Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Παραλογισμός Ερντογάν, θα πλήξει Ρώσο ή Αμερικάνο!


Ο Ερντογάν είναι τελικά απλώς ένας υπερφίαλος και επικίνδυνος για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια ηγέτης. Αντί να πει «πετύχαμε τον στόχο μας στην Αλ Μπαμπ», μετά την ξεφτίλα τόσων μηνών για να καταλάβουν οι δυνάμεις του μια μικρή πόλη, την οποία μάλιστα σφυροκοπούσαν Ρώσοι και Αμερικανοί από αέρος, υπόσχεται τώρα ότι θα καταλάβει την Μπαμπίζ!

Πρόκειται για μια πόλη την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, τους οποίους υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, ενώ και οι Ρώσοι δεν θέλουν να «τα σπάσουν» μαζί τους. Θέλει να καταλάβει όμως και την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου, τη Ράκκα, κάτι το οποίο… παρουσιάζει συγκεκριμένες δυσκολίες!

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πολεμήσει και με τους Κούρδους και τον Συριακό Στρατό που προελαύνει νοτίως της Αλ Μπαμπ και θα του κλείσει το δρόμο προς τη Ράκκα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το «μέτωπο», αναφέρουν ότι οι Κούρδοι είναι στις πύλες της Ράκκα, ο δε Άσαντ κόβει τον δρόμο στους Τούρκους.

Τι θα κάνει ο «σουλτάνος»; Πόλεμο στους Αμερικανούς (Κούρδοι) ή στους Ρώσους (Άσαντ); Η μόνη λογική δικαιολογία για τον καταφανή παραλογισμό, είναι ότι προσπαθεί να φανατίσει το τουρκικό κοινό μέχρι τον Απρίλιο, για να κερδίσει το δημοψήφισμα. Γιατί διαφορετικά, αν προσπαθήσει αυτό που λέει, πάει σε σφαγή. Τώρα θα φανεί αν είναι απλώς αυτοκαταστροφικός βλαξ, ή αδίστακτος χειραγωγός τουρκικών μαζών…

Πηγή Defence-Point

Σχόλιο ιστολογίου: Τα προβλήματα του Ερντογάν δεν σταματούν όμως στην κατάληψη της Ράκκα ή της Μαμπίζ. Τα προβλήματα στον μέγιστο βαθμό τους θα εμφανιστούν όταν η κυβέρνηση της Συρίας θα ζητήσει (για την ακρίβεια θα απαιτήσει) από τον Ερντογάν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τις πόλεις, τα χωριά και εν γένει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Τουρκία. Κι επειδή ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη Συρία χωρίς την άδεια ή οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας της συριακής κυβέρνησης, τότε ο Ερντογάν θα πρέπει να πάρει την μεγάλη απόφαση: Αποχώρηση ή υπεράσπιση (ως τουρκικό έδαφος) των εδαφών που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός... Μια απόφαση που θα τον φέρει σε άμεση επαφή και φυσικά σε στρατιωτική σύγκρουση με τον έμπειρο συριακό στρατό που πολεμάει για την απελευθέρωση του συριακού εδάφους ή με την ταπεινωτική (για τον σουλτάνο) υποχώρηση πίσω από τα τουρκικά σύνορα. Με δεδομένο πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει στην κατασκευή μίας -τουλάχιστον- στρατιωτικής βάσης στη βόρεια Συρία αλλά και στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και με την ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία παράτασης λειτουργίας των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ και στη Ρωσία αποδυναμώνεται αισθητά και ως εκ τούτου ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Συριακό στρατό, αλλά και τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ οι οποίοι εξοπλίζονται συνεχώς από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οποιαδήποτε απαίτηση της Τουρκίας να διατηρήσει τον έλεγχο (έστω και με την μορφή ουδέτερης ζώνης) των εδαφών στη βόρεια Συρία, ισοδυναμεί με πολεμική σύγκρουση που θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στα σύνορα της περιοχής και θα είναι εις βάρος της Τουρκίας. Αναλογιζόμενοι τον χαρακτήρα του Ερντογάν και τη δήλωσή του πως η Τουρκία δεν θα μείνει σε θέση άμυνας, το χειρότερο σενάριο θεωρείται επικρατέστερο. Εκτός και εάν συμβεί κάτι στο εσωτερικό της Τουρκίας που θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και θα αποτρέψει τις πλέον δυσάρεστες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]