Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εθνικιστικές αψιμαχίες Τιράνων-Σκοπίων, στην σκιά του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ


Του Γιώργου Πετράκη

Νέα σύγκρουση των Σκοπίων με τα Τίρανα, προκαλεί η συνέχιση των απροκάλυπτων πλέον παρεμβάσεων του αλβανικού στοιχείου στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, που ουσιαστικά έχουν τορπιλίσει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην γειτονική χώρα.

Παρά το γεγονός ότι σε θεωρητικό επίπεδο η σύγκρουση αυτή, φέρνει σε δύσκολη θέση την ΠΓΔΜ και θα διευκόλυνε υπό όρους τις επιδιώξεις της Αθήνας καθώς η αλβανική κοινότητα ζητά την επίλυση του θέματος της ονομασίας, συγχρόνως όμως αναδεικνύει τον Αλβανικό παράγοντα σε ρυθμιστικό των εξελίξεων στα Βαλκάνια, με τον Αλβανικό αλυτρωτισμό να στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας.

«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σεβαστούν την κυριαρχία της Μακεδονίας και την βούληση των πολιτών της που είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι να λάβουν αποφάσεις προς όφελος της χώρας» ανέφερε η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ, απαντώντας στις κοινές δηλώσεις των κ. Ράμα και Θάτσι από το Κόσοβο.

«Η εμπειρία εχει δείξει ότι οι σταθερές λύσεις για την χώρα πρέπει να στηρίζονται στα συμφέροντα των πολιτών μας…”, αναφέρει.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη του Κοσόβου Θάτσι είχε δηλώσει ότι οι «Μακεδόνες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Μακεδονία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αλβανική κοινότητα».

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα που υιοθέτησαν τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ο κ. Ράμα απέρριψε τις επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο κείμενο επρόκειτο περί πρόκλησης. Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα αρνήθηκε ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ επιμένοντας ότι δεν εχει καμία σημασία το ποιος θα σχηματίσει την νέα κυβέρνηση στην «Μακεδονία».

Και με μια μοναδική επίδειξη προσωπικής αλαζονείας αλλά και εθνικιστικής ρητορικής ο κ. Ράμα πρόσθεσε ότι δεν εχει σημασία εάν θα είναι ο Γκρουέφσκι ή ο Ζάεφ αλλά «αυτό που εχει σημασία είναι το να γίνει αποδεκτή η Αλβανική πλατφόρμα»

Το συγκεκριμένο κείμενο με όλο το πλέγμα των διεκδικήσεων της αλβανικής κοινότητας της ΠΓΔΜ, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο και υπογράφτηκε από τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, όταν συναντήθηκαν με τον Εντι Ράμα στα Τίρανα.

Την ίδια ώρα όμως η πολιτική κρίση κορυφώνεται στα Σκόπια, μετα την αποτυχία του Ν. Γκρουέφσκι να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ψήφους στην Βουλή, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε μια κίνηση που κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής ο πρόεδρος Ιβάνοφ, που προέρχεται από το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι, αρνείται να δώσει την εντολή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζ. Ζάεφ, ζητώντας ως προϋπόθεση να εχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τις υπογραφές 61 βουλευτών που είναι η αναγκαία πλειοψηφία.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ιβανόφ θέλει να ορθώσει εμπόδια στις διαβουλεύσεις του Ζ. Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα και να οδηγηθεί έτσι η χώρα σε νέες εκλογές, όπως εχει ζητήσει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να ενισχύσει τις δυνάμεις του, προβάλλοντας τον κίνδυνο ακυβερνησίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κατέλαβε 51 έδρες από τις 120 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζοραν Ζαεφ κατέλαβε 49 έδρες, το DUI του Αλί Αχμετι 10 έδρες, το νεοσύστατο αλβανικό κόμμα BESA του Μπιλάλ Κασάμι 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα Συμμαχία για τους Αλβανούς του Ζιγιάντιν Σέλα 3 έδρες και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) 2 έδρες.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]