Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μήνυμα - πρόταση Κοτζιά για τη Θράκη


Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. κ. Νίκος Κοτζιάς στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στον κ. Αλέξη Παπαχελά, στα πλαίσια της εκπομπής ΙΣΤΟΡΙΕΣ.
Περιμένοντας την αποδελτίωση της επόμενης ημέρας αντιλήφθηκα ότι κάποιοι σίγουρα ενοχλήθηκαν από την προσέγγιση του Έλληνα Υπουργού στα ζητήματα της Θράκης.  Η κοινή γνώμη και οι διαμορφωτές της είναι εθισμένοι στην (κατ)ανάλωση ενός «ενημερωτικού τυφλοσούρτη» αναπαράγοντας στερεότυπα τα οποία, όμως, δεν επιτρέπουν στην κατανόηση αλλά μάλλον συμβάλλουν στην συγκάλυψη της πραγματικότητας.

Οι κλισέ ερωτήσεις του κ. Αλ. Παπαχελά στο ζήτημα της Θράκης, έδωσαν την αφορμή στον κ. Νίκο Κοτζιά να πει ορισμένες αλήθειες που σίγουρα κάποιους ενόχλησαν: όχι στην Αθήνα, αλλά στην Θράκη ΜΑΣ.

Η αναφορά του στις εσωτερικές αντιθέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κοινωνικού ιστού της τρισυπόστατης Μειονότητας, η αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του τουρκικού προξενείου, τα ζητήματα (υπ)ανάπτυξης του μειονοτικού πληθυσμού με ιδιαίτερη αναφορά στη θέση των γυναικών και στα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας όπως η διαδεδομένη χρήση ναρκωτικών αλλά και τα αναπτυξιακά κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την διαβίωση των κατοίκων της Θράκης, σίγουρα ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΠΟΛΛΟΥΣ.

Το ποιούς και γιατί ας το αναλύσουμε σε επόμενα σημειώματά μας!

Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα από την συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω τώρα για το θέμα της Θράκης.
  1. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, υπάρχει μια ένταση εντός της μειονότητας μεταξύ Γκιουλενιστών και μη Γκιουλενιστών, το ένα.
  2. Και το δεύτερο, υπάρχουν και κάποια επεισόδια που κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και προβοκάτσιες, κάποια καψίματα αυτοκινήτων, κ.ο.κ. Σας ανησυχεί το τι γίνεται στη Θράκη αυτή τη στιγμή;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Θράκη είναι ελληνικό έδαφος, κομμάτι της ελληνικής πολιτείας, και πάντα πρέπει να φροντίζουμε να εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι.

Επίσης, όπως είναι κακό κάθε τοίχος που βάφεται -είδατε το επεισόδιο με τον Άγγελο Συρίγο, προχθές στο Πάντειο- εξίσου κακό, με άλλη πολιτική διάσταση βέβαια, είναι να βάφονται τείχη πάνω στην Κομοτηνή και εκεί που ζει η μουσουλμανική μειονότητα.

Νομίζω ότι αυτό που ενοχλεί τους Τούρκους σήμερα, είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Ρομά και των Πομάκων έχουν αποκτήσει εθνική ελληνική συνείδηση, περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, και μια αίσθηση της διαφορετικότητας προς το κομμάτι της μειονότητας που θα αυτοπροσδιοριστεί ως τουρκογενές. Το δεύτερο είναι ότι σε αυτό το τουρκογενές κομμάτι, υπάρχει ένα κυνήγι μαγισσών, έχουν ανακαλύψει Γκιουλενιστές -εγώ δεν τους ήξερα- και μάλιστα όπως ξέρετε υπάρχει και μια περίπτωση ενός εκπαιδευτικού, τον οποίο προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από ένα -παρανόμως- από ένα σχολείο που ήταν για παιδιά, μουσουλμανόπαιδα, και για τουρκογενή αυτοπροσδιορισμό.

