθες υπήρχε ένταση και στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αν και ο αριθμός των παραβιάσεων ήταν περιορισμένος, σε μία από αυτές, στις 13.40, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά μαχητικά, νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Τακτική έντασης και στο Κυπριακό

Η Αγκυρα ακολουθεί στρατηγική έντασης και στο Κυπριακό, καθώς χθες ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το ψευδοκράτος, επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις (η ένταση που έχει δημιουργηθεί για την τροπολογία περί αναφοράς στα σχολεία του «Ενωτικού» δημοψηφίσματος του 1950) δικαιώνουν τις θέσεις της Αγκυρας υπέρ των εγγυήσεων.
Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για «επιθετική στάση» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και για «οραματιστές» της Ενωσης. «Όλα εξαρτώνται από τον Αναστασιάδη», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί.
«Για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, που διακόπτεται ο διάλογος και που εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους», απάντησε χθες το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως ο ίδιος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και θα είναι παρών στην αυριανή, προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.


Πληροφορίες από Liberal και "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]