Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην ομηρεία των «φυγάδων» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις


Νέα επικίνδυνη σπίθα ανάφλεξης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί η μετατροπή της Ελλάδας σε εύκολο καταφύγιο, στο οποίο αναζητούν ασυλία και σωτηρία, τούρκοι πολίτες που κατηγορούνται δικαίως ή αδίκως για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του καθεστώτος Erdogan.

Η προστασία όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πολιτική δίωξη που απειλεί την ίδια τη ζωή τους, είναι ιερή υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους, όμως για την Ελλάδα ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, η σύγκρουση με την Τουρκία, με αφορμή τους «φυγάδες» της μεταπραξικοπηματικής περιόδου, είναι κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες αλλά και τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Στην υπόθεση των οκτώ αξιωματικών που διέφυγαν με ελικόπτερο σε ελληνικό έδαφος την επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και η οποία έχει δηλητηριάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προστέθηκε η υπόθεση των δυο τούρκων αξιωματικών που αποκαλύφθηκε χθες ότι πέρασαν τον Έβρο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα των δυο τούρκων αξιωματικών περιλαμβάνονται στη λίστα των 30 τούρκων πολιτών, οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη και κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο σχέδιο, που όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, είχε στόχο την εξόντωση του Erdogan.

Όπως όλα δείχνουν οι δυο τούρκοι αξιωματικοί είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία όλους αυτούς τους μήνες και πριν μερικές ημέρες αφού επικοινώνησαν με δικηγόρο στην Ορεστιάδα, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεσή τους, πέρασαν, μέσω των γνωστών κυκλωμάτων διακίνησης προσώπων στον Έβρο, στο Ελληνικό έδαφος και παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές ζητώντας να κινηθεί η διαδικασία παροχής ασύλου.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή των 8 αξιωματικών, καθώς δείχνει το δρόμο σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες αντιφρονούντες στην Τουρκία, οι οποίοι στο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο κ. Erdogan κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας, σε μια χώρα που η δικαιοσύνη έχει υποταγεί πλήρως στην πολιτική εξουσία και ο ίδιος ο τούρκος ηγέτης υπόσχεται ότι μετά το δημοψήφισμα θα εισηγηθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Για τον Tayyip Erdogan η υπόθεση των οκτώ αποτελεί θέμα τιμής, καθώς θεωρούσε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και βάσει των διαβεβαιώσεων που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας, θα παραδίδονταν στην Τουρκία.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος και απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης, έχει εξοργίσει τον Erdogan, καθώς θεωρεί ότι «προδόθηκε» και πλέον η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο όλων των αντίπαλων του.

Αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει επίσημο διάβημα από την Τουρκία και αίτημα για έκδοση των δυο τούρκων αξιωματικών, θεωρείται απίθανο να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα για τους δυο, με αυτό που κατέληξε ο Άρειος Πάγος για τους 8 αξιωματικούς που είχαν φθάσει στην Ελλάδα με το ελικόπτερο πέρυσι το καλοκαίρι.

Η Ελληνική δικαιοσύνη, δεν ασχολήθηκε με την ουσία των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι 8 τούρκοι αξιωματικοί, αν δηλαδή είναι πραξικοπηματίες ή σχεδίαζαν την επίθεση στον Erdogan. Η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα έκδοσης καθώς δεν υπάρχουν στην Τουρκία οι προϋποθέσεις για να έχουν δίκαιη δίκη, ενώ πιθανότατα σε δυο μήνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την θανατική ποινή.

Συνεπώς για κάθε τούρκο πολίτη ο οποίος θα κατορθώνει να διαφεύγει στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κατηγοριών που αντιμετωπίζει (εκτός φυσικά των καθαρά ποινικών) θα πρέπει να ισχύει η νομολογία του Αρείου Πάγου, μέχρις ότου υπάρξει ουσιαστική αποκατάσταση της ομαλότητας στην Τουρκία.

Ο φόβος της διαφυγής «γκιουλενιστων» και «πραξικοπηματιών» προς την Ελλάδα υποχρέωσε τον κ. Erdogan να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και σε περάσματα που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι και το αποτέλεσμα ήταν να έχουν μπει σε… ελεγχόμενη τροχιά οι μεταναστευτικές ροές. Η επιλογή του ανοίγματος της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη με την οποία συχνά έχει απειλήσει ο κ. Erdogan, σημαίνει ότι ταυτόχρονα θα βρουν οδό διαφυγής προς την Ελλάδα εκατοντάδες τούρκοι αξιωματικοί και πολίτες που καταζητούνται από το καθεστώς ως «πραξικοπηματίες».

Διαμορφώνεται πάντως μια ιδιαίτερα εύφλεκτη κατάσταση, καθώς το πεδίο είναι ανοικτό για την εκδήλωση και προβοκατόρικων ενεργειών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και άλλα κέντρα, που μπορεί να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή τη διαφυγή πραγματικών ή υποτιθεμένων πραξικοπηματιών ή «αντιστασιακών» για να πυροδοτήσουν την ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ν. Μ.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]