Νομίζω ότι από τη μια μεριά δεν είναι καλό να εισάγονται στην Ελλάδα οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας, από την άλλη μεριά δείχνει ότι αυτό το κατά πολλούς, συμπαγές κομμάτι των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ότι έχουν σχέσεις με την Τουρκία και που καθοδηγούνται -όπως λέγεται- από το προξενείο της Κομοτηνής κλπ, αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ότι, όπως κάθε κοινωνικός ιστός, έχει τις εσωτερικές του αντιθέσεις και βλέψεις.

Εγώ, αυτό που κύρια με ενδιαφέρει στη Θράκη, είναι η υλοποίηση μιας απόφασης, που πήρε ο Πρωθυπουργός, και ανέθεσε εμένα, ως μέλος της Κυβέρνησης, όχι ως Υπουργός Εξωτερικών, να υλοποιήσω, είναι η δημιουργία ενός think tank, ενός πολιτικού φορέα, που να δει τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Θράκης, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Διότι, η κοινωνία αυτή χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από τα νιάτα της, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι γυναίκες αυτών των ανθρώπων δεν περνάνε καλά, εσώκλειστες στις οικογένειες των μειονοτικών, έχουμε φαινόμενα μεγάλης διάδοσης ναρκωτικών. Αυτά τα αρνητικά φαινόμενα του κοινωνικού ιστού, για μένα είναι σοβαρότερα από το αν επηρεάζει ή δεν επηρεάζει το Προξενείο της Κομοτηνής.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι, μπορεί να επηρεάζουν τρίτοι παράγοντες στο χώρο, μόνο όταν υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Αν ξαναδώσουμε μια πνοή ανάπτυξης της Θράκης, αν ξαναδώσουμε μια ελκυστικότητα στο να πάνε επενδύσεις, να μείνει ο πληθυσμός εκεί, τότε νομίζω θα περιοριστούν, δεν λέω ότι θα εξαλειφθούν, άλλου είδους φαινόμενα, ή προβοκάτσιες όπως εσείς είπατε.

Δυστυχώς, έχω αποστείλει δύο φορές επιστολή στα ελληνικά κόμματα να μου δώσουν έναν εκπρόσωπο, μαζί με εμπειρογνωμοσύνη, για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, για να τα λύσουμε ως ένα εθνικό πρόβλημα που αφορά όλους και το μέλλον της χώρας. Δεν έχουν ανταποκριθεί όλα τα κόμματα. Περιμένω και ελπίζω να το κάνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Πηγή ViaDiplomacy


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Αν ξαναδώσουμε μια πνοή ανάπτυξης της Θράκης, αν ξαναδώσουμε μια ελκυστικότητα στο να πάνε επενδύσεις, να μείνει ο πληθυσμός εκεί, τότε νομίζω θα περιοριστούν, δεν λέω ότι θα εξαλειφθούν, άλλου είδους φαινόμενα, ή προβοκάτσιες όπως εσείς είπατε."


    Πνοη αναπτυξης μεσω τι ειδους επενδυσεων, απο ποιους και ποτε θα

    πραγματοποιηθουν αυτες;

    Αν ερχονται οι τουρκοι μεσω της Ziraat Bank ή μεσω αγορας ξενοδοχειων

    (Μακεδονια Παλλας) ή αγορας εκτασεων στη Βορεια Ελλαδα ,ειδικα σε Μακεδονια

    και Θρακη, αυτο θα ηταν καλοδεχουμενο;Δεν δημιουργουνται αμεσα υποψιες;

    Και με βαση τα τεκμηριωμενα αρθρα στο ιστολογιο για τον πραγματικο ρολο

    του τουρκικου προξενειου ,ειναι δυνατον αυτοι που θα ερθουν για

    "επενδυσεις" να νοιαζονται τοσο πολυ για το "καλο" μας;

    Αραγε η προετοιμασια μεσω ΕΟΖ για μελλοντικες επενδυσεις ειναι κι αυτη για

    το "καλο" μας;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]